7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulinę Kultūros dieną – balandžio 15 - ąją pristatoma Vyganto Paukštės (Vilnius) tapybos darbų paroda

Laiptų galerija
Nr. 14 (1379), 2021-04-09
Dailė Anonsai

Į „Laiptų galeriją“ dailininkas grįžta penktąjį kartą. Personalinės parodos buvo surengtos 2007 ir 2016 m., bendrose parodose tapytojas dalyvavo „Laiptų“ 25 - mečiui skirtoje „25x25“,  2019 m. - projekte „Prie kavos“.

Vygantas Paukštė gimė Vilniuje (1957 m.), studijavo tapybą Lietuvos dailės institute (dabar - akademija). Parodose Lietuvoje ir užsienyje (Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, JAV ir kt.) menininkas dalyvauja nuo 1984 m., jo kūryba - Lietuvos ir užsienio muziejuose, meno galerijose ir privačiose kolekcijose. Vygantas Paukštė mokytojavo J. Vienožinskio dailės mokykloje, dėstė Vilniaus dailės akademijoje. 1996 – 1997 ir 2000 – 2001 m. menininkui suteikta Aukščiausiojo laipsnio valstybės stipendija.

Vyganto Paukštės darbų neįmanoma supainioti su jokio kito dailininko kūriniais: lyriškų – romantinių situacijų autorius dažniausiai nagrinėja moters ir vyro, žmogaus ir gamtos tarpusavio santykius, suteikdamas buitiškumui mitologiškumo ir poetiškumo, tik jam būdingas minkštas siluetinis piešinys, jautrūs spalvų santykiai. Pasak hum.m.dr. Ramintos Jurėnaitės,  Vygantas Paukštė visus savo tapybos siužetus traktuoja ir poetiškai ir groteskiškai – kiekvienam suteikia ryškias spalvas ir gyvenimo džiaugsmo pojūtį. Paveiksluose kasdienybė virsta mitais, o mitai praranda rimtį.

Prieš devynerius metus Vygantas Paukštė klausė žiūrovo: „su laiku atrodo, jog darbai prastėja. ar čia su amžiumi ateina negebėjimas, ar atsiveria akys, ir imi pamatyt ir suprast? Įdomu, ar dabar galima iš tikrųjų pastebėti, atsirinkti paveikslą, kuris ir po šimto metų išliks vertingas dvasine prasme?“. Įdomu, kokie klausimai ir atsakymai dailininko gyvenime dabar? Maloniai kviečiame!

 

Paroda veiks iki gegužės 12 d.

Organizatoriai: Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“

tel. (8 41) 20 06 43.

Žymos:
Laiptų galerija,