7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Po pandeminės pertraukos galerija (AV17) atsidaro švęsdama savo veiklos dešimtmetį

AV17 inf.
Nr. 8 (1373), 2021-02-26
Dailė Anonsai

Įsikūrusi Vilniaus senamiestyje, Totorių gatvėje, ši galerija nuosekliai dirba su šiuolaikinės skulptūros, objekto bei instaliacijos menu. Be profesionaliosios skulptūros pristatymo Lietuvoje ir užsienyje, didelį dėmesį galerija skiria jaunųjų skulptūros kūrėjų skatinimui, šiuolaikinio meno edukacijai bei pristatymui viešosiose erdvėse. Naująją dekadą (AV17) galerija pradeda kovo 3 d., pristatydama ilgamečio galerijos menininko – skulptoriaus Rafal Piesliak parodą „Įžvalga“.

Rafal Piesliak kūrybą galima suskirstyti į periodus, kurių metu, autorius visą kūrybinę energiją paskiria tam tikros temos plėtojimui. Jo kūriniuose neretai atpažįstamos socialinės ir tarpžmogiškos problemos, o taip pat kolektyvinės atminties bei trapumo temos. Savo dešimtojoje personalinėje parodoje menininkas apibendrins svarbų savo gyvenimo etapą – pastaruosius keturis metus plėtotas dvi kūrybines linijas – šviesos simboliką ir atminties išsaugojimą objektuose. Anot paties autoriaus, parodos pavadinimas „Įžvalga“, atitinka menininko būseną kuriant, o žiūrovo – žvelgiant į kūrinius. Tai tarsi staigus suvokimas, esmės atskleidimas, lydimas stiprios teigiamos emocijos ir atradimo džiaugsmo. Įžvalga leidžia ne tik atpažinti, bet atveria kelią tolimesniam mąstymui bei suvokimui.

Parodoje autorius galerijos erdves perskiria į dvi dalis. Pirmojoje pristatomi objektai iš plieno, porceliano, krištolo bei žalvario. Juose autorius panaudoja senus, sudužusius ar suskilusius indus, nurodančius į skirtingus laikmečius bei kultūrinius kontekstus. Suteikdamas jiems naują skulptūrinį kūną, autorius atskleidžia naujumo, estetikos, tradicijos ir kaitos problemas. Kitoje erdvėje skulptorius pristato šviesos instaliacijas, kuriomis analizuoja šviesos simboliką bei įtaką žmogui. Eksperimentuodamas ir jungdamas šviesos šaltinius su skirtingomis skulptūrinėmis medžiagomis, autorius kuria simbolius ir nuorodas į įvairius kontekstus, kurių atpažinimą palieka žiūrovui. Atskiri šviesos objektai siūlo intuityviai pasinerti į jų patyrimą ir atrasti ne tik autoriaus siūlomas reikšmes, bet ir savas įžvalgas.

Rafal Piesliak (g. 1983) yra menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. 2008 m. jis baigė skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Dar studijų metais autorius pristatė savo kūrybą viešosiose erdvėse – skulptūrinius objektus Vilniuje (objektas „Ratas“ Pasakų parke bei skulptūrinė lentelė „Art in space, space in art“ prie Vilniaus dailės akademijos) bei taip pat Krzyzowoje, Lenkijoje. Parodinėse veiklose Rafal Piesliak intensyviai pradėjo dalyvauti nuo 2009 m. Nuo to laiko yra surengęs devynias personalines parodas Lietuvoje, Italijoje ir Latvijoje. Greta parodų, menininkas taip pat kuria scenografijas spektakliams. 2010 m. autorius gavo Lenkijos valstybinį apdovanojimą už nuopelnus kultūrai, o 2020 m. už instaliaciją „Sodas“ jam suteiktas geriausios ArtVilnius’20 skulptūros/instaliacijos apdovanojimas. Mecenato dr. Irmanto Norkaus iniciatyva, ši instaliacija bus padovanota Vilniaus miestui.

Paroda „Įžvalga“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki balandžio 8 d.

Žymos:
AV17 inf.,