7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lewben Art Foundation“ meno mugėje „ArtVilnius“ šiemet pristato Dr.GoraParasit performanso – gyvosios skulptūros „Tristanas ir Izolda“ premjerą Lietuvoje

Lewben Art Foundation
Nr. 33 (1354), 2020-10-02
Dailė Anonsai

Spalio 2-4 dienomis vyksiančioje meno mugėje „ArtVilnius“ („Litexpo“ parodų ir kongresų centras, Laisvės pr. 5, Vilnius) performansas – gyvoji skulptūra „Tristanas ir Izolda“ per šias tris mugės veikimo dienas bus parodytas penkis kartus. Vienas naujausių Dr.GoraParasit kūrinių, kurio premjera ką tik įvyko Berlyno tarpdisciplininio muzikos, teatro ir performanso festivalyje „Berlin is not Bregenz“, Lietuvoje bus rodomas pirmą kartą. 

 

Dr.GoraParasit pelnė ne vieną apdovanojimą 

 

„Su Dr.GoraParasit pradėjome bendradarbiauti prieš kelerius metus, kai kartu su „Lewben Art Foundation“ būtent šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“ pristatėme lankytojus sužavėjusį ir daug dėmesio sulaukusį performansą „Pipe Dreaming“. Per šiuos metus slapyvardžiu prisidengusi menininkė sulaukė ne vieno apdovanojimo. 2018 m. komplimentų sulaukė opera „Alfa“, už kurią menininkė buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi, neseniai įvykusiame Tourne filmų festivalyje Šveicarijoje buvo apdovanotas Dr.GoraParasit kurtas vaizdo klipas Solo Ansambliui, na o 2020 m. menininkė baigia premjeromis – ką tik įvyko „TikTok Shakespeare“ premjera naujajame kultūros komplekse „Sodas 2123“, na ir, žinoma, dar viena premjera laukia „ArtVilnius’20“ jau ateinantį savaitgalį“, – teigia Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ direktorė. 

 

„Lewben Art Foundation“ pristatys šios nenustojančios stebinti savo publiką ir gerbėjus, vienos netikėčiausių performanso menininkių Lietuvoje premjerą „Tristanas ir Izolda“ šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“.

 

„Dr.GoraParasit yra ryški ir atpažįstama kūrėja, žinoma tiek teatro, tiek muzikos, tiek vizualiųjų menų pasaulyje, jos video klipai, spektakliai apdovanoti Lietuvoje ir užsienyje. Todėl džiaugiamės, kad instaliatyvus performansas – opera „Tristanas ir Izolda“ buvo pritaikytas „ArtVilnius“ erdvėms ir Lietuvos žiūrovai pirmą kartą jį galės išvysti meno mugės metu. Tikiu, kad tai bus garsus, ryškus ir įtraukiantis pasirodymas“, – pasakoja meno mugės „ArtVilnius“ meno vadovė Sonata Baliuckaitė.

 

„Tristanas ir Izolda“ – tarp performanso, gyvos skulptūros ir operos

 

Pirmą kartą šis „Tristano ir Izoldos“ pastatymas buvo parodytas tarpdisciplininiame muzikos, teatro ir performanso festivalyje „BERLIN is not BREGENZ“ (2020), kurio metu Berlyno Plötzensee Lido, Wedding rajone buvo paverstas į sceną ant vandens paviršiaus ir dedikuotas Richardo Wagnerio operoms „Lohengrinas“ bei „Tristanas ir Izolda“. Dr.GoraParasit indėlis festivaliui – finalinis monumentalios Wagnerio operos veiksmas. 

Gyvojoje instaliacijoje, kurią galima vertinti ir kaip spektaklį, ir kaip vizualiojo meno kūrinį, skamba LMTA studentės soprano vokalistės Jekaterinos Bezumenko (dėst. Aušra Liutkutė) atliekama arija „Liebestod“ ir berlyniečio DJ Zentralmusterio elektroninė orkestrinės muzikos aranžuotė. Taip pat kurti šį performansą menininkei padėjo dramaturgas Erikas Zielke ir scenografijos / skulptūros asistentė Emilija Paciūnaitė, aktoriai ir šokėjai. Savo išskirtine scenine kalba Dr.GoraParasit kvestionuoja mirtį dėl meilės ir pabrėžia inscenizuotą mirties prigimtį, leisdama Tristanui pačiam režisuoti paskutinį savo gyvenimo veiksmą. 

 

 

Visa performanso programa: „Lewben Art Foundation“ pristato: Dr.GoraParasit „Tristanas ir Izolda“. Įėjimas į renginį – su meno mugės „ArtVilnius“ bilietu.

 

Pasirodymų laikai šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“, 4 salėje:

Spalio 2 d., penktadienis
17.30–17.50

Spalio 3 d., šeštadienis
14.00–14.20
17.00–17.20

Spalio 4 d., sekmadienis
13.00–13.20
15.00–15.20

 


Apie „Lewben Art Foundation“

 

VšĮ „Lewben Art Foundation“ 2014 m. įsteigė meno mecenatas, kolekcininkas ir „Lewben Group“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas kartu su žmona Rita Kavaliauskiene tam, kad nuolat auganti ir jau per 1500 darbų turinti bei daugiau nei 300 menininkų pristatanti kolekcija taptų atvira visuomenei.

„Lewben Art Foundation“ kolekciją sudaro XX a. Lietuvos modernizmo dailė ir Lietuvos bei tarptautinis šiuolaikinis menas nuo 1990 m. iki šių dienų. Nuolat augantis šiuolaikinio meno archyvas šiuo metu susideda iš skirtingų medijų kūrinių, pradedant tapyba, skulptūra, fotografija ir baigiant videodarbais, instaliacijomis ar performansų dokumentacijomis. Tai vienintelė Lietuvoje kolekcija pristatanti tokių pasaulinių žvaigždžių kaip Tony Cragg, Bertrand Lavier ar Thomas Houseago kūrinius. Šie ir kiti kolekcijoje esantys menininkai yra pristatomi tokiose institucijose kaip Royal Academie of Arts ar Tate Londone, MoMa Niujorke ir kt.

Aktyviai kurdama dinamišką kolekciją, kurioje išsamiai pristatomi įtakingi šiuolaikiniai menininkai, ir skatindama edukaciją bei įsitraukimą per parodas ir kitus įvairaus pobūdžio renginius, „Lewben Art Foundation“ praturtina, provokuoja, įkvepia ir skatina vertinti mūsų laikų meną. „Lewben Art Foundation“ kolekcija stengiasi būti prieinamesne kuo platesnei auditorijai pristatant parodas ir vykdant meno kūrinių skolinimo programą viso pasaulio meno muziejams ir galerijoms.

„Lewben Art Foundation“ jau yra surengusi kelias dešimtis parodų, išleidusi meno albumų ir menininkų monografijų. Šiuo metu LAF bendradarbiauja su profesionaliomis vizualiųjų menų institucijomis Lietuvoje ir pasaulyje.