7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rupert kviečia užsukti į „Kitus kambarius“ ir pastebėti žmogiškumą atskleidžiančias nematomas struktūrasa

Rupert inf.
Nr. 32 (1353), 2020-09-25
Dailė Anonsai

Meno, rezidencijų ir edukacijos centras Rupert spalio 2–31 dienomis kviečia į rezidencijų ir alternatyvios edukacijos programų alumni grupinę parodą „Kiti kambariai“. Paroda veiks Dailininkų sąjungos galerijoje, Vokiečių g. 2, Vilniuje. Jos metu žiūrovai taip pat bus kviečiami stebėti virtualius parodos programos renginius ir išvysti menininkės bei parodos bendrakuratorės Leah Clements (Jungtinė Karalystė) performansą. Parodos atidarymas vyks spalio 2 dieną nuo 17 iki 21 valandos, 19.30 val. numatoma atvira ekskursija su parodos menininkais ir kuratoriais.

„Parodoje kartu su menininkais nagrinėjame mūsų gyvenimuose svarbų vaidmenį atliekančias palaikymo struktūras. Trapios, kartais nepatogios ar keistos, šios struktūros atrandamos vos pastebimuose gestuose, jausmuose, atmosferoje, o sudėtinguose gyvenimo perioduose, pavyzdžiui, pandemijos metu, suteikia vilties ir stiprybės judėti toliau. Šias palaikymo struktūras matome ir kaip mažus gestus, tokius kaip švelnus žodis ar apkabinimas, kai kankina baimė ir nežinomybė, ar gydytojo leidimas pasivaikščioti parke po ilgų dienų ligoninės palatoje, ir kaip platesnius procesus, sąlygojančius asmenybių formavimąsi ir istorijos rašymą“, – teigia parodos bendrakuratorė Kotryna Markevičiūtė.

Lyg organiška vietinė architektūra, šios palaikymo struktūros yra rezgamos iš istorijų, kurias renkame, dalijamės ir nuolat permąstome. Jos gali padėti stumtis į priekį, skatinti pokyčius, atkurti ar taisyti sudilusias detales. Jos taip pat leidžia įsivaizduoti, fantazuoti ir išlaikyti viltį, kai pritrūkstame laiko, erdvės ar energijos.

Parodoje eksponuojami Kah Bee Chow (Švedija / Malaizija / Naujoji Zelandija), Leah Clements (Jungtinė Karalystė), Mildos Januševičiūtės (Lietuva), Renee Akitelek Mboya (Kenija), Joshua Schwebel (Kanada / Vokietija), Edward Thomasson (Jungtinė Karalystė), Romily Alice Walden (Jungtinė Karalystė / Vokietija) specialiai parodai sukurti nauji ir senesni kūriniai: videodarbai, skulptūrinės instaliacijos, objektai, piešiniai ir performansas.  

Parodą lydės renginių programa. Jau spalio 5 d. 19 val. parodos kuratoriai pakvies į virtualią Eli Clare paskaitą „Brilliant Imperfection Amidst the Pandemic“, kuri bus tiesiogiai transliuojama Rupert „Youtube“ paskyroje. Spalio 19 d. 19 val. Zoom platformoje (reikalinga registracija) vyks Bik van der Pol gidavimui skirtos virtualios dirbtuvės „On behalf of: a workshop on guiding“. Spalio 27 d. 19 val. Lisa Robertson surengs virtualią paskaitą „Geomantic Slumber“, kuri taip pat bus transliuojama Rupert „Youtube“ paskyroje. Spalio 31 d. 18 val. Leah Clements surengs antrąjį gyvą performansą „Hyperbaric“, jis vyks Dailininkų sąjungos galerijoje, Vokiečių g. 2, Vilniuje.

Parodos kuratoriai: Kotryna Markevičiūtė, Leah Clements, Yates Norton

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, paroda yra projekto „Who cares“, iš dalies finansuojamo Kūrybiškos Europos programos lėšomis, dalis

Partneriai: Dailininkų sąjungos galerija, Lietuvos dailininkų sąjunga, Pakrantė

Daugiau apie parodą ir jos veiklas www.rupert.lt

 

Žymos:
Rupert inf.,