7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meno galerijoje „Fojė“ menininkės Timea Jankovics paroda „ Prikelta užmarštis“

Galerija Fojė
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Anonsai

Timéa Jankovics parodoje „Prikelta užmarštis“ eksponuojamos meninės  fotografijos bei  instaliacijos,  o parodos atidarymo metu  autorė pasitiks žiūrovus performansu. 

 Visos nuotraukos ir eksponatai yra originalūs, autentiški - surasti sandėliuose,palėpėse,  įvairiose  apleistose psichiatrijos ligoninėse .

Timea Jankovics -  žinoma Urbex judėjimo sekėja,  menininkė  sugebanti panardinti žiūrovą į užmirštą pasaulį, kuris egzistuoja šalia mūsų.  Jai puikiai pavyksta  atkreipti dėmesį į dalykus apie kuriuos mes nenorime žinoti ir kurie yra nustumti į visuomenės užribį.

Ši vengrų menininkė tyrinėja ir meniškai vaizduoja XIX amžiaus psichiatrines ligonines. Dažniausiai būtent šiose, iš dalies arba visiškai apleistose vietose, ji fotografuoja ir atlieka performansus. Timea Jankovics nevengia  vaidinti prieš kameras ir sugeba prikelti užmarštin nugrimzdusius svarbius dalykus.

Autorei svarbu ne tik vizualinė ekspozicijos dalis, ji apeliuoja į parodos lankytojo jausmus, jai svarbu ,kad žiūrovas pažvelgtų į ekspoziciją  įsijausdamas į praeities pacientų potyrius.

Dėl šios priežasties Henri Theillou muziejus eksponavo  šimtus Timea Jankovics fotografijų, kurias menininkė pristatė visame pasaulyje. Klermonto ligoninės palėpėje menininkė atrado pacientų daiktus, kurie surinkti daugiau nei prieš šimtą metų.  Pacientai būdavo visiškai nurengiami, jų drabužiai buvo susukami į rutulį, ant kurio prisiuvamas medžiagos gabalėlis su paciento pavarde.

 Klermonto palėpėje rasti maži lagaminai ir „susiūti krepšiai“ akimirksniu  įkvėpė menininkę juos nufotografuoti,  parodyti žiūrovui kas gi slypi juose bei suvokti šių daiktų svarbą.

Iš pradžių  išvysime  šimtmetinius  lagaminus, drobinius maišus, apsiūtus krepšius iš audeklo su pacientų drabužiais bei jų gyvenimo svarbiausiais daiktais, kurie amžiams liko paslėptii  šių senovinių „pakuočių“  viduje.

Šios „pakuotės“ su medžiagos gabalėliais atskleidė  dažnai gąsdinančias pacientų savybes. Menininkė nesirįžta matuotis šių drabužių net fotosesijų, kurios yra performansų dalis, metu.

Be jokios abejonės šie drabužiai menininkei neretai būna vieninteliai pėdsakai, vedantys į neegzistuojančių žmonių likimus, žmonių , kurie buvo palikti visuomenės, šeimos ir galiausiai anonimiškai palaidoti. Tarp visų šių anonimų – Seraphine Louis, labiau žinomos kaip ,,Seraphine de Senslis“, vienos  didžiausių prancūzų naivaus meno atstovių, kuri paskutinius dešimt gyvenimo metų praleido Klermonto ligoninėje, vardas.

,,Reikia veikti greitai, - sako  menininkė – nes beveik visur dėl statybų šios vietos nyksta“. 

Timea Jancovics – drąsi menininkė , kuriai teko ne kartą įsibrauti bei tyrinėti draudžiamose teritorijose, avarinės būklės pastatuose Italijoje ir Prancūzijoje. Jos žingeidumas bei smalsumas atgaivino daugybę  sudužusių  žmonių likimų istorijų.

Šios parodos  ekspozicija yra unikali dėl labai neįprasto požiūrio - nesiekiama  šių  šimtmetinių drabužių ir asmeninių daiktų pateikti kaip bejausmius muziejaus eksponatus , siekiama sugrąžinti juos į gyvenimą ir suteikti jiems prasmę, apčiuopiamą egzistavimą. 

Performenso metu dėvėdama apdulkėjusius drabužius, menininkė susitapatina su pacientu iš praeities ... Tai darydama, ji   patiria jų emocijas -  pyktį, liūdesį ir palikimą. Ji tiesiog tampa dar vienu  bereikšmiu vienetu, kurio niekas neprisimins. 

Timea Jankovics – filologijos profesorė, fotografė,  konceptualaus meno atstovė, „Maison des artistes“ narė.

Apie jos  parodas Prancūzijoje ir kitose šalyse galite pamatyti čia: 

https://timeaphotographe.jimdo.com/cv/ 

Maloniai kviečiame į išskirtinį Timea Jankovič parodos „Prikelta užmarštis“ atidarymą  , kuris vyks rugpjūčio 1d. 18.00 val. Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“ , Vytauto g. 69 , Trakai.

Paroda vyks iki rugpjūčio 31d. 

 

Parodos kuratorė 

Edita Tamulytė

Žymos:
Galerija Fojė,