7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerija „si:said“ pristato Rolando Marčiau personalinę parodą „Padangių žiotys“

si:said galerija
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Anonsai

Liepos 10 d. (penktadienis) 17 val. galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma Rolando Marčiaus tapybos paroda „Padangių žiotys“.

Kūrinių ciklo „Padangių žiotys” pavadinimas yra nuoroda į Klaipėdos krašto geografinę padėtį. Naujausioje parodoje Rolandas Marčius reflektuoja pajūrio regiono kraštovaizdį bei istorinę atmintį. Prieš penkerius metus pradėtame tapybos cikle „Memelio mėlis“ daug dėmesio skirta Klaipėdos spalvinio kolorito ir jam būdingų santykių paieškai, persvarstyti nusistovėję vietos motyvai. Šįkart autorius tęsia mėlyno kolorito ieškojimus. Jam  įdomus žmogaus ir gamtos santykis, ypač gamtinės struktūros įtaka istorijai. 

Kaip aplinka paveikia ir prakalbina vidinius pojūčius? Kaip aplinkos patirtimis ir gamtos įspūdžiais galime pasidalyti ir kaip mes išreiškiame arba perteikiame juos vienas kitam? Šie ir kiti klausimai svarstomi autoriaus. Menininką domina kraštovaizdžio speficiškumas, praeities ir dabarties motyvų kontekstualumas. Marčius, pasitelkdamas stebėjimą ir pažinimą, analizuoja, kaip kuriasi asmeninis aplinkos įspūdis. Kuriamas dialogas tarp menininko asmeninės patirties, kolektyvinės atminties ir žiūrovo fizinės patirties.

Marčiaus kūryboje skleidžiasi chirurgiškai apnuoginanti rentgeno estetika. Jo darbuose stebimos lokalios situacijos ir permąstomos globalios struktūros. Menininkas siekia sudaryti sąlygas asmeniniam dialogui ir aplinkos suvokimui per koloritą, minties daugiasluoksniškumą, naratyvą. 1994‒1998 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje. 1998‒2009 m. gyveno ir dirbo JAV. Nuo 2012 m. yra LDS narys. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Paroda veiks iki liepos 31 d. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

 

Galerijos darbo laikas III‒V 16‒18 val.

 

Daugiau informacijos:

galerija [si:said] 

Skaistė Marčienė, Mob.  8600 39972

Žymos:
si:said galerija,