7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Krateris. III kurso tapybos studentų paroda

Nr. 6 (1327), 2020-02-14
Dailė Anonsai

02 18 – 03 07

Atidarymas vasario 18 d. 18 val.

Kreamatoriumas | Meno krosnys
Vilniaus dailės akademijos parodų erdvės
Maironio g. 6, Vilnius  (VDA senųjų rūmų II kiemas)

Mūsų namelis, kuriame gyvenome vasarą, stovėjo panašios į skritulį formos įdubime. O visur aplink buvo miškas. Ten buvo daug juodų vabalų su ūseliais, kurie įkyriai zvimbdami ore vis atsimušdavo į mūsų nuo dažų lipnias drobes, apropodavo aplink darbą ratu ir po to nuskrisdavo. Dar buvo upė prie kurios beveik niekada neidavome, nes tam, kad ją pasiektume reikėdavo pereiti mišką ir nusileisti nuo stataus kalvos šlaito. Užtat upę visuomet matydavome nuo namelio terasos, pro skylę esančią tarp medžių lapų. Kartais, iš už miško ar kitos upės pusės, atsklisdavo keisti garsai, kurie primindavo apie kažkur ten esantį pasaulį. Bėgant laikui beveik nesutikome „išorinių“ žmonių, todėl tapome kiek įtarūs. Jausdami aplinkos įtaką ėmėme ieškoti būdų kaip išlikti. Vienas iš jų – folijos kepurės, kurios turėjo sulaikyti į mus besiskverbiančią kadaise ten nukritusio meteorito energiją...

Dar prieš atvažiuojant teko girdėti įvairiausių gandų apie šią vietovę, kurioje „visam laikui pasikeičia mąstymas“. To veikiama kūryba linko į mistikos pusę. Kraterio apylinkėse ėmėme nevengti tapyti nakties motyvų, intuityviai vieni objektai ėmė supanašėti su kitais, svarbų vaidmenį atliko peizažo žanras. Iš kelionės, trukusios tris savaites, parsivežėme Geležinukę butelyje, kuri tesaugo kraterio apylinkių istorijas, o įspūdžiai paliko pėdsaką mūsų vėlesnėje kūryboje.

Parodoje „Krateris“ norime pristatyti tam tikrą tapybos darbų kratinį: darbus sukurtus tiek vasaros praktikos Mizarų kraterio apylinkėse metu, tiek jos paveiktus ir sukurtus prieš išvažiuojant arba iš jos sugrįžus, trečio tapybos kurso metu.

 

 

Žymos: