7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Džiugo Šukio personalinės paroda „Kūno tęsiniai“

AV17 inf.
Nr. 27 (1306), 2019-09-06
Dailė Anonsai

Rugsėjo 5 d. 19 val. galerija (AV17) kviečia į jaunosios kartos menininko Džiugo Šukio personalinės parodos „Kūno tęsiniai“ atidarymą, kurio metu vyks autoriaus performansas.


„Kūno tęsiniai“ – tai pirmoji Džiugo Šukio personalinė paroda, kurioje menininkas tyrinėja fizinius kūnus, jų santykį su aplinka ir žmogumi. Parodoje pristatomi kūriniai – tai tarsi kūno patobulinimai, įrankiai, turintys fiziškai padėti per silpnam žmogaus kūnui atlikti jo galimybes viršijančius veiksmus. Visgi šie sunkūs, griozdiški įrankiai nėra patogiai panaudojami ar, apskritai, praktiškai pritaikomi, todėl neretai sukelia absurdo pojūtį.


Peržengdamas vienos disciplinos ribas, autorius analizuoja objektų materialumą ir medžiagiškumą. Video darbuose įamžinti destruktyvūs veiksmai ar performanso metu muzikos įrankiu tampantis betoninis kubas leidžia į naudojamus objektus pažvelgti kitaip bei permąstyti jų paskirtis. Čia nebelieka menininko kaip medžiagos ir formos valdovo, tik smalsi, judri ir nuolat ieškanti, viskam atvira jo figūra.


Svarbiausia Džiugo Šukio kūrybinė atspirtis – svorio kategorija, masės vienetas, apimantis ne tik formą, bet ir ryšius su aplinka. Menininko skulptūros savo išvaizda artimos moderniajai Lietuvos skulptūros tradicijai ir minimalizmo krypčiai, tačiau tuo pačiu jos neretai yra konceptualios. Autorius nuolat kuria nepatogias ir nelogiškas situacijas, kurios kūriniuose galiausiai palieka tik bergždžius pastangų pėdsakus. Jam svarbus intuityvus pasaulio matymas, asmeninės patirties ir jį supančios aplinkos vaizdavimas bei nuolatinis dalyvavimas paieškų procese.


Džiugas Šukys (1995) – jaunosios kartos skulptorius, video ir performansų kūrėjas, 2018 m. baigęs skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, šiuo metu ten studijuojantis magistrą. Nuo 2016 m. aktyviai dalyvauja grupinėse ar duo parodose Lietuvoje ir užsienyje (Vokietijoje, Pietų Korėjoje, Rumunijoje, Suomijoje, Lenkijoje). Menininkas taip pat dalyvavo video darbų festivaliuose Vokietijoje ir Italijoje, o jo kūryba publikuota Emergent Art Space tinklalapyje, pristatančiame jaunuosius menininkus iš viso pasaulio.

Parodą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.
Paroda „Kūno tęsiniai“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki spalio 10 d.

Žymos:
AV17 inf.,