7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

X YPP: Alexei Gordin paroda „Menininkai, galerijos ir apleistos erdvės”


Julija Dailidėnaitė
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Dailė Anonsai

2018 10 24 - 2018 11 13

Alexei Gordin yra Jaunojo tapytojo prizo 2017 laimėtojas. Menininkas šiame konkurse laimėjo ne tik materialųjį piniginį prizą, bet ir galimybę reziduoti menininkų rezidencijų centre SomoS , Berlyne bei surengti personalinę parodą Pamėnkalnio galerija galerijoje.

„Menininkai, galerijos ir apleistos erdvės” parodoje menininkas pristato naujausius savo darbus, sukurtus rezidencijų centre SomoS, Berlyne. Įkvėptas apleistų Berlyno rajonų erdvių, Alexei kuria dialogą tarp kuriančio žmogaus ir tuščių pastatų, pateikdamas keletą atskirų pasakojimų, kurie susijungia tarpusavyje bei įtraukia žiūrinčiuosius į absurdiškų galimybių pasaulį.

 

Parodos atidarymo metu menininkas pristatyt performansą “Art is not just fun anymore”. Tai savaime ironiškas darbas, kuriuo siekiama apversti meno rinkos ir kapitalo santykių reikšmę. Šiuo atveju meno kūrinio “kūnu” tampa paties menininko kūnas. Menininko kūnas kasmet keičiasi priklausomai nuo jo komercinės sėkmės.


„Kaip tapytojas, aš naudoju daugybę prieštaringų šūkių, nutapytų mano paveiksluose. Viskas prasidėjo nuo to, kai vienas mano paveikslų buvo parduotas. Aš nusprendžiau pavaizduoti šūvius ant mano kūno kaip tatuiruotes, kad jis liktų su manimi amžinai. Taip ir išsirutuliojo šis tattoo performansų ciklas. Kiekvienas veiksmas buvo dokumentuotas ir parodose pristatytas kaip trumpi filmai, kartu su atspausdintomis parduodamų kūrinių nuotraukomis. Procesą galima apibūdinti kaip menininko susijungimą su savo kūriniais. Tai yra mano komentaras į meno rinkos procesus, kuriuose begalinis idealas tampa trumpalaikiu pelnu.

Tatuiruotė išliks menininko kūne, skirtingai nei jo darbai, kurie „juda” pagal plūduriuojančias rinkos taisykles. Meno kūrinio perorientavimas į parduodamo daikto pavidalą man visada kėlė dviprasmiškus jausmus ir klausimus. Tačiau esamoje sistemoje nėra kito būdo, kaip menininkas galėtų išgyventi. Šiuo projektu aš savo skausmingą fizinę patirtį paverčiu simboliu kapitalistinės dogmos priėmimo ritualu”.
- Alexei Gordin