7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus universiteto Botanikos sode atidaroma 14-oji Tarptautinė žemės ir aplinkos meno paroda „Ryšiai“

Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Dailė Anonsai

2018 m. rugsėjo 8 d., šeštadienį, 15 val. Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose
(Kairėnų g. 43) bus atidaryta unikali paroda po atviru dangumi.

Tik parodos atidarymo metu rugsėjo 8 d. 15.00 val. vyks ekskursija, kurios metu patys autoriai pristatys savo darbus bei kitus netikėtus meninius sprendimus. Šiemet parodoje dalyvauja 19 darbų, kurių autoriai: Aleksandr Nikituk (Ukraina), Aleksandr Yarunin (Rusija), Birutė Bikelytė, Eglė Lekevičiūtė, Eglė Maskaliūnaitė, Elžbieta Jankovska-Bortkevič, Gabrielė Žemaitytė (Lietuva/Anglija), Greta Kardišiūtė- Kardi, Ieva Černiauskaitė, Irina Amosova-Novikova, Martynas Gediminas, Jānis Gutāns-Grasis, Sanda Zeme (Latvija), Jelena Škulienė, Karolina Kunčinaitė, Kristina Šaltytė, Domas Ignatavičius, Lina Jonikė, Natalija Učvatova, Virgilijus Kubilius, Rūta Dzindziliauskaitė, Vygantas Vėjas, VU Kinetinis teatras.

Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose žemės ir aplinkos meno parodos pradėtos organizuoti nuo 2003 metų.  Tai vienintelis tradiciškai kasmet vykstantis Lietuvoje žemės meno projektas „Gamta ir Menas“, kurio tikslas – suteikti galimybę menininkams kurti gamtoje, atrasti ryšį su ja, vystyti dialogą tarp meno, gamtos, menininko ir žiūrovo.
„RYŠIAI“– tai keturioliktoji projekto paroda. Joje savo darbus pristatys įvairiausių sričių menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos bei Rusijos (keramikai, skulptoriai, tapytojai, tekstilininkai, floristai bei kt.). Didžioji dalis kūrinių yra žemės meno (Land art) darbai, sukurti naudojant tik gamtines medžiagas bei aplinkos meno (Environmental art) darbai, sukurti iš dirbtinių įvairių medžiagų, integruoti į tam tikrą erdvę, pritaikyti prie vietinio gamtovaizdžio.
„RYŠIAI” sąvoka yra labai plati, tad kiekvienas menininkas savo darbe ryšį išreiškia per savo matymo prizmę, siekiant, kad šio meno svarbiausiai interpretacija – surasti ryšį su gamta.

Žemės menas (Land art) gimė 6-to dešimtmečio pabaigoje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ankščiau šis menas buvo protestas, prieš komercinį meną, prieš aplinkos užterštumą, dabar taip pat kovoja už gamtos išsaugojimą, yra bendravimo priemonė tarp kūrėjų, mokymo priemonė sutiekianti galimybę pažinti save gamtoje. Tai žmogaus ir gamtos santykį išreiškiantis menas. Žemės menas yra ne skulptūros ar objektai, išnešami iš galerijų eksponuoti lauke, o kai menininkas įkvėptas kraštovaizdžio, savo darbu siekia jį praturtinti, dar daugiau jį išryškinti. Tuomet gamta ir menininkas tampa neatskiriami bendro kūrinio autoriai. Be aplinkos žemės meno kūrinys tiesiog praranda savo esmę. Kūrinys turi  įsilieti į vietinį gamtovaizdį, ir tapti neatsiejama jos dalimi. Kurdamas menininkas neturėtų pakenkti gamtai, o padėti šiuolaikiniam skubančiam žmogui pastebėti ir atrasti ją iš naujo.

Daugiau informacijos apie buvusias parodas: http://www.botanikos-sodas.vu.lt/gallery/Renginiai-ir-%C5%A1vent%C4%97s/%C5%BDem%C4%97s-meno-parodos/38
Parodos „Ryšiai“ darbų procesą galimą pamatyti: https://www.facebook.com/LandArt.Lt

Parodos atidarymas prasidės prie „Šiaudinės“ pavėsinės 15.00 val.
Paroda truks iki 2018 m. spalio 31 d. arba kol kūriniai susilies su aplinka.
Papildomai mokėti už parodą nereikia, tereikia įsigyti Botanikos sodo lankymo bilietą.

Kontaktinis asmuo:
Parodos kuratorė
Inga Raubaitė
[email protected]
+37068258813
https://www.facebook.com/LandArt.Lt

Žymos: