7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Penktojo tarptautinio Marianos Veriovkinos simpoziumo „Kūrybiniai tiltai: M. Veriovkina ir M. K. Čiurlionis“ paroda

Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Dailė Anonsai

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus V. K. Jonyno galerijoje, Turistų g. 9, Druskininkuose rugsėjo 8 d., šeštadienį, 13 val. įvyks penktojo tarptautinio Marianos Veriovkinos simpoziumo „Kūrybiniai tiltai: M. Veriovkina ir M. K. Čiurlionis“ parodos atidarymas.

Nuo 2014 m. Vyžuonose rengiami kūrybos simpoziumai, skirti  išsaugoti Vyžuonėlių dvarą prie Utenos, kuriame savo kūrybinį kelią pradėjo žymi Vakarų Europos modernizmo dailininkė Mariana Veriovkina (Marianne Werefkin, 1860–1938). Šiame dvare prabėgo Marianos jaunystė, čia ji praleisdavo savo vasaras, mėgo jodinėti žirgais, užsiėmė karitatyvine veikla. Veriovkina mokėsi pas dailininką Ilją Repiną Peterburge, o 1896 m. su tapytoju Aleksejumi Javlenskiu išvyko į Miuncheną studijuoti tapybos ir liko ten gyventi. Charizmatiška, intelektuali menininkė pasišventė naujojo meno ieškojimams, savo namuose subūrė menininkų saloną, o 1912 m. – vokiečių ekspresionizmo sambūrį „Mėlynasis raitelis“ (Blaue Reiter). Veriovkina yra viena pirmųjų moterų ekspresionisčių Europoje, jos kūrybai būdingi ryškių spalvų deriniai, neramios nuotaikos, mistiškos vizijos.

Vyžuonėlių dvaro pastatai ir dailininkės ateljė išliko, tačiau jie nyksta apleisti, tad dvaro išsaugojimui Marianos Veriovkinos draugija kasmet rengia tarptautinius kūrybos simpoziumus. Po vieną simpoziumo metu sukurtą darbą dailininkai dovanoja Marianos Veriovkinos draugijai, šioje parodoje rodomi 2018 m. sukurti paveikslai. Simpoziumas vadinosi „Kūrybiniai tiltai: M. Veriovkina ir M. K. Čiurlionis“. Pagrindinė menininkų tema buvo kūrybos tiltai, – ne tik tiltai, kurie sieja kūrėjus, bet ir tie nematomi tiltai, kurie jungia visus žmones, kurie riša kiekvieną žmogų su jo aplinka, praeitimi, gamta, kultūra. Dailininkai temą interpretavo laisvai, skiriasi jų paveikslų motyvai, stilius, individualus braižas, meninė patirtis ir kūrybos ieškojimai.

Parodoje savo kūrinius pristato dailininkai iš Lietuvos: Romualdas Balinskas, Vita Balinskienė, Ina Budrytė, Viktorija Daniliauskaitė, Saulius Dastikas, Liutauras Griežė, Renata Kasiulytė, Edita Rakauskaitė, Andrius Surgailis, Rita Škarnulienė; dailininkės iš Vokietijos: Ameret, Nele Probst, Evelyn Sommerhoff ir Anita Staud; Didžiojoje Britanijoje gyvenanti dailininkė Vidmantė Černiauskaitė.

Paroda veiks: 2018 09 08 – 2018 09 26

Papildomą informaciją teikia: Aušra Sedlevičiūtė,  tel.: 8 313 52755

 

Žymos: