7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rimanto Milkinto paroda „HEA240“

AV17 inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Dailė Anonsai

Nuo rugsėjo 4 d. verslo centre k29, Konstitucijos pr. 29, Vilniuje, galėsite išvysti menininko Rimanto Milkinto parodą „HEA240“.


Parodoje „HEA240“ analizuojamos sąsajos tarp naujosios šiuolaikinės architektūros formų ir funkcinių sprendimų bei modernistinės XX a. pirmosios pusės architektūros. „HEA240“ – ženklų kombinacija, žyminti geležinės sijos techninį pavadinimą. Šis sijos modelis dažnai naudojamas menininko kūryboje. Autorius iš sijų rastų apleistuose industriniuose pastatuose, metalo ir faneros, kurie, pasak jo, geriausiai atspindi laikmetį, kuriame gyvename, kuria skulptūrinius objektus brėždamas paralelę tarp modernizmo ir šiuolaikybės. Parodoje svarbus tampa ne tik formos ar medžiagos klausimas, tačiau taip pat svarstoma žmogaus vieta šiuose laikmečiuose.


Modernistinės architektūros atspirties taškas, visų pirma, buvo mokslo ir žmogaus poreikių visapusiškas išpildymas, siekiant racionaliai išspręsti erdvės ir žmogaus judėjimo joje klausimus. Šiuolaikinėje, ypač verslo centrų, architektūroje atsispindi technologijos ir inovacijų, žmogaus komforto bei ypač jo produktyvumo svarba.


Šioje parodoje skulptūra tyrinėja architektūrą, jos kultūrinį kontekstą, atsigręžiant į medžiagos, erdvės ir individualumo aspektus. R. Milkinto darbams būdingos architektūrinių konstrukcijų kompozicijos yra menininko žvilgsnis į modernizmo laikus, šiandienos technologinius bei funkcinius pokyčius ir žmogaus padėtį šiose epochose. Tyrinėdamas vidinės kūnų įtampos dėsnius autorius savo darbams suteikia judėjimo, tam tikro nestabilumo savybių, kurios atsiskleidžia žmogaus ir erdvės santykyje. Atsigręždamas į šių dviejų kūnų sąveiką menininkas kuria pasakojimą bei pagrindžia minėtos modernistinės tradicijos, žmogaus ir architektūros, jos struktūrų neatsiejamumą. Tuo tarpu šiuolaikinė architektūra, perėmusi dalį modernizmo tradicijų ar dažnu atveju kuriama jos pagrindu, R. Milkinto kūryboje patvirtina praeities reliktų perėmimą naujoms reikšmėms ar patirtims sukurti.


Rimantas Milkintas Vilniaus dailės akademijoje baigė skulptūros bakalauro ir magistro studijas. Nuo 2003 m. aktyviai veikia Lietuvos ir tarptautinio meno lauke, pelnė ne vieną prizą Lietuvoje ir užsienyje, buvo įvertintas nacionalinėmis premijomis už savo kūrybą bei paskatintas jos plėtotei. 2011 m. tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius’11“ menininkas gavo apdovanojimą nominacijoje „Už skulptūros objektą parodų erdvėse“. 2006 m. įvertintas šiuolaikinės skulptūros autorių ypač vertinama prestižine Arnaldo Pomodoro (Italija) fondo III vietos premija. Autoriaus kūrinių yra įsigiję muziejai ir privatūs kolekcionieriai Lietuvoje ir užsienyje.


Paroda „HEA240“ veiks iki rugsėjo 28 d. verslo centre k29, adresu Konstitucijos pr. 29, Vilnius, nuo pirmadienio iki penktadienio 9 – 19 val.
Parodą organizuoja (AV17) galerija.

Žymos:
AV17 inf.,