7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas „Drugelio miestas“ kviečia diskutuoti aktualiais identiteto klausimais

„Pasakos“ inf.
Nr. 6 (1243), 2018-02-09
„Drugelio miestas“
„Drugelio miestas“

„Drugelio miestas“ – dokumentinis filmas, kviečiantis diskutuoti apie skirtingų kultūrų gyvenimą vienoje šalyje. Režisierė Olga Černovaitė piešia rusakalbio Visagino portretą ekonominių neramumų ir politinės įtampos metu. „Drugelio miestas“ buvo rodytas Europos šalių kino forume „Scanorama“, o dabar keliauja per Lietuvos miestų ekranus.

 

Visaginas – jauniausias miestas Lietuvoje, atsiradęs 8-ajame dešimtmetyje. Jo tikslas – aptarnauti atominę jėgainę. Miestas tapo namais žmonėms iš visos Sovietų Sąjungos, jo kalba – rusų. Taip nutiko, nes Lietuvoje stigo branduolinės fizikos specialistų. Vyraujant sovietinei internacionalizmo dvasiai mieste gyveno išeiviai iš visų penkiolikos sovietinių respublikų ir daugiau kaip keturiasdešimt etninių tautybių atstovai. Tačiau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, miesto statybos, finansuotos iš Maskvos, staiga sustojo. Kiek vėliau narystės Europos Sąjungoje sąlyga buvo elektrinės uždarymas. Elektrinės uždarymo procesas tęsis iki 2038 metų. Anksčiau elektrinėje dirbo per penkis tūkstančius, dabar – tik maždaug tūkstančiai darbuotojų. Miesto gyventojų skaičius sumažėjo maždaug trylika tūkstančių.

 

Vilniuje užaugusios režisierės Olgos Černovaitės tapatybės paieškos atvedė kūrėją į Visaginą. Šio miesto žmonės režisierei parodė, kokia sudėtinga yra savų šaknų samprata. „Tai gali reikšti visiškai skirtingus dalykus skirtingiems žmonėms. Kartu supratau, kad kalbos mokėjimas turi daug didesnį vaidmenį, nei įsivaizdavau“, – sako režisierė.

 

Olga Černovaitė studijavo chemiją ir biochemiją Vilniaus universitete, kiną „Baltic Film and Media School“ (BFM) Talino universitete.

 

Filmas rodomas kino teatre „Pasaka“ vasario 6 d. 19 val. (po filmo vyks Ramunės Rakauskaitės moderuojama diskusija su režisiere Olga Černovaite ir prodiuseriu Jeremiah Cullinane’u) ir vasario 8 d. 19 val. 

Visagino kultūros centre – vasario 8 d. 19 val. (po peržiūros vyks diskusija su režisiere Olga Černovaite ir prodiuseriu Jeremiah Cullinane’u), 10 d. 18 val. ir 13 d. 19 val.

„Drugelio miestas“
„Drugelio miestas“