7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Daivos Kairevičiūtės fotografijos darbų paroda „Rumunijos dulkės“

Šv.Jono galerija
Nr. 39 (1233), 2017-11-24
Dailė Anonsai

Daiva Kairevičiūtė „Rumunijos dulkės“
Paroda atidaroma š.m. lapkričio 21 d., antradienį, 19 val. Šv. Jono gatvės galerijoje, adresu Šv. Jono gatvė 11, Vilnius


Autobusas, kairėn dešinėn kirsdamas baltas punktyrines linijas, priveža iki stoties. Pro langą nesimato nieko, kas primintų Pietus – neauga nei palmės, nei kaktusai... tačiau atsidaro durys ir tvoskia nežmoniškas karštis - +39°C. Tempiam bagažą, aš ir M.Šnipas, kūrybinio simpoziumo Garanoje dalyviai. Judam Šiaurės stoties (Gara du Nord) rūmų link. Fasadas įspūdingas, apsišarvavęs lyg iš tamsios uolienos iškaltomis atrodytų tūkstantmetėmis kolonomis, viduje - plačios apleistos erdvės, išklotos per laiką suskilusiomis neaiškios spalvos plytelėmis, kur visąlaik budi karšti skersvėjai...žmonės čia gyvena savo įprastą gyvenimą, dauguma jų - lyg praskrendantys paukščiai bet nemažai ir vietinių slankiojančių bedalių. Stotis... Daug tokių ir visos jos labai panašios.

Neatrodo, kad kam nors būtų karšta, nesimato žliaugiančio prakaito ar vėduoklių rankose. Tik mums pamažu vaizdai pradeda mirguliuoti, lietis, virsdami ekspresionistiškais paveikslais. Supermarketas tikra atgaiva - parduotuvėse ir kavinėse veikia kondicionieriai bet fotografuoti griežtai draudžiama, tuoj prisistato apsauga ir kapotais žodžiais įspėja. Pamažu iriamės per stoties erdves, į akis krenta skurdas, nuovargis, abejingumas, nesimušama dėl išgyvenimo bet noro, kad kažkas keistųsi taip pat nematyti. Laikas tarsi užkonservuotas ar padėtas vitrinoje kaip prekė, kurią ryt nusipirksi tokią, kokia ji buvo vakar. Lyg visi, bedaliai ar uniformuoti, žinotų, jog po 5 ar 10 metų diena bus lygiai tokia pati kaip šioji... Traukinys lėtai pajuda ir soties prieangiai su aptrupėjusiomis laiptų pakopomis pasilieka ten būti. Vaizdai pro langą suvienodėja, kukurūzų lauką keičia saulėgrąžos, Išstypsta kalvos, apaugusios krūmokšniais, agrokultūrinėse properšose ganosi avių bandos. Kur ne kur pasirodo apleistos sodybos ar nedideli miesteliai, kurių bene kiekvienas prasideda ir baigiasi sąvartynu, ganosi karvės ar stovi vienišas pririštas asiliukas... 9 valandos kelio, kol monotoniškas peizažas panyra į vakaro tamsą.

Daiva Kairevičiūtė

Paroda veiks iki gruodžio 9 d., šeštadienio