7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grupinė jaunųjų tapytojų paroda „Pareiškimas“

SHCH/ŠČ galerija
Nr. 38 (1232), 2017-11-17
Dailė Anonsai

Lapkričio 16d. 19 val. SHCH/ŠČ galerija kviečia į parodos atidarymą. Paroda veiks lapkričio 16–gruodžio 1 d.

Mąstydami apie tapybą, ją galime suvokti kaip dezorganizuotą kūną, Gillez Deliozo ir Felix‘o Guattari postuluotą kūną be organų, koncistencijos plokštumą, prie kurios jungiasi daugialypiai tapybiniai asambliažai, geismo (libido) srautai,  kurie nepasiduoda meno istorijos organizacijai. Tapybiniame asambliaže egzistuoja ne vien meno lauko referencinės jungtys,  tapyba kartu nėra izoliuota savo pačios medijos imanentiškumo, nėra apribota vidine savo pačios produkavimo gramatika. Geismas veikia kaip mašininis asambliažas. Geismo mašinos neatsiejamos nuo socialinių, ekonominių ir politinių mašinų, kurių gamybos produktai jungiasi į tarpusavio jungimų sintezę kartu su tapybos mašinų produktais.  Geismas čia veikia ne kaip  individualios vaizduotės darinys, o yra kolektyvinis kelių žmonių, masių ar molekulinis reikalas. Anot Deliozo, ir geismo mašinos, ir jų daliniai produktai, ir asambliažai,  ir kūnas be organų yra asubjektiški.  Subjektas atsiranda kaip tam tikra mistinė duotis  poto,  kai geismo mašinų kuriami produkavimo srautai susijungia su kūno be organų paviršiumi ir yra jo sustabdomi, dezorganizuojami. Taip organizmas paruošiamas kitiems galimiems jungimams.


 Iš čia atrodo jog subjektas yra geismo mašinų produkavimo priežastis, tarsi kapitalas yra darbo produktų ir darbo jėgos priežastis, o meno diskursas, institucija, paroda, manifestas postuluojantys  meno subjektą,  - meninės praktikos - tapybos priežastis.


Iš  parodos tapybos kūno emanuoja pareiškimo subjektas, veikiau daugialypė abstrakti pareiškimo diagrama, galinti aktualizuotis įvairiomis kryptimis.


 Ir kaip parodos autorių išreišktas noras, nepasitenkinimas, reikalavimas paimant PASAULĮ ir juos supančią aplinką, kaip instituciją. Pareiškėjais, parodos dalyviais, tampa jauni kūrėjai (iki 35 m.), kurie per pastaruosius du metus buvo priimti į Lietuvos Dailininkų Sąjungos tapybos sekciją Vilniuje. Šie kūrėjai tapę meno institucijos dalimi savo pareiškimą adresuoja ir pastarajai. Įsiliedami į didelio institucinio aparato gretas pareiškėjai siekia išlaikyti savo individualumą ir savo pareiškimais kvestionuoti kitus pareiškimus socialinėje ir meninėje erdvėse. „Pareiškimas“- jauno balso noras kalbėti garsiai, mums nejučia įžiebia naujųjų laukinių „Neue Wilde“ parodos Aachene 1980 m  Neue Galerie – Sammlung Ludwig  subjekto viltį, kaip ir bet kuri kolektyvinė paroda arba bienalė po ekspresionistinės tapybos “sugrįžimo”.


Parodos kuratoriai: Goda Lukaitė, Andrius Makarevičius. Menotyrininkas: Darius Jaruševičius. Parodos dalyviai: Goda Lukaitė Andrius Makarevičius Adelė Liepa Kaunaitė Kristina Mažeikaitė Mykolė Ganusauskaitė Simona Merijauskaitė Petras Lincevičius Dovydas Alčauskis Simona Žilėnaitė
Parodos atidarymas: Lapkričio 16 d. 18:30, Teatro g. 7A
Parodos atidaryme gros Saulius Spindi