7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Geriausios meno rezidencijos Europoje

Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Rupert
Rupert

Tinklalapis artnet.com sudarė geriausių, neįprasčiausių, prestižiškiausių rezidencijų menininkams sąrašą. Į jį pateko ir Vilniuje esantis tarpdisciplininis edukacijos, rezidencijų ir parodų centras „Rupert“. Kviečiame susipažinti su daugiausiai vizualiųjų menų atstovams, taip pat muzikantams, kompozitoriams, rašytojams, kino kūrėjams skirtomis rezidencijomis. Jas atrinko Turnerio prizo laimėtoja Laure Prouvost, Berlyno KW kuratorė Anna Gritz, Londono DRAF direktorius ir vyriausiasis kuratorius Vincent Honoré, menininkė Salomé Lamas, nepriklausomas kuratorius João Laia ir „Institute of Things to Come“ kuratorius Valerio del Baglivo.


„Villa Lena“ (Toskana, Italija) veikia nuo balandžio iki spalio, o rezidentams siūloma viešėti vieną arba du mėnesius. Nors dalyviai negauna stipendijos, tačiau rezidencija turi kitų privalumų: žadą atimančią lokaciją, gyvenimą XIX a. viloje, didelę 120 kv. m. studiją ir žymiausių menininkų kompaniją (šiemet šioje rezidencijoje dalyvauja amerikietis Samas Fallsas ir danė Nina Beier).

Kita rezidencija – rokoko stiliaus rūmuose įsikūrusi „Akademie Schloss Solitude“ (Štutgartas, Vokietija) – taip pat yra tikra svajonė. Rezidentams suteikiama gyvenimo-darbo erdvė, mėnesinė 1 150 eurų stipendija, padengiamos kelionės išlaidos. Taip pat suteikiama ir daugelis kitų naudingų garantijų, pavyzdžiui, medicininis draudimas užsieniečiams.
„Camargo Foundation“ (Kasis, Prancūzija) rezidencijų programa dalyviams suteikia 210 eurų savaitinę stipendiją ir apgyvendinimą pietų Prancūzijoje. Rezidencija išsiskiria tuo, jog joje aštuonias savaites galima viešėti ne tik pačiam menininkui, bet ir jo antrajai pusei ar (ir) vaikams.
„Tabakalera“ (San Sebastianas, Ispanija) – ši institucija siūlo keletą rezidencijų menininkams ir kuratoriams. Jų trukmė gali svyruoti nuo mėnesio iki trijų, jų metu suteikiama mėnesinė 1 000 eurų stipendija, medicininis draudimas, padengiamos kelionės, apgyvendinimo ir studijos nuomos išlaidos, be to, suteikiamas biudžetas meniniam tyrimui atlikti ir įgyvendinti.
„Künstlerhaus Schloss Balmoral” (Bad Ems, Vokietija) rezidencijos dalyviai apgyvendinami renesansinėje viloje. Dalyviams suteikiama 1 400 eurų mėnesinė stipendija. Rezidencija išsiskiria tuo, jog kiekvienais metais turi vieną temą ar žanrą, kurių ribose atliekami projektai.

Rezidencijos, į kurias sunkiausia patekti
Į rezidencijos „Rolex Mentor and Protégé” (Šveicarija) programą patenka tik menininkai, kuriems pavyksta praeiti griežtą atranką. Laimingiesiems suteikiama 22 000 eurų stipendija, padengiamos kelionės ir kitos pagrindinės išlaidos. Be to, po viešnagės rezidencijoje suteikiama galimybė tęsti projektą ir dar vienerius metams gauti tokio paties dydžio stipendiją.
Rezidencija „The Rockefeller Foundation Bellagio Center” (Komo ežeras, Italija) priima kompozitorius, rašytojus, scenaristus, poetus, filmų kūrėjus, šokėjus, muzikantus ir vizualiųjų menų atstovus. Jiems suteikiama mėnesio trukmės rezidencija šalia nuostabiojo Komo ežero.
„Pavillon Neuflize OBC” (Paryžius, Prancūzija) rezidencija suteikiama aštuoniems mėnesiams, jos specifika – kylanti šiuolaikinio meno scena. Kiekvieną mėnesį rezidentams suteikiama 1 000 eurų stipendija ir studija „Cité Internationale des Arts“ Paryžiuje, taip pat galimybė dirbti „Palais de Tokyo“ erdvėse.
„DAAD Artists-in-Berlin Program” (Berlynas, Vokietija) suteikia 20 rezidencijų vizualiųjų menų, muzikos ir kino sričių atstovams. Dailės srities menininkus atrenka komisija, o kitų sričių atstovai savo kandidatūrą gali iškelti patys. Viešnagė rezidencijoje trunka nuo šešių mėnesių iki metų, padengiamos visos pagrindinės išlaidos. Be to, dalyviams siūlomi ir nemokami vokiečių kalbos kursai.
„Iaspis” (Stokholmas, Švedija) – tai tarptautinė menininkų mainų programa, užsienio menininkams siūlanti dirbti vienoje iš 12-kos studijų Švedijoje, o švedų menininkams – kurti užsienyje esančiose studijose.

Rezidencijos kylantiems menininkams
Rezidencijoje „Bethanien” (Berlynas, Vokietija) padengiamos apgyvenimo ir studijos nuomos išlaidos.
Londone (Anglija) įsikūrusi rezidencija „Gasworks” kviečia kylančius menininkus, kuriems suteikiama galimybė kurti studijoje, padengiamos bazinės pragyvenimo išlaidos ir transportas.
Vilniuje, Lietuvoje, esantis ypač modernus meno centras „Rupert” traukti menininkus, kuratorius ir rašytojus ėmė nuo pat savo atsidarymo 2013-aisiais, nepaisant to, kad ši rezidencija nėra gerai aprūpinta. Rezidencijos kaina mėnesiui yra 450 eurų (į ją įeina studijos nuoma, komunaliniai ir administraciniai mokesčiai ir kt.). Beje, pusė rezidencijų yra finansuojamos Lietuvos kultūros tarybos ir kitų šaltinių, tad galbūt jums pasiseks į ją patekti nemokamai.
„Cripta747“ (Turinas, Italija) rezidencija, trunkanti nuo šešių iki aštuonių savaičių, leidžia iš arčiau pažinti italų Arte Povera meno judėjimą. Rezidentams skiriama 5 500 eurų, tačiau iš šios sumos išskaičiuojami apgyvendinimas, studijos nuoma ir projekto įgyvendinimo kaštai.
„Triangle Marseille“ (Marselis, Prancūzija) rezidencija suteikia kambarį miesto centre, studiją kūrybai, padengia projekto įgyvendinimo išlaidas iki 1 000 eurų, taip pat užtikrina bendradarbiavimą su vizualiųjų menų lauko profesionalais.
Pastaruoju metu vienu patraukliausių taškų Europoje menininkams tampa Briuselis (Belgija). „Wiels Residency“ yra viena iš įdomiausių mieste įsikūrusių rezidencijų, suteikianti galimybę menininkams viešėti vienerius metus.

Jaunųjų menininkų Meka – Nyderlandai
Nyderlandai pasižymi itin geru vizualiųjų menų srities finansavimu ir puikiomis sąlygomis meno rezidentams, todėl šioje šalyje įsikūrusios rezidencijos vertos atskiro paminėjimo.
„Rijksakademie“ (Amsterdamas) suteikia galimybę maždaug 50-čiai menininkų kurti vienerius metus (taip pat yra galimybė metus prasitęsti rezidenciją). Dalyviai gauna studiją, darbinį 1 500 eurų biudžetą ir 12 200 eurų stipendiją.
„De Ateliers“ (Amsterdamas) siūlo dvejų metų darbo laikotarpį, kuriam skiria privačią studiją ir 13 655 eurų stipendiją. Tiesa, iš stipendijos išskaičiuojamas konsultacijų mokestis, siekiantis 3 200 eurų.
„Jan Van Eyck Academie“ (Mastrichtas) siūlo 35 – 40 rezidencijų per metus, kurios tęsiasi nuo 6 iki 12 mėnesių. Rezidentams suteikiama 900 eurų stipendija, iš kurios išskaičiuojama nuoma ir pragyvenimo išlaidos. Kiekvienas dalyvis gauna studiją, individualų biudžetą kūrybai (2 000 eurų per metus) ir patarimus iš menininkų, dizainerių, kuratorių, meno kritikų, kurie lankosi studijoje.

Neįprasčiausios rezidencijos
Neįprasčiausių rezidencijų sąraše galima rasti Turine, Italijoje, įsikūrusią „Diogene Bivaccourbano_R” rezidenciją, kuri siūlo du mėnesius gyventi ir dirbti tramvajuje. Suteikiama 6 000 eurų stipendija tyrimui, Diogeno grupės menininkų ir vietinių studentų pagalba įgyvendinant projektą.
Viena iš paslaptingiausių rezidencijų yra „Caribic Walking Residency“, vykstanti įvairiose vietose. Ši rezidencija tetrunka dvi dienas, o jos metu menininkas pasikviečia kitą menininką ir keliauja iš vienos vietos į kitą.
Bauhauzo (Vokietija) rezidencija siūlo gyventi ir kurti legendiniuose, 2016-aisiais į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą įtrauktose šios dizaino ir architektūros mokyklos dėstytojų nameliuose. XX a. 3 dešimtmetyje juose gyveno ir kūrė tokie menininkai kaip Walteris Gropius ir Vasilijus Kandinskis.

Parengė Deima Žuklytė-Gasperaitienė

Rupert
Rupert
Villa Lena
Villa Lena
The Rockefeller Foundation Bellagio Center
The Rockefeller Foundation Bellagio Center
Jan van Eyck Academie
Jan van Eyck Academie
Diogene Bivaccourbano_R
Diogene Bivaccourbano_R