7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mindaugo Lukošaičio paroda „Vaizduotė. Kompozicija. Sapnas“

Galerijos „Vartai“ inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Dailė Anonsai

2017 m. rugsėjo 8 d. – spalio13 d.


2017 m. rugsėjo 8 d. galerija „Vartai“ kviečia į Mindaugo Lukošaičio parodą „Vaizduotė. Kompozicija. Sapnas“, kurioje menininkas pristatys piešinius iš naujausių savo piešinių serijų „Sapnavau Japoniją“ ir „Kompozicijos“.

Menininko piešimo pojūtį formavo ir aiškią įtaką darė tušo liejimo tradicija, kuri Rytuose buvo stipri ir savita. Todėl laisva linija piešti didesnio formato piešiniai yra tarsi duoklė šiai tradicijai; tai tamsa ir linija, atsitiktinumas, vaizdo neapibrėžtumas. Piešinių serijoje „Sapnavau Japoniją“ M. Lukošaitis sau neįprastu formatu duoda valią laisvam rankos judesiui, iš kurio ir atsiranda susapnuotos Japonijos vaizdiniai. Nepaisant sodrumo, kaip ir kiti parodos piešiniai, jie artikuliuoja ne kylantį triukšmą, bet, priešingai, – spengiančią tylą.

Seriją „Kompozicijos“ sudaro 20 tušu pieštų darbų, kuriuose M. Lukošaitis nesustodamas piešia architektonines nyksmo arabeskas ir pieštuku išlandžioja kiekvieno sunaikinto namo, užverstos gatvės, mirusio miesto landas, plyšius, ertmes ir juodumas. Grafitu menininkas aštrina nuolaužų ašmenis ir matuoja jų dydžius. Piešimas jam tampa nuolatinio būdravimo būsena, nužmogėjimo liudijimu ir kaltinimo aktu. Dar daugiau – atsiribojimo, stebėjimo ir blogio meditacijos forma. Tai yra žvilgsnis iš anapusybės, iš ateities, kuri taip pat jau užversta griuvėsiais.

Tai universalios griuvėsių metaforos. Ši serija stebina savo tyla, ledėjančių kaulų stinguliu bei formų nebylumu. Griuvėsiai yra estetinė modernių laikų kategorija. Tai – mūsų praradimų, palaidotų vilčių ir nepagydomos melancholijos išraiška. Griuvėsių kontempliavimas tampa savotiška paralyžiaus būsena, psichinė užsitęsusio gedulo drama.

Mindaugas Lukošaitis (g. 1980 m.) baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje, Skulptūros katedroje. Menininkas dalyvauja tarptautinėse grupinėse parodose bei rengia personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje. Jis atstovavo Lietuvai 26-oje San Paulo bienalėje, dalyvavo Nicolaus Schafhauseno kuruotoje parodoje „Populism“ Frankfurter Kunstverein Frankfurte. M. Lukošaičio darbai buvo eksponuojami tokiose institucijose kaip VOLTA NY Niujorke, Šiuolaikinio meno centras Vilniuje, Galerie Fons Welters Amsterdame ir kt. Menininko kūriniai taip pat buvo įtraukti į „Phaidon“ knygą-enciklopediją „Vitamin D: New Perspective in Drawing“. M. Lukošaičio darbų yra Louisianos modernaus meno muziejaus (Danija), „Lewben Art Foundation“ (Lietuva), MO muziejaus (Lietuva) bei privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

 

Mecenatas Živilė ir Jonas Garbaravičiai

Globėjas Rolandas Valiūnas

Parodos rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba

Galerijos rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Vilma Dagilienė, Romas Kinka,
„Ararat“, „Lietuvos rytas“, „Ekskomisarų biuras“, „Namai ir objektai“, „Farrow&Ball“, „Libravitalis“.