7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gedulo ir vilties dieną Kaune palydės „Mišios už tėvynę“

Organizatorių inf.
Nr. 23 (1175), 2016-06-10
Muzika Anonsai

Šių metų birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, 18 val., Šv. Mišiose, kurios bus aukojamos minint 75-ąsias masinių Lietuvos gyventojų trėmimų pradžios metines, Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje skambės kompozitoriaus Gintaro Samsono „Missa pro Patria“ („Mišios už tėvynę“). Kūrinį atliks jungtinės Vilniaus ir Kauno muzikų pajėgos – kamerinis choras „Aidija“ (meno vadovas ir dirigentas Romualdas Gražinis), Vilniaus arkikatedros bazilikos jaunimo choras (vadovė Violeta Savickaitė-Paciūnienė), Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras (vadovas R. Gražinis), Kauno sakralinės muzikos mokyklos choras (vadovė Nijolė Jautakienė), vargonų partiją atliks žymus Lietuvos vargonininkas Bernardas Vasiliauskas. Atlikimui diriguos Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas R. Gražinis, o Šv. Mišių liturgijai vadovaus Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas, monsinjoras Vytautas Grigaravičius.

           

Šių mišių atlikimas – dalis jau kelerius metus vykdomo projekto „Šiuolaikinės sakralinės muzikos ciklai“, kurio iniciatoriai, kompozitoriai ir katalikų bažnyčios vadovai, bendradarbiaudami siekia inicijuoti naujų šiuolaikinės sakralinės muzikos kūrinių atsiradimą ir populiarinimą. Jų nuomone, profesionali šiuolaikinė muzika bažnyčiose turėtų skambėti vis dažniau, be liturginės funkcijos dar ir lavindama visuomenės meninį skonį bei skatindama jų pažintį su menu, kuris yra kuriamas šiandien.

           

Birželio 14-ąją skambėsiančios G. Samsono „Missa pro Patria“ yra pirmasis profesionalių Lietuvos kompozitorių religinis kūrinys, turintis tokią dedikaciją. Mišių eigą parengė Vilniaus vyskupijos kurijos kancleris Kęstutis Palikša. Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia – simbolinė erdvė. Ši bažnyčia turėjo simbolizuoti 1918 m. atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, tačiau 1940 m., sovietams okupavus Lietuvą, ji buvo nebaigta statyti ir uždaryta, o kartu su tautinio atgimimo pradžia prasidėjo ir šios šventovės atgimimas, tad ji – tikras tautos laisvės simbolis.

           

„Rašydamas šias mišias, nesiekiau sukurti niūrios, requiem primenančios kompozicijos, norėjau išlaikyti rimtį, balansą tarp tamsos ir šviesos. Liturgija – labai subtilus dalykas, o Novus Ordo tvarka – itin kompaktiška ir griežtai reglamentuota laike. Todėl rašant muziką reikėjo tikslios architektūrinės formos nedidelėms trukmėms – 1, 5, 2 min. Švento rašto išminties negalima iliustruoti kičiniais paveikslėliais, beletristika, menas privalo reflektuoti šventą jo tekstą. Kūriniui parengti, įvykdant šias užduotis, buvo labai mažai laiko, tačiau noras, kad šiuolaikinė sakralinė muzika pasiektų žmogų, kad publika pamatytų, jog toks menas labai įvairus, yra didžiulis“, – mintimis apie kūrinį dalijosi kompozitorius.                       

           

„Missa pro Patria“ premjera įvyko Vilniaus arkikatedroje bazilikoje šių metų sausio 13-ąją, minint 25-ąsias tragiškų 1991-ųjų įvykių metines. Kūrinio atlikimas Kaune įtrauktas į Lietuvos Respublikos Seimo oficialių renginių, skirtų Gedulo ir vilties, okupacijos ir genocido dienų tragiškomis netektims ir pasipriešinimui atminti, sąrašą, jį remia Lietuvos Kultūros ministerija.