7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kaunas Piano Fest“ – šventė muzikai ir mums

Įspūdžiai iš festivalio

Alina Ramanauskienė
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Muzika
Monika Mašanauskaitė, Fali Pavri, Robertas Lozinskis, Petras Geniušas. M. Meilučio nuotr.
Monika Mašanauskaitė, Fali Pavri, Robertas Lozinskis, Petras Geniušas. M. Meilučio nuotr.

Liepos 12–20 dienomis antrą kartą vyko tarptautinis fortepijono muzikos festivalis ir meistriškumo kursai „Kaunas Piano Fest“. Šiemet renginys kvietė į dešimt rečitalių ir šešias atviras paskaitas, kurie vyko Kauno mieste, Kauno rajone ir Vilniuje. Išgirdome net 18 jaunųjų talentų iš skirtingų šalių: Estijos, Ukrainos, Danijos, Lenkijos, Norvegijos, Rumunijos, Kazachstano, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Ispanijos ir, žinoma, Lietuvos.

 

Pianistai turėjo galimybę tobulintis ir meistriškumo kursuose, kuriuose dėstė pasaulyje pripažintos garsenybės: Olga Kern (JAV), Fali Pavri (Škotija), Petras Geniušas. Pianistai Rokas ir Sonata Zubovai meistriškumo kurso dalyvius, o ir klausytojus, supažindino su Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba. Kursų dalyviai taip pat klausė paskaitų apie muzikos vadybą, psichologiją.

 

Antrajame „Kaunas Piano Fest“ užsimota plačiai. Kaunas tomis vidurvasario dienomis tapo Lietuvos (ir ne tik) pianistine sostine. Renginys ne tik svarus, bet nuosekliai apgalvotas, darniai sustyguotas, dar svarbiau – gyvybingas, nenuobodus, jaunatviškas, profesionalus. Ir patvirtina tai, kad dabar per maža gerai skambinti, atlikėjai patys turi kurtis savo karjerą, mokėti save pristatyti rinkose. Gali būti nuostabiu savo srities profesionalu, tačiau, neturėdamas elementarių vadybinių gebėjimų, dirbti komandoje įgūdžių taip ir liksi koncertų salių užribyje. Liūdna, tačiau vien tik su profesionalumu šiandien nesi niekam reikalingas. Atlikėjo sukuriamas įvaizdis gali tapti netgi svarbesnis už jo kompetenciją...

 

Šių metų „Kaunas Piano Fest“ bylojo apie tai, kaip darniai gali derėti profesionalumas ir įvaizdis. Šia linkme renginio organizatorių, nūnai žymių pianistų, tarptautinių konkursų laureatų – Monikos Mašanauskaitės ir Roberto Lozinskio – sėkmingai pasidarbuota, pasireikšta, muzikuota. Abu pianistai baigę Kauno J. Naujalio muzikos gimnaziją, vienminčiai ir beveik vienmečiai. Puikiai skambinantys, taip pat puikiai komunikuojantys su klausytojais, mokantys kelias užsienio kalbas, žavūs, drąsūs, įgiję tarptautinės patirties žymiausiose Europos aukštosiose muzikos mokyklose. Gražiausias Lietuvos atžalynas, priklausantis pasauliui!

 

Manau, skaitytojui nebūtų įdomu, jei pradėčiau vertinti kiekvieną koncertą – kas kam geriau pavyko ar mažiau pasisekė, kaip vienas ar kitas dalyvis atliko kūrinius, juolab kad grojančiųjų buvo daug, o amžius ir patirtys skirtingos, nuo septyniolikmečių iki profesorių, tad apsiribosiu tik keliomis detalėmis, kurios, manau, labiausiai atitiko renginį.

 

Šių metų festivalio leitmotyvas – draugystė ir tarptautinis bendradarbiavimas, tobulėjimas ir mėgavimasis muzika. Štai pianistas ir fotografas Łukaszas Niemancewiczius, Lenkijoje gimęs, dabar gyvenantis Londone, ne tik puikiai grojo, bet ir fiksavo kiekvieno dalyvio pasirodymą subtiliu fotomenininko žvilgsniu. Ispanas Jorge Nova į „Kaunas Piano Fest“ atvyko ne tik surengti rečitalį, bet ir įrašinėti kiekvieno dalyvio koncertą, paskaitas, meistriškumo pamokas. Smuikininkė iš Vokietijos Anne-Sophie Bodenkamp festivalyje buvo savanorė žurnalistė. Ji kalbino renginio dalyvius vokiečių ir anglų kalbomis, rašė straipsnius ir taip skleidė Kauno vardą užsienio bendruomenėse.

 

Baigiamajame koncerte, vykusiame Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, skambėjo fortepijoniniai duetai, o visą festivalio renginį vainikavo prancūzų kompozitoriaus Alberto Lavignaco kūrinys, kurį festivalio organizatoriai M. Mašanauskaitė ir R. Lozinskis atliko drauge su P. Geniušu ir F. Pavri – vienu fortepijonu aštuoniomis rankomis! Gražus muzikinis fejerverkas!

 

Festivalyje buvo įdomu išgirsti visus dalyvius. Stebėti, kaip jie leidžia laiką nuostabioje bendraminčių draugijoje J. Naujalio gimnazijos klasėse. Juk trečdaliui jų gimnazija – tarsi gimtieji namai. Na, o profesine branda labiausiai sužavėjo šiuo metu Londono Karališkoje muzikos akademijoje studijuojanti Gabrielė Sutkutė ir viešnia iš Lenkijos Anna Szałucka.

 

Visiems festivalio dalyviams esminį ateities palinkėjimą išsakė Karališkosios Škotijos konservatorijos profesorius Fali Pavri: „Labai gerbiu jaunosios kartos pianistus, nes jų atlikimo technika puiki ir jie groja su dideliu pasitikėjimu savimi, ypač rafinuotai. Bet jei turėčiau įvardyti vieną skirtumą tarp savo kartos ir jaunųjų, sakyčiau, jaunieji atlikėjai dabar skiria pernelyg daug dėmesio tobulumo paieškoms, bet mažokai galvoja, kaip surasti ir puoselėti savo unikalumą. Muzikui labai svarbu ne tik kaip, bet ir pasakyti. Taip pat labai svarbu atsitiesti po nesėkmių ir suvokti, kad visuomet rasis kažkas, kas ypač kritiškai vertins tavo atlikimą. „Kaunas Piano Fest“ yra dviejų mano buvusių studentų Karališkojoje Škotijos konservatorijoje – Monikos Mašanauskaitės ir Roberto Lozinskio – idėjos vaisius. Didžiuojuosi tuo, kaip jie ir jų talentinga komanda dirbo, paversdami šį renginį tokiu unikaliu ir sėkmingu.“

 

Belieka pridurti, kad atlikėjų meistriškumo kursus vedę profesoriai – O. Kern, P. Geniušas, F. Pavri – yra ne tik tarptautinį pripažinimą pelnę menininkai, bet ir geri draugai, kadaise studijavę drauge Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Tai taip pat prisidėjo prie festivalio sėkmės. Kaip sakė profesorius P. Geniušas, „mes dirbome įtemptai ir sunkiai, o vakarais drauge leisdavome laiką mėgaudamiesi vienas kito kompanija – daug juokaudavome ir juokėmės.“ Belieka kitąmet laukti trečiojo „Kaunas Piano Fest“.

Monika Mašanauskaitė, Fali Pavri, Robertas Lozinskis, Petras Geniušas. M. Meilučio nuotr.
Monika Mašanauskaitė, Fali Pavri, Robertas Lozinskis, Petras Geniušas. M. Meilučio nuotr.
„Kaunas Piano Fest“ meistriškumo kursų dalyviai. M. Meilučio nuotr.
„Kaunas Piano Fest“ meistriškumo kursų dalyviai. M. Meilučio nuotr.