7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Groti Lietuvai

25-ajam fortepijono muzikos festivaliui „Lietuviška gaida 2018“ nuskambėjus

Aušra Strazdaitė-Ziberkienė
Nr. 14 (1251), 2018-04-06
Muzika
Koncerto M. ir K. Petrauskų namuose dalyviai. J. Ragaišienės nuotr.
Koncerto M. ir K. Petrauskų namuose dalyviai. J. Ragaišienės nuotr.

Groti Lietuvai. Būtent tai metai iš metų daro moksleiviai festivalyje, kurio 25-metis gražiai sutapo su Lietuvos Valstybingumo atkūrimo šimtmečio data. Idėja rengti būtent lietuviškos fortepijoninės muzikos festivalį kilo Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos mokytojai Ritai Juknevičienei dar pirmaisiais atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės metais. Šiandien – tai prestižinis miesto renginys, džiuginantis klausytojus ne tik gan retai girdimais Lietuvos klasikų opusais, bet ir kasmet išskiriamais vieno kurio nors kompozitoriaus kūriniais. Šis festivalis – ypatingas reiškinys, nes jaunieji atlikėjai ir klausytojai ne tik vėl ir vėl tarsi atkuria ryšius su Lietuvos muzikos praeitimi, taip užtvirtindami savo tautinę tapatybę, bet ir formuoja aiškią gražios muzikinės Lietuvos ateities viltį.

 

Festivalio metu vyko Vytauto Barkausko, Vytauto Klovos kūrinių autoriniai koncertai, Valentino Bagdono, Dalios Kairaitytės, Giedriaus Kuprevičiaus, Giedrės Dabulskienės, Nijolės Sinkevičiūtės susitikimai su moksleiviais, grojo žymūs pianistai, skambėjo specialiai šiam festivaliui sukurti kūriniai.

 

Šiais metais tris dienas, kovo 8, 26 ir 28 d. vykęs festivalis vyko Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokykloje, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje ir, kaip ir kiekvienais metais, Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų namuose. Simboliška, kad baigiamasis festivalio koncertas skambėjo būtent šiuose – kompozitoriaus, pirmosios lietuviškos operos „Birutė“ autoriaus Miko Petrausko ir vieno žymiausių Lietuvos dainininkų Kipro Petrausko – namuose, saugančiuose Lietuvos muzikos istorijos eksponatus: rankraščius, leidinius, laiškus, memorialinius daiktus. Gal todėl čia taip gražiai skambėjo lietuvių fortepijono muzika nuo klasikų iki šių dienų: Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juozo Naujalio, deja, taip retai girdimo Juozo Gruodžio, Elenos Laumenskienės, Vytauto Bacevičiaus, Balio Dvariono, Leono Povilaičio, Stasio Vainiūno, Osvaldo Balakausko, Zitos Bružaitės, Sonatos Tamašauskaitės, Vladimiro Majorovo, Vytauto Mikalausko kūriniai.

 

Festivalio puošmena – 80-mečio jubiliejų mininčio kompozitoriaus Algimanto Bražinsko kūriniai ir pianistės, pedagogės Sonatos Bielionytės skambinimas.  

 

Kiek daug reiškia garbaus pedagogo prisiminimai jaunajai muzikų kartai! Ką reiškia jaunam, bet jau daug žadančiam atlikėjui išgirsti, suvokti, kad garbus kompozitorius, o drauge ir štai, šalia stovinti pedagogė, buvo jauni, ambicingi, o drauge – abejojantys, nedrąsūs? Kad kiekviena sėkmė ateina per kruopštų darbą? – ko, regis, tikrai nereikia aiškinti muzikantams. Nuostabi Pirmojo A. Bražinsko koncerto sukūrimo ir atlikimo istorija, taip nuoširdžiai papasakota pirmosios opuso atlikėjos mokytojos Sonatos Bielionytės, visiems klausytojams paliko neišdildomą įspūdį. Kaip ir tuoj pat jos pagrotas A. Bražinsko Preliudas a-moll, dedikuotas S. Bielionytei. Tai yra gyvas prisilietimas prie autoriaus, kuris šiems moksleiviams jau niekada nebebus tik pavardė gaidų kamputyje.

 

Kaip ir kasmet, festivalio koncertą pagyvino muzikologės, Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų namų muziejininkės Kristinos Mikuličiūtės-Vaitkūnienės gražūs prisiminimai apie nuolatinį muziejaus ir festivalio bendradarbiavimą, žavus dialogas su koncerto vedėja Ilona Pakėniene.

 

Norisi paminėti dalyvavusius moksleivius ir jų mokytojus – kad po daugelio metų Lietuvos muzikos istorijos tyrėjai rastų šias pavardes: Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviai Arminas Suchovas, Eglė Andriuškevičiūtė, Kamilė Palekauskaitė, Dominyka Norbontaitė (mokyt. Birutė Kumpikienė); Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos moksleiviai Evelina Stonkutė (mokyt. Aušra Kučinskienė), Indrė Zinkevičiūtė (mokyt. Zita Juciuvienė), Saulė Mikšytė (mokyt. Rita Juknevičienė), Altaja Galinytė (mokyt. Zita Kučinskaitė), Eglė Stankūnaitė, Gintarė Žitkutė (mokyt. Ilona Pakėnienė), Matas Girdzijauskas (mokyt. Laima Baršauskienė), A. Bražinsko „Skerco“ skambinusi mokytoja Goda Stanionytė, J. Gruodžio „Dvi temas“ atlikusi Gabrielė Pratkutė (mokyt. Rita Kigienė), Kauno 1-osios muzikos mokyklos moksleiviai Dominykas Verza (mokyt. Leokadija Kepežinskienė), Arūnė Černiauskaitė (mokyt. Lilija Petrauskienė), Luknė Pikulytė (mokyt. Evelina Žigaitė), Skaistė Gražulevičiūtė (mokyt. Daiva Bidvienė), Kauno M. Petrausko muzikos mokyklos moksleiviai Rasa Petrauskaitė (mokyt. Agnė Pranculytė-Jončienė), Emilija Pociūtė (mokyt. Vitalija Mačiokienė), Aivija Berūkštytė (mokyk. Rūta Varnienė) ir koncertą užbaigusi VDU Muzikos akademijos studentė Martyna Kučinskaitė, paskambinusi V. Bacevičiaus Poemą Nr. 4, op. 10.

 

Koncertą organizavo Kauno A. Kačanausko muzikos mokyklos direktorius Arūnas Kigas, mokytojos Rita Juknevičienė, Jūratė Šleinytė, Aušra Kučinskienė ir Daiva Marcinkevičiūtė.

 

Koncerto M. ir K. Petrauskų namuose dalyviai. J. Ragaišienės nuotr.
Koncerto M. ir K. Petrauskų namuose dalyviai. J. Ragaišienės nuotr.
Sonata Bielionytė. J. Ragaišienės nuotr.
Sonata Bielionytė. J. Ragaišienės nuotr.