7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pavasario vėjas atgaivino širdis

Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos moksleivių ir jų mokytojų koncertas Nacionalinėje filharmonijoje

Aistė Valentaitė
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Muzika
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.

Gegužės 14 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyko Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos moksleivių ir jų mokytojų koncertas „Pavasario vėjas“, skirtas tarptautinei šeimos dienai bei artėjančiai vaikų gynimo dienai paminėti. Gražia tradicija jau spėjęs tapti renginys kasmet sutraukia vis daugiau klausytojų. Karoliniškių muzikos mokyklos auklėtiniai parengė įspūdingą programą iš klasikos, folkloro, populiariosios muzikos ir džiazo kūrinių. Renginio vedėjų vairas buvo patikėtas Karoliniškių muzikos mokyklos solinio dainavimo mokytojai Gabrielei Pintukaitei ir buvusiam mokyklos akordeono klasės mokiniui Tomui Kavaliauskui.

 

Kaip ir kiekvienais metais, koncerto organizatoriai suteikė galimybę pasirodyti didžiajai daugumai mokyklos moksleivių – tiek patiems mažiausiems atlikėjams, tiek ir mokyklos suolą jau paliekantiems absoventams. Maloniai nustebino visų filharmonijoje pasirodžiusių atlikėjų sceninė drausmė ir pasitikėjimas savimi – net ir pirmuosius žingsnius muzikoje žengiantys mažieji atlikėjai vienoje didžiausių Lietuvos scenų jautėsi drąsiai ir užtikrintai. Puiki koncerto organizacija leido klausytojams pajusti šventinę nuotaiką ir džiaugtis kiekvienu pasirodymu.

 

Šiais metais filharmonijos scenoje išvydome du Karoliniškių muzikos mokyklos solistus. Abu jie – aštuntokai, įvairių konkursų laureatai, turintys koncertinės patirties. Mokytojos A. Seliavienės fortepijono klasės absolventė Evelina Šimelevičiūtė skambino Sergejaus Rachmaninovo Preliudą, op. 3 Nr. 2 cis-moll. Pianistės interpretacija žavėjo sodriu, giliu garsu ir subtilia menine įtaiga. Smuikininkas, daugelio konkursų laureatas bei M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ stipendininkas Aleksas Filipenkovas (mokytojos D. Šešelgienės klasė) kaip mokyklos solistas pasirodo jau nebe pirmą kartą. Akivaizdu, kad kiekvienais metais atlikėjas vis labiau tobulėja ir renkasi sudėtingesnę programą. Šį kartą Aleksas griežė Jeano Sibelijaus „Humoreską“ (koncertemeisterė A. Garsonaitė). Techniškai sudėtingą kompoziciją atlikėjas išgliaudė kaip riešutus – jo interpretacija žavėjo preciziškumu ir artistiška scenine laikysena.

 

Optimizmo pliūpsnį koncerte „Pavasario vėjas“ dovanojo ir mokyklos ansambliai. Mokytojos ekspertės Viktorijos Zabrodaitės vadovaujamas fleitų kvartetas atliko Pierre‘o Maxo Dubois kompoziciją „Tamburinas“. Merginos pasirodė kaip artistės, puikiai gebančios muzikuoti kartu ir atrasti tarpusavio darną. Kūrinys buvo atliktas subtiliai ir skoningai. Ypatingos sėkmės kasmet sulaukia mokyklos folkloro ansamblis (vadovai – A. Kavalnienė, R. Švėgždaitė, A. Daubaris), aktyviai koncertuojantis ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų. Mažieji atlikėjai visuomet pasirodo kupini tokio entuziazmo ir pozityvios energijos, kad geba pralinksminti net ir niūriausią publiką. Šį kartą ansamblis atliko lietuvių liaudies dainą „Turėjo bobutė riebų oželį“. Kaip jau tapo įprasta, šio ansamblio pasirodymas paskendo ovacijų jūroje.

 

Mokyklos vokalinis ansamblis, vadovaujamas Rasos Muckienės, scenoje pasirodė interpretuodami Rūtos Sličkutės išplėtotą lietuvių liaudies dainą „Žuvų šakele“ (koncertmeisteris S. Minkevičius). Artistiškas ansamblis maloniai nustebino ne tik puikiu dainos atlikimu, bet ir labai taikliai apgalvotais choreografiniais sprendimais bei spalvingu sceniniu įvaizdžiu. Gerbėjų širdis kasmet užkariauja ir mokyklos gitarų ansamblis, vadovaujamas mokytojo A. Žitkausko. Šį kartą jaunieji gitaristai publikai dovanojo Andrew Foresto aranžuotą Jamaikos tradicinę kompoziciją „Mambo rumba“. Klausant šio kūrinio, mintimis tikrai buvo galima nusikelti į šiltuosius kraštus...

 

Koncerte neliko nuvilti ir džiazo mylėtojai: Karoliniškių muzikos mokykloje esama išties nemažai džiazą grojančių atlikėjų. Mokytojo Artūro Laurinavičiaus vadovaujamas trombonų kvartetas atliko prieš kelis metus pasaulį palikusio amerikiečių kompozitoriaus bei dirigento Johno Cacavaso kūrinį „Serenada in Gold“ (koncertmeisterė L. Šaučiūnienė). Trombonininkai scenoje atrodė labai susitelkę ir įsijautę į atliekamą muziką. Dar vienas koncerte pasirodęs džiazinės muzikos perliukas – mokytojo Vytauto Mockūno vadovaujamas saksofonų kvartetas. Kolektyvas grojo Scotto Joplino „Regtaimą“. Dėl kūrinio populiarumo, netrukus į šį pasirodymą įsijungė ir visa publika, ritmingai plodama į taktą. Dažnai filharmonijoje koncertuoja ir mokyklos bigbendas, vadovaujamas mokytojo Eugenijaus Vedecko. Kaskart stebinantys savo nuotaikingais pasirodymais, bigbendo nariai sugeba įtraukti kiekvieną klausytoją. Šį kartą tarsi saldainį į popieriuką kolektyvas įvyniojo Jameso Pankow‘o kompoziciją „Pralinksmink mane“.

 

Norisi pasidžiaugti ir didelę pažangą padariusiu mokyklos pučiamųjų orkestru, vadovaujamu Jurgio Dapšausko. Vos antrus metus gyvuojantis kolektyvas filharmonijoje pasirodė su Kevino Houbeno „Švilpikų maršu“. Praėjusiais metais kolektyvo nariai dar jautėsi labai nedrąsiai, o šiemet jų muzikavime jau buvo galima įžvelgti kur kas tvirtesnį ansambliškumo pojūtį ir muzikalumą. Jei taip sparčiai kolektyvas tobulės ir toliau, po kelių metų Karoliniškių muzikos mokykla galės džiaugtis tikrai tvirtu pučiamųjų orkestru, garbingai reprezentuojančiu mokyklą. Minėtinas ir dar vienas kolektyvas – tai mokytojo Almanto Puidoko vadovaujamas mušamųjų instrumentų ansamblis. Nepaisant to, jog scenoje šis kolektyvas šmėstelėjo labai trumpai, pasirodymas buvo išties efektingas – mažieji perkusininkai atliko autorinę savo mokytojo kompoziciją „Samba“.

 

Aptariant didžiųjų mokyklos kolektyvų pasirodymus, vėlgi norisi akcentuoti moksleivių sceninę drausmę ir profesionalumą, artistišką laikyseną. Pedagogai, dirbantys su dideliais kolektyvais, žino, jog tai yra pasiekiama tikrai ne per vienerius metus. Mokytojo Vladimiro Voskano vadovaujamas akordeonų orkestras užkariavo publikos simpatijas atlikdamas džiaugsmingą kompozitoriaus Tomo Hejda kūrinį „Melorytm“. Aktyviai įvairiuose renginiuose koncertuojantis mokyklos liaudies instrumentų orkestras (vadovai – V. Alenskienė, E. Čiplys) šį kartą atliko Valentino Bagdono kompoziciją „Šokis“. Akivaizdu, kad liaudies muzika turi išties nemažą gerbėjų ratą, kūrinį publika sutiko labai šiltai.

 

Mokyklos vardą tradiciškai garsina ir chorai. Visi mokyklos dainininkų kolektyvai aktyviai dalyvauja įvairiuose festivaliuose, Lietuvos dainų šventėse. Koncerte „Pavasario vėjas“ jungtinis mokyklos jaunučių choras (vadovės L. Zarankienė, Ž. Dervinytė, G. Gumuliauskienė, V. Brūzgienė, S. Petrauskaitė, koncertmeisterė A. Garsonaitė) klausytojams dovanojo Zitos Bružaitės dainą „Vyturėlis“ (ž. V. Nemunėlio) bei dzūkų liaudies dainą „Aš pasėjau žalių linų“. Mokytojos Dianos Mikienės vadovaujamas jaunių choras „Cantica“ (chormeisterė G. Gumuliauskienė, koncertmeisterė A. Guobienė) taipogi neliko nepastebėtas. Dainininkai pasirodė pačioje koncerto pradžioje atlikdami Gedimino Kalino išplėtotą lietuvių liaudies dainą „Lek gervelė“. Itin jautriai šiame kūrinyje muzikavo mokytojas V. Mockūnas, atlikdamas solinę saksofono partiją.

 

Tęsiant gražią kasmetinę tradiciją, koncerte muzikavo ir scenoje kartu su mokyklos kameriniu orkestru (vadovai – K. Lipeika, M. Makrickas) bei „Cantica“ pasirodė buvęs Karoliniškių muzikos mokyklos auklėtinis, dainininkas, kompozitorius, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas. Pagarbos ženklu buvusiai mokyklai tapo jo interpretuojami kūriniai – George‘o Gershwino „It ain‘t necesarilly so“ iš operos „Porgis ir Besė“ bei finalinė – kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės (ž. A. Klevaitės) daina „Muzika“.

 

Koncertą vainikavo Johanno Strausso „Radeckio maršas“ griežiamas kamerinio orkestro. Kūrinio metu į sceną buvo pakviesti visi mokytojai, prisidėję prie šios gražios šventės organizavimo bei sukūrę filharmonijoje ypatingą nuotaiką. Tardama sveikinimo žodį, mokyklos direktorė Aldona Skruibytė dėkojo ir pavieniams asmenims, ir įmonėms, globojančioms bei geranoriškai prisidedančioms prie Karoliniškių muzikos mokyklos gerovės. Tik šių žmonių dėka mokyklos moksleiviai galėjo sau leisti įgyvendinti svajonę ir su orkestru koncertuoti užsienio šalyse, įsigyti naujų instrumentų. Koncertas „Pavasario vėjas“ tapo įrodymu, jog sutelkus didžiulę bendradarbiaujančią komandą galima pasiekti puikių rezultatų. Ir visai nesvarbu, kokį kelią moksleiviai rinksis toliau – neabejotina, kad muzika visiems laikams paliks gilų įspaudą jų gyvenime.

Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.
Koncerto Nacionalinėje filharmonijoje akimirka. Karlo nuotr.