7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apdovanojimas Mūzai Rubackytei-Golay

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
Nr. 16 (1508), 2024-04-19
Kronika
 Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.

 

Balandžio 11 d. Vilniuje pianistei Mūzai Rubackytei-Golay buvo įteiktas išskirtinis apdovanojimas – Vengrijos ordino „Už nuopelnus“ Riterio kryžius. Jį įteikė išrinktasis Vengrijos Prezidentas Tamásas Sulyokas.

Iškilmingoje apdovanojimo įteikimo ceremonijoje dalyvavo Vengrijos prezidentas Tamásas Sulyokas, Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Gáboras Diczházi, kiti garbūs svečiai, M. Rubackytės-Golay talento gerbėjai, bičiuliai ir artimieji.

Ceremoniją pradėjo M. Rubackytės įkurto konkurso „Lisztofonija-3“ laureato Simono Poškos skambinama Ferenco Liszto muzika – „Consolation Nr. 3“ tapo ceremonijos preliudu.

Laudacijoje M. Rubackytei-Golay F. Liszto festivalio Gedelėje (Vengrija) meno vadovas Alexas Szilasi pabrėžė, kad iš visų svarbių ir garbingiausių apdovanojimų, kuriais yra įvertinta pianistė, reikšmingiausiu turėtų būti „muzikos ikonos“ titulas. Skambindama F. Liszto Sonatą h-moll tarptautiniame F. Liszto pianistų konkurse Budapešte ji pelnė Didįjį prizą. „Konkurse buvo aišku, kad tik jos, Mūzos Rubackytės, interpretacija įrodė, jog būtent taip savitai gali būti  suprantama filosofinė Liszto muzikos gelmė ir sudėtingumas“, – laudacijoje sakė A. Szilasi.

„Šis apdovanojimas man yra labai simboliškas, nes tai – meilės istorija. Pamilau Liszto ir vengrų muziką, kai mano buvo tik 11 metų. Šiandien skleidžiu šią žinią jauniems lietuvių muzikams“, – priimdama apdovanojimą sakė Mūza Rubackytė-Golay.

 Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.