7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Slovėnijoje pirmą kartą pristatoma skulptorės Marijos Šnipaitės personalinė paroda

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1505), 2024-03-29
Kronika
Marija Šnipaitė, „Per ilga naktis“. 2024 m.
Marija Šnipaitė, „Per ilga naktis“. 2024 m.

Galerijoje „RAVNIKAR“ Liublianoje atidaryta lietuvių skulptorės, tarpdisciplininio meno atstovės Marijos Šnipaitės paroda „Per ilga naktis“. Marija Šnipaitė – jaunosios kartos lietuvių menininkė, kurianti išskirtinio pobūdžio skulptūras bei instaliacijas, kuriose atsiskleidžia įvairialypės žmogiškos asmeninės ir bendrakultūrinės sąsajos, kasdienybės fragmentai ir ritualai. Autorė nuolatos išbando skulptūros ribas, jungdama įvairias medžiagas ir rastus objektus, perkonstruodama erdvę. Jos kūriniai neturi galutinės formos – vieno kūrinio elementai ar medžiagos gali atsirasti kitame darbe. Toks perėjimas iš vieno kūrinio į kitą pabrėžia jos darbų tęstinumą, kūrybinio proceso ir idėjinio pamato vientisumą.

“Marijos Šnipaitės kūrybos procesas paremtas mus supančios aplinkos, miesto bei gamtos peizažo, kasdienio gyvenimo stebėsena bei sąsajų paieškomis. Savo kūrinius neretai pati menininkė vadina „surežisuotomis erdvinėmis instaliacijomis“. Šios instaliacijos dažnu atveju primena scenografijas, kuriose objektai susiję glaudžiais tarpusavio ryšiais kuria naratyvinę liniją. Marijos parodose itin svarbiu elementu tampa atmosferos kūrimas.” – pastebi (AV17) galerijos direktorė Kristina Mizgirytė.

Menininkės „Per ilgos nakties“ kuriama atmosfera iškreipia įprastą laiko tėkmę, panardindama žiūrovą į minimalistinę, meditatyvią erdvę. Parodoje autorė kuria peizažą, kurio fone gvildenama rūbo fragmentų kaip žmogaus kūno ir jausenos tęsinio tema. Aprangos elementai, rūbų dalys menininkę sudomina kaip erdvės, teritorijos ir formos, kurios, kūriniuose praradusios savo įprastas funkcijas, persikūnija į kitus vaidmenis. Sutinkamuose objektuose atsiskleidžia įvairiapusis technikų, medžiagų, tekstūrų panaudojimas, dėl kurio parodos visuma ima panašėti į piešinį, o skulptūros primena spalvines dėmes. Paroda sukonstruota lyg pasivaikščiojimas, kuriame šie elementai, tarsi pamesti, užsilikę daiktai persipina su peizažo elementais.

Ši Marijos Šnipaitės personalinė paroda – dvišalio (AV17) galerijos Vilniuje ir „RAVNIKAR“ galerijos Liublianoje mainų projekto dalis. „RAVNIKAR“ yra gerai Slovėnijoje žinoma ir tarptautiniu mastu pripažinta prestižinė šiuolaikinio meno galerija, itin didelį dėmesį sutelkusi į moterų kūrėjų pristatymą bei pabrėžianti šiuolaikinio vizualiojo meno vaidmenį socialiniame, politiniame ir kultūriniame diskurse. Galerijoje (AV17) Lietuvoje mainų projektui „RAVNIKAR“  pristatys slovėnų tarpdisciplininės menininkės Maja Babič Košir parodą „Ciao Amore“, kurioje bus nagrinėjami ir iš naujo įvertinami universaliai aktualūs šeimos ryšiai, artimo praradimas, meilė ir atlaidumas.

 „Slovėnija ir Lietuva dar neturi užmezgusios stipraus kultūrinio ryšio, nors abi šalis jungia panašūs istoriniai kontekstai. Bendras (AV17) ir RAVNIKAR galerijos tikslas skatinti šiuolaikinio meno pristatymą tarptautiniame lygmenyje suvedė bendram projektui. Šio mainų projekto metu bus surengtos dvi moterų kūrėjų personalinės parodos. Slovėnijoje ir Lietuvoje kuriančių Majos Babič Košir ir Marijos Šnipaitės parodos skatins atkreipti dėmesį į šių šalių moterų menininkių kūrybą, bendras problematikas bei būdingas charakteristikas.“- pabrėžia Kristina Mizgirytė.

Marijos Šnipaitės paroda „Per ilga naktis“ galerijoje „RAVNIKAR“ veiks iki 2024 m. gegužės 11 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Marija Šnipaitė, „Per ilga naktis“. 2024 m.
Marija Šnipaitė, „Per ilga naktis“. 2024 m.