7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

2024 m. „Rupert“ pasitiks nauja sudėtimi ir įspūdingu rezidentų sąrašu

Rupert inf.
Nr. 43 (1492), 2023-12-22
Kronika
Tra My Ngyuen, „Using one’s feet has become an option of last resort II“, 2019/2023. M. Eulitz nuotr.
Tra My Ngyuen, „Using one’s feet has become an option of last resort II“, 2019/2023. M. Eulitz nuotr.

2013-aisiais Valakampiuose įsikūręs meno, rezidencijų ir edukacijos centras „Rupert“ į Vilnių kasmet pakviečia per 25 menininkus iš viso pasaulio. Šiemet pavasarį paskelbus atvirą šaukimą, paraiškas pateikė daugiau nei 600 menininkų. Po keletą mėnesių trukusio atidaus atrankos proceso, pagaliau skelbiamas 2024 metų rezidentų sąrašas.

Kitąmet į „Rupert“ atvyks menininkai ar menininkų kolektyvai, kuratoriai, rašytojai ir tarpdisciplininiai tyrėjai, kurie savo rezidencijos metu galės tęsti ar pradėti vystyti individualius projektus bei susipažinti su Lietuvos meno lauku ir jos šiuolaikinio meno scena tiek Vilniuje, tiek kituose miestuose. Kuratorių komanda suteiks pagalbą rengiant studijų vizitus su vietos meno lauko atstovais, taip pat skatins įsitraukti į kitas veiklas ir renginius.

„Rupert“ rezidencijų programoje 2024-aisiais dalyvaus: menininkai ir tyrėjai Calum Bowden, Gosia Lehmann, Lou Sheppard, Marianna Ellenberg, Marijn Degenaar, Marijn Ottenhof, Oxi Peng, Monica Maria Moraru, Ren Loren Britton, Goda Klumbytė, Sabina Scorțanu, Susan Finlay, Tra My Nguyen; kuratoriai ir rašytojai Ceci Moss, Qu Chang, Tom Clark; menininkų kolektyvai „Lithic Alliance“, „Shells that glow like aembers“.

Meniniai, kuratoriniai ir tarpdisciplininiai projektai apims tyrinėjimus nuo bendradarbiavimo infrastruktūrų, vibracijos kaip bendravimo priemonės, meditatyvaus klausymosi patirčių, solastalgijos, šliužų ir algoritmų dermės iki perfomanso, persmelkto giedojimo, kalbos žaismo, intertekstualumo ir minimalistinės muzikos, poezijos knygos, antologijos, siekiančios pradėti paradigminius pokyčius šiuolaikinio meno lauke, rengimo ir daugelio kitų. Rezidentų biografijos ir jų projektai pristatyti „Rupert“ internetiniame puslapyje, o su kai kuriais iš jų ar jų projektais kitąmet bus galima iš arčiau susipažinti viešų renginių bei susitikimų metu.

Skelbiamų rezidentų sąrašą kitų metų eigoje dar papildys kviestiniai rezidentai. Tai naujas „Rupert“ žingsnis, siekiant pasikviesti pasaulinio pripažinimo pelniusius menininkus ir inicijuoti bendrus didesnės apimties projektus, didinant Lietuvos bei organizacijos atpažįstamumą pasauliniame šiuolaikinio meno žemėlapyje.

Pirmasis naujos programos rezidentas (-ė) – kompozitorius (-ė) ir performanso menininkas (-ė) Billy Bultheel. Į Vilnių menininkas (-ė) atvyko praėjusią savaitę pradėti darbų naujam „Rupert“ užsakymui, kuris bus realizuotas 2024 m. antroje pusėje. Billy kūryba dažnai skiriama konkrečiai vietai ir jungia šiuolaikines elektronines technikas su Europos viduramžių ir renesanso polifoninės muzikos tradicijomis. Tamsiose, melancholiškose kompozicijose sluoksniuojasi triukšmas, ambientinis metalas ir eksperimentinė orkestruotė.

Papildyta kuratorių komanda

Prie „Rupert“ kuratorių komandos vėlyvą rudenį prisijungė menininkas, kuratorius, rašytojas ir konsultantas JL (Liam) Murtaugh. Kilęs iš Čikagos, šiuo metu gyvena Vilniuje. „Džiaugiuosi galėdamas padėti visai komandai formuoti naują „Rupert“ raidos etapą. Man didelė garbė prisijungti prie vienos įdomiausių Europos meno organizacijų, kuri per pirmąjį savo gyvavimo dešimtmetį užsitarnavo reputaciją vizionieriškomis idėjomis ir kolektyvinėmis pastangomis. Planuoju labiau sutelkti dėmesį į menininkams teikiamų paslaugų gerinimą ir išplėsti rezidencijų programos aprėptį už Vilniaus ribų, formuojant mūsų partnerių ir alumnų bendradarbiavimo tinklą“, – savo ateities planus atskleidžia JL Murtaugh.

Nuo 2014 m. Liam organizuoja projektus „Syndicate“ pseudonimu, 2020-2023 m. buvo menininkų dienos centro Vilniuje „Autarkia“ meno vadovas, o 2012-2014 m. meno galerijos Londone „Tenderpixel“ direktorius.

Liam metams prisidės prie kuratorių komandos, kuri šiuo metu laukia iš motinystės atostogų kitąmet grįžtančios rezidencijų ir viešosios programos kuratorės Monikos Lipšic.

Žymos:
Rupert inf.,
Tra My Ngyuen, „Using one’s feet has become an option of last resort II“, 2019/2023. M. Eulitz nuotr.
Tra My Ngyuen, „Using one’s feet has become an option of last resort II“, 2019/2023. M. Eulitz nuotr.
Lou Sheppard, „Rites of Passage“, 2022. T. Hafkenscheid nuotr.
Lou Sheppard, „Rites of Passage“, 2022. T. Hafkenscheid nuotr.