7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianistiniai atgarsiai iš Mančesterio

Darius Kučinskas
Nr. 34 (1483), 2023-10-20
Kronika
Lauryna Šablevičiūtė. lrt.lt nuotr.
Lauryna Šablevičiūtė. lrt.lt nuotr.

Rugpjūčio mėnesį Mančesteryje (Didžioji Britanija) buvo surengti kasmetiniai vasaros kursai pianistams „Chetham’s International Piano Summer School“. Tai plačiai žinomas ir solidų tarptautinį pripažinimą įgijęs renginys, skirtas įvairaus lygio atlikėjams. Tradiciškai kursai organizuojami dviejų kategorijų – pradedančiųjų ir pažengusiųjų bei profesionalių atlikėjų. Pedagogais kviečiami išskirtiniai pianistai, neretai pasaulinio lygio atlikėjai, tokie kaip Peteris Donohoe. Labai džiugu, kad šių metų vasaros kursų pedagoge buvo pakviesta pianistė Lauryna Šablevičiūtė. Šiais metais Lauryna vedė skaitymo iš lapo ir skambinimo fortepijonu kursus pažengusiųjų kategorijoje ir dalyvavo atidarymo koncerte.

 

Kadangi pianistė Lietuvos publikai menkiau pažįstama, pravartu ją pristatyti. Lauryna gimė Kėdainiuose, jos muzikinis kelias prasidėjo Vilniuje (M.K. Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje) ir tęsėsi Glazge (Škotija). Jos pagrindiniai pedagogai buvo profesoriai Jūratė Karosaitė, Birutė Vainiūnaitė, Irena Armonienė ir Fali Pavri. Šablevičiūtė yra pelniusi įvairių apdovanojimų ir premijų nacionaliniuose bei tarptautiniuose konkursuose, skambinusi su Lietuvos nacionaliniu ir Glazgo miesto simfoniniais orkestrais. Ji kasmet rengia solinius koncertus, pristatydama publikai klasikų, romantikų ir šiuolaikinę anglų bei lietuvių kompozitorių muziką. Pastarąjį kartą Lietuvoje (balandžio mėn. Vilniaus „Organum“ salėje) Lauryna skambino kartu su anglų pianistu Nicholu Ashtonu (jų duetas vadinasi „Re:Sono“). Kad ansamblinis muzikavimas Laurynai taip pat svarbus, liudija ir šio koncertinio sezono pradžia: rugpjūčio mėn. pianistė jau skambino Witoldo Lutosławskio „Variacijas Paganini tema“ dviem fortepijonams, o rugsėjį – Johno Psathaso „Voices at the End“ šešiems fortepijonams.

 

Šablevičiūtės koncertinė veikla pastaruoju metu tiesiog stebina. Per metus parengiamos dvi trys naujos programos, per mėnesį kartais surengiama iki kelių koncertų įvairiuose Didžiosios Britanijos miestuose. O dar kasdienis pedagoginis darbas Karališkojoje šiaurinėje muzikos akademijoje Mančesteryje („Royal Northern College of Music“), universitete ir Četamo muzikos mokykloje („Chethams School of Music“), kur Lauryna yra etatinė fortepijono pedagogė. Neseniai čia surengtame naujų mokslo metų atidarymo koncerte Šablevičiūtės pasirodymas buvo sutiktas susižavėjimo šūksniais ir audringomis ovacijomis.

 

Šį rudenį Lauryna pristato naują solo programą, pavadintą „Garbūs apmąstymai“ („Reverent Reflections“). Koncerto programoje – Bacho, Liszto, Skriabino, Camdeno Reeveso, Felikso Bajoro ir Sadie Harrison kūriniai. Dalis jų Didžiojoje Britanijoje atliekami pirmą kartą (Reeveso, Bajoro).

 

Pianistė užsibrėžusi siekti dar ambicingesnių kūrybinių aukštumų ir plėsti savo koncertinę veiklą. Jau gautas kvietimas vėl dalyvauti 2024 m. tarptautiniuose Četamo vasaros kursuose ir juose surengti Baltijos šalių muzikos rečitalį. Tad sėkmės, Lauryna!

 

Lauryna Šablevičiūtė. lrt.lt nuotr.
Lauryna Šablevičiūtė. lrt.lt nuotr.