7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno modernizmas įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą

UNESCO inf.
Nr. 30 (1479), 2023-09-22
Kronika

Rugsėjo 10–25 d. vykstančioje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto 45-ojoje sesijoje Rijade (Saudo Arabija) Kauno modernizmas (paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“) sulaukė daug dėmesio ir po ilgų diskusijų buvo įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Mes neabejojame, kad Kauno modernizmas yra globalios reikšmės vertybė. Mes ją branginsime, saugosime ir dalinsimės“– sveikinimo kalboje minėjo Lietuvos delegacijos vadovė, Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO, nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Jolanta Balčiūnienė.

„Kauno modernizmas yra didelis vertybinis atradimas Rytų ir Centrinės Europos paveldo kontekstuose. Nominacijoje yra atskleidžiamas ir pademonstruotas Kauno modernizmo išskirtinumas, pristatytas konceptualus optimizmo architektūros naratyvas. Jo indėlis į visuotinę modernizmo istoriją yra neabejotinas. Kauno modernizmas padeda suvokti modernizmo koncepciją platesniame lauke – jo socialinę, kultūrinę, ekonominę prigimtį, sandarą ir organizaciją. Neabejojame, kad Kauno modernizmas turi išskirtinę visuotinę vertę ir nusipelno būti UNESCO pasaulio paveldo sąraše“ – teigė Pasaulio paveldo komiteto nariai, pritarę Kauno nominacijos įrašymui. Kauno paraišką ir jos palankų sprendimą rėmė dauguma UNESCO Pasaulio paveldo komiteto narių, įskaitant Omaną, Italiją, Indiją, Bulgariją, Graikiją, Belgiją, Argentiną ir kt.

Tai yra didelė garbė, bet kartu ir atsakomybė užtikrinant ilgalaikę vertybės apsaugą ir išsaugojimą net tik Lietuvai, bet ir visai tarptautinei paveldo bendruomenei. Atsižvelgdama į Pasaulio paveldo komiteto sprendimą dėl įrašymo, Lietuva įsipareigoja iki 2025 m. parengti Kauno Naujamiesčio tvarkymo planą, patikslinti vertybės ribas ir jos buferinę atsižvelgiant į Kauno išskirtinę visuotinę vertę. Taip pat prašoma patobulinti Kauno modernizmo valdymo planą siekiant, kad jame būtų numatyti aiškūs mechanizmai, užtikrinantys išskirtinės vertės ir jos vertingųjų savybių išsaugojimą ir nustatytų sąlygas naujos plėtros ir projektinės veiklos gaires nominuotoje teritorijoje bei poveikio paveldui vertinimo procedūras.

Į Pasaulio paveldo taip pat įrašyta Kuldiga Latvijoje, Viduramžių žydų paveldas Erfurte, Vokietijoje, Vikingų laikų žiedinė tvirtovė Danijoje, Archeologinė senovės Jeriko vietovė Palestinoje ir kt.

Šiuo metu vykstančioje UNESCO sesijoje svarstoma išplėstinė – dviejų metų pasaulio paveldo klausimų darbotvarkė, kurioje aptariami svarbiausi klausimai, susiję su vertybių išsaugojimo būkle, periodinėmis ataskaitomis, įrašymu į Pasaulio paveldo sąrašą ir kt. Taip pat nagrinėjami strateginiai bei finansiniai pasaulio paveldo programos klausimai.

Patvirtintai Lietuvos delegacijai Pasaulio paveldo komiteto sesijoje Rijade vadovauja Jolanta Balčiūnienė – Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO, nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė. Kiti delegatai – Sigita Bugenienė – Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūros paveldo politikos grupės patarėja, Marija Drėmaitė – Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė, Saulius Rimas – Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas ir Renata Vaičekonytė Kepežinskienė – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Paveldo programų vadovė.

Kauno modernizmo architektūros įrašymas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą  – tai puikus ilgo ir nuoseklaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo rezultatas.

Žymos:
UNESCO inf.,
L. Masio nuotr.
L. Masio nuotr.
Lietuvos delegacija Pasaulio paveldo komiteto sesijoje Rijade
Lietuvos delegacija Pasaulio paveldo komiteto sesijoje Rijade