7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Giedrės Žickytės filmų pristatymas Paryžiuje

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1206), 2017-03-24
Kronika
„Čia aš tik svečias“
„Čia aš tik svečias“

Kovo 10 d. Paryžiaus Pompidou šiuolaikinio meno centre buvo surengta trumpametražių filmų – Tarptautinio Liono kino festivalio Doc en courts laureatų peržiūra. Vienas iš festivalio nugalėtojų – Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“. Pompidou meno centre susirinkę kino gerbėjai galėjo pamatyti šį trumpametražį filmą, pasakojantį apie slaugos namuose Čilėje gyvenančią devyniasdešimtmetę imigrantę iš Ispanijos Josebę. Moteris serga Alzheimerio liga – ji geria prisimena savo jaunystę baskų krašte, tačiau pamiršta, kur gyvena dabar. Po filmo peržiūros buvo surengta diskusija. Joje dalyvavo Giedrė Žickytė, Liono festivalio direktorius Jacques’as Gerstenkornas ir Pompidou kino kuratoriaus Jacques’as Puy. Žiūrovai ir kino profesionalai žavėjosi režisierės talentu ir originaliais kūrybiniais sumanymais.

 

Pompidou meno centras ketina „Čia aš tik svečias“ įsigyti. Šis filmas buvo sukurtas Kopenhagos kino festivalio talentų skatinimo programoje CPH: DOX LAB. Čia dalyvaujantys Europos režisieriai į porą gauna talentingus autorius iš kitų žemynų, su kuriais per vienerius metus turi sukurti filmą. Filmas jau spėjo pelnyti apdovanojimų – geriausio trumpametražio filmo „Visions du Reel“ (Šveicarija), „Sheffield Doc/Fest“ (D. Britanija), „Poslanije k čeloveku“ (Rusija), Krokuvos (Lenkija), Budapešto (Vengrija), Konkorto (Italija) tarptautiniuose kino festivaliuose, įtrauktas į „The New York Times“ pristatomas „Op-docs“ serijas. „Aš čia tik svečias“ taip pat  buvo nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimui.


Kovo 13-ąją dokumentinis ilgametražis Žickytės filmas „Meistras ir Tatjana“ apie fotografą Vytą Luckų pristatytas Paryžiuje veikiančių užsienio šalių kultūros centrų asociacijos FICEP surengtame tarptautiniame kino festivalyje „Résiste“. Filmas buvo rodomas Goethe’s kultūros instituto patalpose. Po peržiūros žiūrovai diskutavo su režisiere, domėjosi fotografo Vito Luckaus kūryba, filmo kūrimo aplinkybėmis bei fotografo kūrybinio palikimo išsaugojimu.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Čia aš tik svečias“
„Čia aš tik svečias“