7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Kinas
Kadras iš filmo „Dievas yra, jos vardas Petrunija“
Kadras iš filmo „Dievas yra, jos vardas Petrunija“

Paskelbtas pirmasis arabų kritikų premijos laureatas

Šeštadienį Kaire paskelbtas pirmasis arabų kritikų premijos, skiriamos europietiškam filmui, laureatas. Šią premiją įsteigė Europos kiną pasaulyje platinanti organizacija FFP (European Film Promotion) ir Arabų kino centras (Arab Cinema Center, ACC). 42 kino kritikai iš 13 arabų šalių laureatu išrinko Teonos Strugar Mitevskos filmą „Dievas yra, jos vardas Petrunija“. Jis išrinktas iš 24 filmų, kuriuos pristatė Europos nacionalinio kino institucijos. Jo premjera įvyko šiemet Berlyno kino festivalyje, šį savaitgalį filmą bus galima pamatyti ir Lietuvoje vyksiančio festivalio LUX programoje.

 

Benas Affleckas kurs filmą apie Afriką

Aktorius ir režisierius Benas Affleckas rengiasi ekranizuoti istorinį Adamo Hochschildo romaną „Karaliaus Leopoldo vaiduoklis“ („King Leopold’s Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa“). Filmo veiksmas nukels į XIX a. Afriką, į Kongą. Kai žemės čia nusiperka belgų karalius Leopoldas ir ima masiškai naikinti juodaodžius gyventojus, šie pasipriešina karaliaus armijai. Pasipriešinimo kova taps keisto amerikiečių misionieriaus, anglų žurnalisto ir airių šnipo ryšio pagrindu. Kartu jie atskleis pasauliui belgų ir turtingiausiu pasaulio žmogumi tapusio Leopoldo žiaurumus Konge ir padės žmogaus teisių judėjimo pagrindus. Leopoldo nurodymu vykdyta „civilizacine misija“ susidomės Markas Twainas, Georges’as Meliesas, Arthuras Conan Doyle’is, Josephas Conradas ir daug kitų įtakingų to meto žmonių. Hochschildo knygoje teigiama, kad buvo nužudyta aštuoni milijonai gyventojų. Filmo prodiuseriai – pats Affleckas ir Martinas Scorsese.

 

Bus „Džokerio“ tęsinys

Venecijoje „Auksiniu liūtu“ apdovanoto ir visus lankomumo rekordus viršijusio „Džokerio“ (filmas jau uždirbo per milijardą dolerių) režisierius Toddas Phillipsas pranešė, kad mielai imsis tęsinio. Bet kol kas neaišku, ar Joaquinas Phoenixas suinteresuotas grįžti prie Džokerio vaidmens.

 

Davidas Fincheris grįžta prie „Kinų kvartalo“

Davidas Fincheris kurs serialą – Romano Polanskio filmo „Kinų kvartalas“ („Chinatown“) priešistorę. Jis turėtų pasirodyti „Netflix“ platformoje. Kartu su Fincheriu scenarijų rašys ir „Kinų kvartalo“ scenaristas Robertas Towne’as.

 

„Kinų kvartalas“ pasirodė 1974 m., jo veiksmas nukelia į 4-ojo dešimtmečio Los Andželą. Tai film noir dvasia sukurtas pasakojimas apie privatų detektyvą, kuris, pasamdytas sekti neištikimo vyro, įsipainioja į korupcijos skandalą ir žmogžudystės bylą. „Kinų kvartalas“ laikomas vienu geriausių visų laikų amerikiečių kriminalinių filmų. Pagrindinį vaidmenį jame sukūrė Jackas Nicholsonas, pagrindinį piktadarį įkūnijo vienu film noir pradininkų laikomas režisierius Johnas Hustonas. Serialas pasakos apie detektyvo jaunystę.

 

Baigtas filmuoti vaidybinis filmas apie Jelizavetą Glinką

Režisierė Oksana Karas („Geras berniukas“, „Virš debesų“) baigė filmuoti vaidybinį filmą „Daktarė Liza“ („Doktor Liza“) apie labdaros fondo „Spravedlivaja pomošč“ įkūrėją Jelizavetą Glinką. Pagrindinį vaidmenį kuria Čiulpan Chamatova, filme taip pat vaidina Konstantinas Chabenskis, Andrejus Burkovskis, Julija Aug, Tatjana Dogileva. Filmas pasakoja apie vieną Jelizavetos Glinkos gyvenimo dieną. Pasak Karas, „mūsų beprotiškais laikais, deja, tirpsta universalūs, bendražmogiški, humanistiniai principai. Mes norime juos prisiminti ir parodyti, kad yra žmonių, kurių gyvenimo pagrindas – būtent šie principai.“ Glinka žuvo prieš trejus metus, kai į Juodąją jūrą nukrito į Siriją skrendantis rusų lėktuvas. Filmas pasirodys kitų metų rudenį.

 

Serialo „Draugai“ rekvizitas bus parduodamas per labdaros akciją

Gruodžio 3 d. „Warner Bros.“ kartu su platforma „Prop Store“ rengia labdaros akciją serialo „Draugai“ 25-mečio garbei. Bus parduodamas serialo rekvizitas, kostiumai, dekoracijos. Tarp jų ir garsioji kavinės „Central Perk“ sofa, Monikos kalakutas, Fibės sesers pornografinės vaizdajuostės, pliušinis pingvinas Džojis. Akcija vyks iki gruodžio 17 dienos. Visi uždirbti pinigai bus perduoti labdaros organizacijai „The Trevor Project“, užsiimančiai savižudybių prevencija tarp jaunų LGBT bendruomenės narių.

 

Dexteris Fletcheris grąžins į ekranus Drakulą

Po muzikinių filmų apie savo amžininkus „Bohemijos rapsodija“ ir „Rocketman“ Dexteris Fletcheris studijos „Universal“ prašymu atsigręš į praeitį ir filme „Renfildas“ („Renfield“) iš naujo pažvelgs į Bramo Stockerio romaną „Drakula“. Romane Renfildas yra lunatikas, naujame filme jis taps Drakulos tarnu. Kol kas daugiau detalių neatskleidžiama. Žinoma tik tiek, kad filmo veiksmas rutuliosis mūsų dienomis, o jo sumanymo autorius – „Gyvųjų numirėlių“ serialo kūrėjas Robertas Kirkmanas.

 

Parengė Ž. P.

 

Kadras iš filmo „Dievas yra, jos vardas Petrunija“
Kadras iš filmo „Dievas yra, jos vardas Petrunija“
Broliai Benas ir Casey Affleckai
Broliai Benas ir Casey Affleckai
Kadras iš filmo „Džokeris“
Kadras iš filmo „Džokeris“
Johnas Hustonas ir Jackas Nicholsonas filme „Kinų kvartalas“
Johnas Hustonas ir Jackas Nicholsonas filme „Kinų kvartalas“
Čulpan Chamatova
Čulpan Chamatova
Kadras iš serialo „Draugai“
Kadras iš serialo „Draugai“
Dexter Fletcher
Dexter Fletcher