7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Kinas
Kadras iš filmo „Animus Animalis“
Kadras iš filmo „Animus Animalis“

Leipcigo „Auksinis balandis“ – „Pavyzdingam elgesiui“

Šeštadienį pasibaigusiame Tarptautiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje tarptautinėje konkursinėje „DOK Leipzig“ programoje pristatytam Audriaus Mickevičiaus ir Nerijaus Mileriaus filmui „Pavyzdingas elgesys“ (prod. Rasa Miškinytė, „Era Film“) įteiktas pagrindinis festivalio prizas „Auksinis balandis“. Žiuri sprendime rašoma: „Pačiais tamsiausiais laikais susidūrę su tuo, kas blogiausia, mes atrandame tikruosius save ir žmogaus siela nušvinta ryškiausiai. Filmo kūrėjai grakščiai ir kilniai nukėlė mus į unikalią ir netikėtą atpirkimo kelionę.“

 

Kino režisierius, scenaristas ir įvairių tarpdisciplininio meno projektų autorius Audrius Mickevičius mirė 2017 m., todėl jo darbą, paties režisieriaus valia, pabaigė filosofas Nerijus Milerius. Filmas nagrinėja nusikaltimo, atleidimo ir socialinio teisingumo idėjas. Po to, kai buvo nužudytas jo brolis, Mickevičius peržengė Lukiškių kalėjimo slenkstį ir susitiko su nuteistaisiais iki gyvos galvos Rimu ir Rolandu. „Gyvagalviais“ vadinami kaliniai gyvena stovinčiame laike, bet nepraranda vilties pasikeisti ir kada nors išeiti į laisvę. Režisieriaus nuostatų kaita nuo pykčio link atleidimo filme tampa radikalia kelione, kurią nutraukė mirtina režisieriaus liga. Po apdovanojimų ceremonijos Milerius sakė: „Būkim nuoširdūs ir atviri. Kaip politikoje, kur nelaimės ir krizės kartais padeda kai kuriems politikams „susirinkti taškų“, taip ir pats Audriaus mirties faktas suteikė filmui daug papildomo dėmesio ir svorio. Bet tas svoris lengvai galėjo tapti nepakeliamas, o perduotas pabaigti filmas galėjo tapti našta, kuri galėjo išsprūsti iš rankų. Neišsprūdo. Nieko, ką gavom iš Audriaus rankų, neiššvaistėm.“ Filmas kurtas kartu su Slovėnijos, Bulgarijos ir Italijos kinematografininkais. „Auksinio balandžio“ laureatas automatiškai patenka į „Oskarų“ atranką pilnametražio dokumentinio filmo kategorijoje. „Pavyzdingam elgesiui“ savo prizus taip pat skyrė FIPRESCI ir Ekumeninė žiuri.

 

Dokumentinių filmų projektų pristatymo renginyje „Doc Co-Pro Market“ tarp 35 projektų iš 40 šalių pristatytas ir Giedrės Žickytės filmo „Irena“ apie žymią Lietuvos teatrologę profesorę Irena Veisaitę bendros su vokiečiais gamybos projektas. Žickytė pelnė „Current Time TV Development“ apdovanojimą geriausiam dokumentinio filmo projektui iš Vidurio ir Rytų Europos.

 

Penki lietuviški filmai „Juodųjų naktų“ Baltijos filmų konkurse

Lapkričio 15 – gruodžio 1 d. Taline vyks tarptautinis kino festivalis „Juodosios naktys“. Viena sudėtinių jo dalių – trijų Baltijos šalių filmų konkursas, kuriame pristatoma po penkis filmus iš kiekvienos šalies. Šiame konkurse bus rodomi lietuviški filmai: Aistės Žegulytės „Animus Animalis“, Igno Jonyno „Nematoma“, Tomo Vengrio „Gimtinė“, Karolio Kaupinio „Nova Lithuania“ ir Algimanto Puipos „Kita tylos pusė“. 

 

Uzbekistane filmuojamas „Bazilis“

Prieš keturiasdešimt metų per lėktuvo katastrofą žuvo visa uzbekų futbolo komada „Pachtakor“. Šis faktas oficialiai buvo ilgai nutylimas. Komandą treniravo ukrainiečių futbolininkas ir treneris Olegas Bazilevičius, visų vadinamas Baziliu. Dabar ukrainiečiai kuria pilnametražį dokumentinį filmą apie šį sportininką. Bazilevičius 1979-aisiais per stebuklą liko gyvas ir mirė 2018 metais. Didžioji dalis fimuojama Uzbekistane – kūrėjai susitinka su trenerį pažinojusiais žmonėmis, fiksuoja su svarbiais jo prisiminimais susijusias vietas. Autobiografinėje knygoje Bazilevičius rašė, kad Uzbekistane jo novatoriškos idėjos buvo palaikomos, juo buvo pasitikima. Filmą kuria Romanas Širmanas. „Bazilio“ premjera planuojama šių metų pabaigoje.

 

Kanuose bus atidarytas tarptautinis kino muziejus

Kanų meras Davidas Lisnard’as Paryžiuje pristatė projektą „Cannes On Air“, kainuosiantį apie 500 milijonų eurų. Už juos numatoma sukurti kino muziejų, 2020 m. atidaryti 12 salių kino teatrą bei rekonstruoti Kanų kino festivalio rūmus. Tarptautinis kino muziejus bus skirtas Kanų kino festivaliui ir pasauliniam kinematografui. Muziejų atidaryti planuojama 2025 m., jo biudžetas – 200 milijonų eurų. Taip pat Kanuose planuojama steigti universitetą, kuriame bus mokoma medijų ir pramogų istorijos. Pirmųjų 1200 studentų laukiama jau ateinančių metų rudenį. 

 

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Animus Animalis“
Kadras iš filmo „Animus Animalis“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“