7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 28 (1042), 2013-07-12
Kinas
„Didysis sąsiuvinis“
„Didysis sąsiuvinis“

 

Karlovy Varų „Krištolinis gaublys“ – vengrų režisieriaus filmui
Šeštadienį pasibaigusio 48-ojo Karlovi Varų tarptautinio kino festivalio apdovanojimas „Krištolinis gaublys“ paskirtas vengrų režisieriaus Janoso Szaszo filmui „Didysis sąsiuvinis“ („The Notebook“, „Le Grand Cahier“). Šiam bendros Vengrijos, Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos gamybos filmui pagrindinį festivalio apdovanojimą skyrė Agnieszkos Holland vadovaujamas tarptautinis žiuri. Filmo veiksmas perkelia į Antrojo pasaulinio karo metus, jo herojai – trylikamečiai dvyniai, kurie nuo karo žiaurumų slapstosi kaime, savo močiutės fermoje. „Didysis sąsiuvinis“ – pirmasis filmas, kurį finansavo naujai įkurtas Vengrijos nacionalinis kino fondas. Šis filmas sukurtas pagal prancūziškai rašiusios vengrų rašytojos Agotos Kristof (1935–2011) romaną. 1956 m. po to, kai sovietai numalšino sukilimą, ji pabėgo iš Vengrijos į Šveicariją, kur gyveno ir kūrė iki pat mirties. 1986 m. pasirodęs „Didysis sąsiuvinis“ – pirmoji rašytojos trilogijos, kuri jau tapo klasikine, dalis.
 
Specialusis žiuri prizas paskirtas režisieriaus Beno Wheatley juodajai komedijai „Laukas Anglijoje“ („A Field in England“), pasakojančiai apie Anglijos pilietinį karą, vykusį 1642–1651 metais. Prizu už geriausią moters vaidmenį apdovanotos keturios aktorės – Louisa Krause, Margo Martindale, Emily Meade ir Amy Morton, suvaidinusios bendros švedų ir amerikiečių gamybos filme „Paukštelis“ („Bluebird“), kurį režisavo Lance’as Edmandsas. Šis filmas taip pat apdovanotas Ekumeninio žiuri prizu. „Paukštelio“ veiksmas nukelia į Amerikos provincijos miestą, kur tragiška vienos moters klaida pažeidžia mažos bendruomenės pusiausvyrą.
 
Prizas už geriausią vyro vaidmenį paskirtas islandų aktoriui Olafurui Darri Olafssonui, suvaidinusiam alkoholiką Marteinno Thorssono dramoje „XL“. Už geriausią režisūrą apdovanotas čekų režisierius Janas Hrebejkas, sukūręs psichologinę dramą „Medaus mėnuo“ („Libanky“), kuri užbaigė paskutiniais metais režisieriaus kurtą trilogiją apie kaltę ir atleidimą. FIPRESCI prizą gavo Jusupo Razykovo filmas „Gėda“ („Styd“, Rusija).
 
„Krištoliniais gaubliais“ už indėlį į kino meną apdovanoti amerikiečių režisierius Oliveris Stone’as, aktorius Johnas Travolta ir čekų kostiumų dailininkas Theodoras Pistekas. Konkurso „East of the West“ apdovanojimas atiteko lenkų režisieriaus Tomaszo Wasilewskio filmui „Plaukiantys dangoraižiai“ („Płynące wieżowce“), kuris pristatomas kaip pasakojimas apie brendimą, tapatybės paieškas. Filmo herojus – jaunas plaukikas, kurio įprastą gyvenimą su motina ir mergina sudrumsčia jausmai kitam vyrui.
 
Dokumentinių filmų konkurse nugalėtoju tapo Vitalijaus Manskio filmas „Vamzdis“ („Truba“, Rusija, Čekija, Vokietija), pasakojantis apie žmones, gyvenančius šalia dujotiekio Urengojus–Užgorodas.
Festivalio rengėjai paskaičiavo, kad šiemet festivalis sumušė lankomumo rekordus: 235 filmus pasižiūrėjo per 128 tūkstančiai žiūrovų.
 
70-ojo Venecijos kino festivalio atidarymo filmas – Alfonso Cuarono „Gravitacija“
Jubiliejinį Venecijos kino festivalį atidarys naujausias Meksikos režisieriaus Alfonso Cuarono („Ir tavo mamą taip pat“) filmas „Gravitacija“ („Gravity“). Pagrindinius vaidmenis šiame mokslinės fantastikos trileryje sukūrė Sandra Bullock ir George’as Clooney. Tai bus pirmasis Venecijos atidarymo filmas, parodytas 3D formatu. Bullock herojė daktarė Rajan kartu su patyrusiu astronautu Metu išeina į atvirą kosmosą. Grįžę į kosminę stotį jie randa tik palydovo, kuris užmušė visą komandą, nuolaužas. Personažai lieka dviese atvirame kosmose be jokių vilčių išsigelbėti.
 
Seniausias pasaulyje kino festivalis vyks rugpjūčio 28– rugsėjo 7 dienomis. Jo žiuri šiemet vadovaus italų kino klasikas Bernardo Bertolucci.
 
Ivanas Vyrypajevas Tibete?
Rusų dramaturgas ir režisierius Ivanas Vyrypajevas rengiasi grįžti prie savo senos idėjos kurti filmą apie Tibetą. Prieš trejus metus jis parašė scenarijų apie katalikų vienuolę, kuri atvyksta į Tibetą skleisti savo tikėjimo. Pasakodama apie Kristaus mokymą, filmo herojė turėjo susitikti su rusų, tibetiečių ir prancūzų poromis, kurių kiekviena kreipiasi į vienuolę su savo problemomis. Per trejus metus šiek tiek pasikeitė filmo koncepcija: remdamasis ankstesniu scenarijumi Vyrypajevas planuoja kurti „filmą apie filmą“. Pagrindinis siužetas neišnyks, tik kadre nuolat atsiras filmavimo grupės nariai, kurie dalysis savo mintimis apie Dievą, krikščionybę, budizmą. Žinoma, kinematografininkus taip pat vaidins aktoriai, pavyzdžiui, prodiuserio vaidmenį Vyrypajevas žada siūlyti Leonidui Jarmolnikui. Pagrindinis vaidmuo, matyt, atiteks režisieriaus žmonai, lenkų aktorei Karolinai Gruszkai. Kol kas filmas vadinasi „Išsigelbėjimas“ („Spasenije“), filmavimas turėtų vykti Tibete.
 
Nauja „Rūstybės kekių“ ekranizacija
Johno Steinbecko romano „Rūstybės kekės“ ekranizacija JAV ekranuose pasirodė 1940-aisiais. Šis Johno Fordo filmas iškart buvo pavadintas šedevru ir pradėjo naują socialiai angažuoto kino kryptį JAV kine. Pagrindinį filmo herojų – fermerį Tomą, kuris Didžiosios depresijos metais su visa šeima iš nuskurdusios Oklahomos vyksta į Kaliforniją ieškoti pragyvenimo šaltinio, suvaidino Henry’s Fonda. Tai vienas geriausių aktoriaus vaidmenų, palikęs ryškų pėdsaką amerikiečių kino istorijoje. Naują klasikinio romano ekranizaciją rengiasi kurti studija „Dreamworks“ ir prodiuseris Stevenas Spielbergas, kuris kol kas nežada pats režisuoti filmo.
 
Parengė Ž. P.

 

„Didysis sąsiuvinis“
„Didysis sąsiuvinis“
„Gravitacijos“ filmavimo momentas
„Gravitacijos“ filmavimo momentas
Ivanas Vyrypajevas
Ivanas Vyrypajevas
„Rūstybės kekės“
„Rūstybės kekės“