7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jauni režisieriai formuluoja sunkius klausimus

 

Konkursinė „Scanoramos“ programa

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Kinas
„Liza, namo!“
„Liza, namo!“

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ parodys turiningą ir įvairią trumpametražių filmų konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas“. Joje – penkiolika filmų iš trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Jaunieji kūrėjai bando formuluoti svarbius klausimus ir ieškoti naujų formų. Kaip jiems tai pavyksta, vertins žiuri: Janas Erikas Holstas (Norvegija), Umutas Dağas (Austrija), Filipas Marczewskis (Lenkija). Žiuri skirs du apdovanojimus. Pirmasis atiteks geriausiam Baltijos šalių jauno režisieriaus filmui (apdovanojimą skiria kompanija „Cinevera“), antrasis – geriausiam jaunam lietuvių režisieriui (apdovanojimą skiria bendrovė TEO). Laureatai bus paskelbti per iškilmingą festivalio uždarymą lapkričio 18 dieną.
 
Pirmoje konkursinėje programoje bus parodytas lietuvių režisierės Oksanos Burajos filmas „Liza, namo!“ (Lietuva, Estija, 2012, 27 min.), jo premjera įvyko praėjusį savaitgalį pasibaigusiame Tarptautiniame Leipcigo kino festivalyje. Tai pasakojimas apie mergaitę, kuri nenori taikstytis su aplinka. Filmo autoriams pavyko nufilmuoti konfliktus, kylančius, kai Liza pabėga iš namų. „Kodėl tu nuolat pabėgi? Ko tau trūksta?“ – tuos klausimus mergaitė girdi nuolat. Bet kaip paaiškinti tai, kas vyksta jos sieloje?
 
Šioje programoje atsidūrė ir trijų kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojančių autorių filmai. Jurgio Matulevičiaus „Auka“ (2012, 15 min.) perkels į laiką, kai Dievas miręs, o žmogus paliktas likimo valiai ir turi pats ieškoti atsakymų. Kelias, kurį, pasak filmo autoriaus, turi nueiti unikalaus pasaulio matymo siekiantis žmogus, grįstas bandymų metodu. Nuklydus per toli, užsimezga konfliktas tarp kūno ir proto, tarp visuomenės ir individo, tarp moralės ir to, kas su ja nesuderinama, tarp gyvenimo ir mirties. Aistės Žegulytės filmo „Nikodemas“ (2012, 18 min.) herojus gyvena landyne paverstame sename dvare. Dar vienos Nikodemo išgertuvės baigiasi tuo, kad vyras su nežinia iš kur atsiradusia ožka pasiklysta miške. Ričardo Marcinkaus filme „Expermenas“ (2012, 30 min.) matysime trisdešimtmetį Marių, kuris ilgai dirba tą patį darbą. Jo gyvenimas nuobodus, o ir draugų neturi – dažniausiai jam skambina mama, jie gyvena kartu. Atsitiktinai Marius patenka į asocialių žmonių pasaulį, kuris paskatins jį pakeisti gyvenimą. Gianluco Sodaro filmo „Ką Dievas sau galvoja“ („God’s Got His Head in the Clouds“, Lietuva, Italija, 2012, 15 min.) herojai – senyvas kunigas, kuris meldžiasi kaimo koplytėlėje, ir jį smalsiai stebinti vienuolikmetė Alina.
 
Antroji programa pristatys latvių ir estų filmus. Elinos Nan „Ačiū, kad esi“ („Aitäh, et Sa minuga juhtusid“ Estija, 2011, 15 min.) taip pat bandys atsakyti į svarbius klausimus, bet rodys trumpą kelionę. Du vaikinai, dvi merginos ir netikėti likimo vingiai. Vaikinai turi priimti sprendimą, atsakysiantį į klausimą, kas jie yra. Kito estų konkursanto Heigo Leplos filmas „Neįkainojama“ („Priceless“, Estija, 2011, 13 min.) – apie tai, kaip vėlus apsilankymas biure pasisuka netikėta kryptimi – čia ir konfliktas, ir policija, ir legendinė roko žvaigždė... Latvės Mados Dišlerės filmas „Poema“ („Dzejolis“, Latvija, 2011, 25 min.) pasakoja apie latvių poetę Austrą Skujiņą (1909–1932). Ji dirbo Žemės ūkio ministerijoje, kūrė eiles ir nelaimingai pamilusi nusižudė. ...Vieną vėlų vakarą Austra parke atsitiktinai sutiko policininką ir šis įvykis sukėlė virtinę netikėtumų. Jaunai poetei reikėjo rinktis, ar būti šantažuojamai, ar pranešti apie policininką jo viršininkui. Tada Austra Skujiņa ir parašė savo paskutinę publikuotą poemą.
 
Kasparo Jancio ir Vladimiro Leschiovo filmo „Antropovo vila“ („Villa Antropoff“, Estija, Latvija, 2011, 13 min.) herojus – vyras, kuris neturėjo nieko daugiau, tik save. Ir didelę gražią svajonę. Bet juos atskyrė milžiniška ir pavojinga vandens siena. Vyras išvyko į kelionę ir pasiekė tikslą. Tačiau ar jis rado tai, ko ieškojo?
 
Trečioji konkursinė programa pristatys Ivano Pavljutškovo filmą „Baltas kvadratas“ („Belyj kvadrat“, Estija, 2012, 17 min.). Jis nukels į kaimą, kur vaikai žaidžia slėpynių. „Kita vaivorykštės pusė“ („Teiselpool Vikerkaart“, Estija, 2012, 18 min.) – tai aktorės ir režisierės Triin Ruumet filmas apie Aivarą ir Leni, kurie leidžiasi į atostogų kelionę. Juodu susikuria personažus ir patys nežino, kuo bus kitą rytą. Smagu tol, kol Leni nepradeda pavydėti savo personažei. Aivaras jau norėtų grįžti į realybę, bet mergina atsisako. Leni susižavi naujuoju savo „aš“, o Aivarui tokios moterys kelia pasibjaurėjimą.
Latvio Gundaro Jakobsono „Riba“ („Boreža“, Latvija, 2012, 36 min.) – filmas apie mūsų vidines ribas, o estų Eriko Alunurmo, Mihkelio Rehod, Mari-Liis Rebane ir Mari Pakkaso „Pusryčiai ant žolės“ („Breakfast on the Grass“, Estija, 2011, 5 min.) dar kartą primins, kad šedevrui sukurti reikia 99 proc. sunkaus darbo ir 1 proc. talento.

 

„Liza, namo!“
„Liza, namo!“