7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Leipcigo kino festivalio konkurse – du lietuviški filmai

Pagal „Nominum“ inf.
Nr. 39 (1007), 2012-11-02
Kinas
„Liza, namo!“
„Liza, namo!“

Šiandien Leipcige (Vokietija) prasideda vienas svarbiausių pasaulyje dokumentinio kino festivalių „DOK Leipzig“. Jubiliejinio, 55 kartą rengiamo tarptautinio dokumentinių ir animacinių filmų festivalio konkursinėje programoje – ir du lietuviški filmai „Liza, namo!“ ir „UB Lama“.

Oksanos Burajos filmas „Liza, namo!“ – tai mažos mergaitės, nenorinčios taikstytis su ją supančia aplinka, istorija. Režisierė nori perteikti ir suprasti dviejų pasaulių – vaiko ir suaugusiųjų – atotrūkį šeimoje. „Liza, namo!“ yra bendras Lietuvos ir Estijos gamybos filmas, jį prodiusavo Uljana Kim ir Arko Okkas. Filmas bus rodomas tarptautinių dokumentinių trumpametražių filmų konkursinėje programoje, čia įvyks pasaulinė jo premjera. Režisierės Eglės Vertelytės filmas „UB Lama“ pasakoja apie jurtoje prie Ulan Batoro gyvenantį išdykusį dvylikametį mongolų berniuką, ketinantį tapti budistų vienuoliu lama. Jaunųjų talentų konkursinėje programoje dalyvaujantį filmą prodiusavo Arūno Matelio kūrybinė grupė „Nominum“ kartu su prodiuseriu Luku Trimoniu bei D. Britanijos studija „Wostok“. „UB Lama“ jau sulaukė tarptautinio dėmesio: pavasarį filmas buvo rodytas dviejuose JAV festivaliuose, Tarptautiniame Krokuvos festivalyje, pelnė pagrindinį bei specialųjį prizus Turkijoje ir Italijoje vykusiuose festivaliuose, o kitąmet dalyvaus budistinių dokumentinių filmų festivalio Šri Lankoje konkurse.

Lietuvių dokumentinis kinas Leipcigo festivalyje jau buvo įvertintas ir anksčiau: Arūno Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę“ 2005 m. Leipcige pelnė pagrindinį „Auksinio balandžio“ prizą.
 

„Liza, namo!“
„Liza, namo!“
„UB Lama“
„UB Lama“