7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam Saulei Kisarauskienei

(1937–2023)

Aistė Kisarauskaitė
Nr. 25 (1474), 2023-06-23
Dailė
Saulė Kisarauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Saulė Kisarauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Birželio 14-osios naktį amžinybėn iškeliavo mano mama tapytoja ir grafikė Saulė Kisarauskienė.

 

Ji gimė Kaune spaustuvininkų šeimoje. Mokėsi Vilniaus dailės institute, buvo ilgametė Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Saulė Kisarauskienė gyveno ir kūrė kaip tikra vyresnės kartos menininkė, kuri net nepajėgdama atkakliai tapė beveik iki pat mirties.

 

Tikiu, kad Saulė (taip ji pasirašydavo savo kūrinius) iškeliavo į saulę, į tuos horizontus, šviesą, kurią tapė besiskverbiančią ir perskiriančią tamsos luitus, krintančią žemyn ryškiais potėpiais virš tamsių peizažų, atsispindinčią skaidriais atšvaitais. Iškeliavo ten, kur greičiausiai oras virpa lyg smulkūs potėpiai, pilkas, skaidrus, lengvas, jis apsupa ir sūkuriuoja šviesia ramybe.

 

Aš nežinau, kaip atrodo tie toliai, kuriais mano mama dabar eina, gal skrieja, bet tikrai tolsta nuo mūsų ir jau niekada ankstyvą rytą negalėsiu jai paskambinti – šiaip sau, paklausti, kaip einasi. Bet einasi neabejotinai gerai, lengvai skriejasi šviesos keliu, į visišką šviesą. Kai norėsiu tau paskambinti, mama, turėsiu išsitraukti kurį nors iš tavo paveikslų. Žinau, dabar tu eini kartu su šviesa, esi su šviesa, todėl gero kelio tau tais dar nežinomais horizontais, virš horizontų, nutapyk ir juos kada nors.

 

Atsisveikinimas Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g. 22) 9 salėje

birželio 25 d. nuo 16 iki 21 val.,

birželio 26 d. nuo 9 val.

Laidotuvės 13 val. Rasų kapinėse

Saulė Kisarauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Saulė Kisarauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.