7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Visus vienijanti dirigentė

Užsienio spauda apie Mirgą Gražinytę-Tylą

Nr. 16 (1295), 2019-04-19
Muzika
Mirga Gražinytė-Tyla. D. Matvejevo nuotr.
Mirga Gražinytė-Tyla. D. Matvejevo nuotr.

Tarptautinis interneto portalas „Classic FM“ šiemet paskelbė geriausių pasaulyje moterų dirigenčių dešimtuką. Pirmąją vietą užėmė Mirga Gražinytė-Tyla, pasaulio koncertų sales užkariavusi savo neįtikėtina energija ir aistra. Užsienio spauda negaili dėmesio dirigentei, šiuo metu Birmingamo (D. Britanija) simfoninio orkestro vadovei. Beje, Vasario 16-ąją M. Gražinytei turėjo būti įtekta Nacionalinė kultūros ir meno premija, bet ceremonijoje laureatė nedalyvavo dėl svarbios priežasties – pirmą kartą Birmingame su savo orkestru pristatė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninę poemą „Jūra“. Kovo mėnesio straipsnyje theguardian.com apie M. Gražinytę-Tylą rašo Fiona Maddocks. Dalindamiesi autorės mintimis ir, pasirodo, panašiomis kultūrinėmis aktualijomis, pateikiame straipsnio fragmentus. M. Gražinytė-Tyla pasakoja apie darbo ir laisvalaikio suderinimą, moterų dirigenčių iškilimą ir kultūrai skiriamų lėšų mažinimo problemą.

 

Vėjuotą kovo rytmetį viename iš Birmingamo pasivaikščiojimo takų buvo galima išvysti įprastą miesto sceną – vaikštinėjančią jauną moterį, vilkinčią ploną švarkelį, sportines kelnes, avinčią laisvalaikio batelius, su ausinėmis ir vandens buteliuku rankoje. Tai Mirga Gražinytė-Tyla, su kažkuo įnirtingai kalbanti telefonu apie baritonų balsus.

 

Mirga Gražinytė-Tyla 2016-aisiais tapo Birmingamo miesto simfoninio orkestro (BMSO) ir chorų vyriausiąja dirigente. Tuomet mums mergina dar nebuvo gerai žinoma, o ištarti jos pavardę atrodė gana keblu. Tačiau būdama užsispyrusi ir charizmatiška, neilgai trukus ji užkariavo daugelį pasaulio koncertinių salių. M. Gražinytė nevengia ir išbandymų: drauge su žinomu britų violončelininku Sheku Kannehu-Masonu ėmėsi gaivinti mažai žinomą XX a. lenkų ir žydų kilmės kompozitoriaus Mieczysławo Weinbergo kūrybą. „M. Weinbergas paliko didžiulį pluoštą kūrinių, tad aš dar tik pradedu pažintį su jo kūryba. Mane nepaprastai žavi kompozitoriaus muzikinės formos samprata, instrumentų derinimo subtilybės, harmonija, virtuoziniai momentai... M. Weinbergo vardas turi būti žinomas taip pat gerai kaip ir Ludwigo van Beethoveno ar Johanno Sebastiano Bacho“, – mintimis dalijosi M. Gražinytė.

 

Vos prieš porą mėnesių entuziastingoji dirigentė tapo pirmąja istorijoje moterimi dirigente, pasirašiusia išskirtinę sutartį su įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“. Gegužės mėnesį pasirodysiantis M. Weinbergo kūrinių albumas bus pirmasis M. Gražinytės ir „Deutsche Grammophon“ bendradarbiavimo vaisius. „Ši sutartis – tai didžiulė atsakomybė. Labai svarbu parengti įrašą, turintį ilgalaikę išliekamąją vertę“, – priduria dirigentė.

 

Su M. Gražinyte susitikome BMSO patalpose. Muzikė atrodė trykštanti energija, nepastebimi jokie galimi nuovargio ženklai. Pokalbyje Mirga dalinosi ir ne tokia šviesia darbo su Birmingamo orkestru puse: „Orkestro vaidmuo mūsų mieste itin sudėtingas. Labai sunku nuspėti publikos skonį. Tam prireiks laiko.“ 

 

Apie tai, jog M. Gražinytė pirmauja moterų dirigenčių gretose, byloja 2012-aisiais jai įteiktas Zalcburgo dirigentų festivalio apdovanojimas; 2014 m. sudaryta dvejų metų sutartis Los Andželo orkestro dirigento asistento pareigoms užimti; dabar – BMSO vyriausiosios dirigentės pozicija. Nors jau ir turėdama savo išskirtinį dirigavimo braižą, ji nevengia remtis tokiais iškiliais dirigentais kaip Simonas Rattlas, Sakaris Oramo ar buvęs BMSO vadovas Andris Nelsonas. 

 

Nuo to laiko, kai Mirga pradėjo gyventi ir dirbti Birmingame, įvyko nemažai pokyčių. Štai kinų dirigentė Elim Chan buvo pakviesta diriguoti Karališkajam Škotijos nacionaliniam orkestrui, amerikietė smuikininkė ir dirigentė Karina Canellakis užėmė Nyderlandų radijo filharmonijos orkestro vadovo pareigas, ukrainiečių kilmės batutos meistrė Dalia Stasevska pakviesta diriguoti BBC simfoniniam orkestrui. Taip pat minimi Susannos Mälkki, Jessicos Cottis, Alices Farnham bei daugelio kitų moterų dirigenčių vardai. M. Gražinytė pasakoja: „Kartą man viena ponia sako: „Juk šiandien turime tiek daug dirigenčių moterų!“ – Žinoma, turime, – atsakiau. – Kuo jų daugiau, tuo jaučiu didesnį paskatinimą tobulėti.“

 

Pirmojo sezono darbų įkarštyje muzikų bendruomenę pasiekė žinia apie būsimą M. Gražinytės motinystę. Dirigentė drauge su vyriausiuoju BMSO vadovu Stephenu Maddocku šią žinią priėmė ramiai ir aptarė tolimesnius planus grįžus iš motinystės atostogų. M. Gražinytės sutuoktinis – taip pat muzikas. Jie gyvena Zalcburge, tačiau dirigentei ten pabūti tenka nepilnus aštuonis mėnesius per metus. Batutos meistrė nėra linkusi atvirauti apie savo asmeninį gyvenimą, tačiau mielai dalijasi motinystės įspūdžiais: „Nenumaniau, jog po šeimos pagausėjimo taip greitai sugrįšiu į muzikos pasaulį. Dabar mokausi derinti profesiją su šeimyniniu gyvenimu. Tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš šalies. Pakito mano kūnas, požiūris į tam tikrus dalykus.“ Prie mažylio priežiūros prisideda ir M. Gražinytės šeimos nariai, tačiau labai dažnai jis yra orkestro repeticijų „dalyvis“. „Vaikas beveik visada šalia manęs. Natūralu, jog naujajam šeimos nariui reikalinga ypatinga priežiūra ir dėmesys. Tad man labai pasisekė, kad sulaukiu pagalbos iš artimųjų“, – sako dirigentė. Išties, muzikei artimųjų pagalba dabar ypač reikalinga, nes gegužės mėnesį jos laukia koncertinis turas po Europą su bičiule pianiste Yuja Wang. 

 

Dirigentė pasidalijo ir finansiniais užkulisiais: „Yra problemų, kurių vien įkvėpimu ar meile muzikai neišspręsi. Britų orkestrai, kaip ir BMSO, dirba labai sunkiai, bet, kitaip nei Vokietijoje ar Austrijoje, sulaukia mažai palaikymo iš vyriausybės. Arba palyginkime repeticijų galimybes. Pavyzdžiui, vienas didžiausių pasaulio orkestrų – Vienos filharmonijos simfoninis – kasmet rengia koncertus Naujųjų metų proga, kuriuose įprastai kasmet groja valsus. Jų pasirodymui skiriamos šešios repeticijos, taip pat generalinė. Jeigu tai koncertas, kurį filmuoja televizija, jiems skiriamos dar dvi papildomos repeticijos. Tuo tarpu mūsiškis tenkinasi viena arba geriausiu atveju dviem repeticijomis prieš koncertą. Tai yra labai aiškus finansų stokos ženklas. Nuo 2010-ųjų miesto skiriamos lėšos sumažėjo 65 proc., t.y. 1,3 milijono svarų sterlingų per metus. Ką tik sužinojome, kad sumažinta dar 10 proc.“

 

Netrukus, po savaitės, M. Gražinytės laukė koncertas su smuikininku Gidonu Kremeriu. Tai projekto „Baltijos kelias“ dalis. Primenamas unikalus trijų Baltijos valstybių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – susikabinimas už rankų ir laisvės sieko pademonstravimas pasauliui 1989-aisiais. „Prieš 30 metų Lietuvą vienijančios jėgos dainavo. Dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į aikštes, laukus ir kartu dainavo. Nereikia daug metų mokytis dainuoti ir muzikuoti kartu. Kiekvienas gali tai daryti.“

Birželio 9-ąją Birmingame vyks dainų šventė, kurioje dalyvaus ir BMSO chorai. „Šis festivalis – tai diena, kai visuomenė susivienija. Visi Britanijoje dabar turėtų tai daryti – dainuoti kartu. Ne tūkstančiai. Milijonai!“ – susijaudinimo neslėpė dirigentė.

 

Pagal užsienio spaudą vertė ir parengė Lukrecija Stonkutė

Mirga Gražinytė-Tyla. D. Matvejevo nuotr.
Mirga Gražinytė-Tyla. D. Matvejevo nuotr.