7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sugrįžtant į Paliesių (II)

Pokalbis su pianistu Alexanderiu Paley (Tęsinys. Pradžia Nr. 23)

Laura Švedaitė
Nr. 24 (1345), 2020-06-19
Muzika
Alexander Paley. A. Jakšto nuotr.
Alexander Paley. A. Jakšto nuotr.

Paliesiaus dvaras nekantriai laukia publikos šurmulio ir naujų gyvos muzikos koncertų. Apie tai kalbamės su atlikėjais, artimiausiu laiku besirengiančiais koncertuoti Paliesiaus koncertų salėje „Pasaga“. Su „7md“ skaitytojais dalinamės šiais nuoširdžiais ir įkvepiančiais pokalbiais.

Rugpjūčio 23 d. Paliesiuje skambins pianistas Alexanderis Paley (Prancūzija, JAV). Paklausėme, kuo šiuo metu gyvena žinomas atlikėjas.

 

Kaip vertinate karantino periodą? Ar susidūrėte su kokiais nors iššūkiais?

Nebūčiau linkęs šio laiko vadinti iššūkiu. Nė vienas mano koncertas nebuvo atšauktas – visi nukelti į rudenį ir žiemą. Kasdienybė taip pat nepatyrė drastiškų pokyčių. Vienaip ar kitaip, mano žmona šiuo metu yra Niujorke, o aš – Paryžiuje. Tad nusprendžiau savo vienatvės dienas leisti prie fortepijono. Pastaruosius du mėnesius labai daug grojau. Labai daug. Taip pat maitinau savo aistrą knygoms. Pagaliau atradau laiko prisikasti iki savo didžiulės bibliotekos. Skaičiau vieną knygą po kitos.

Negaliu nepapasakoti apie tai, ką išgyveno mano mylimas Paryžius. Karantino metu šio miesto gyventojų judėjimo laisvė buvo itin sugriežtinta. Paryžiečiai nėra pratę prie tokių suvaržymų, prie tylių gatvių. Jie pratę leisti laiką kavinėse ir dvi valandas aptarinėti kavos skonį. Paryžius tiesiog apmirė. Skaudėjo širdį jį tokį matant. Na, o kalbant linksmiau, po dviejų mėnesių karantino turėjau mokytis iš naujo vaikščioti. O išgyvendami fizinį atstumą su žmona dabar kalbamės kur kas daugiau ir prasmingiau nei būdami kartu.

 

Ar pandemija pakeis mūsų įpročius?

Nežinau, galbūt esu nepataisomas idealistas, bet norisi tikėti, kad žmogus pagaliau suvoks, kokia svarbi yra gyvybė. Daug svarbesnė už ekonomiką, karo žaidimus ir visa kita. Kita vertus, kai kalbuosi su savo kolegomis ar draugais, mėgstu pajuokauti, kad pandemija nėra tokia baisi – šaldytuvas pilnas, yra stogas virš galvos ir nesu Aušvice. Manau, svarbiausia ne tai, ar pandemija pakeis mūsų įpročius. Svarbiausia yra kiekvieną dieną, pandemijos ar ne pandemijos metu, tapti geresniam nei vakar. Geresniam visomis prasmėmis.

 

Ką manote apie išpopuliarėjusius koncertus internete?

Mano asmenine nuomone, koncertai ir pamokos internete yra nesąmonė. Virtualioje erdvėje tiesiog negalime kalbėti apie garso kokybę – jos paprasčiausiai nėra. Man patinka mokyti ir mokydamas žmogų aš turiu galėti prisiliesti prie jo ar jos rankos.

Esu kilęs iš Moldovos. Iš čia kilusi ir dainininkė Maria Bieşu. Kartą ji man pasakė: „Tu nežinai, kas yra karas, bet aš žinau. Ir net didžiausioje sumaištyje mes dainuodavome ir grodavome, vykdavo koncertai ir spektakliai. Nes jeigu būtume šito nedarę, būtume pavirtę į gyvulius.“ Tad sveikinu kiekvieną bandymą netapti gyvuliu.

 

Kokią žinutę norėtumėte perduoti Lietuvos publikai?

Labai myliu Lietuvą, jos ežerus ir miškus. Kiekvieną kartą labai laukiu koncertų Lietuvoje. Ir šįkart nekantrauju susitikti su subtiliąja jos publika.

 

B. d.

Alexander Paley. A. Jakšto nuotr.
Alexander Paley. A. Jakšto nuotr.