7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rezidencija teatro režisieriams Avinjono festivalyje: atvira atranka

TIC inf.
Nr. 18 (1510), 2024-05-03
Teatras Anonsai
Avinjono festivalio (Festival d'Avignon) nuotr.
Avinjono festivalio (Festival d'Avignon) nuotr.

Teatro informacijos centras (TIC) bendradarbiauja su vienu svarbiausiu teatro renginių pasaulyje – Avinjono festivaliu Prancūzijoje –  ir siūlo galimybę dviem Lietuvos teatro kūrėjams tapti šio festivalio pirmą kartą rengiamos rezidencijos Transmission Impossible dalyviais.

 

Iki šiol su šiuo, visam teatro pasauliui itin didelės svarbos festivaliu, Lietuvoje nebuvo bendradarbiauta. Tiesa, festivalyje buvo pristatyti Eimunto Nekrošiaus ir Oskaro Koršunovo darbai, tačiau tai yra pirmasis bendras edukacinis projektas. Lietuvos sezono Prancūzijoje dėka atsirado galimybė artimiau bendradarbiauti su Avinjono festivaliu ir rasti lėšų dviejų Lietuvos kūrėjų rezidencijoms.

 

Lietuvos kūrėjų dalyvavimą Avinjono festivalio rezidencijoje rengia ir išlaidas dengia TIC kartu su partneriais – Lietuvos kultūros institutu, LR kultūros atašė Prancūzijoje Auste Zdančiūte, LR ambasada Prancūzijoje ir Prancūzų institutu Lietuvoje.

 

Apie Avinjono festivalį

 

1947 metais režisieriaus Jeano Vilaro įkurtas Avinjono festivalis yra vienas svarbiausių pasaulio šiuolaikinio scenos meno renginių. Kiekvienais metais liepą Avinjonas tampa teatro meka, transformuodamas savo architektūrinį paveldą į dideles ir mažas teatro scenas įvairiausiuose pastatuose bei po atviru dangum. Kasmet festivalio pagrindinėje programoje pristatoma apie 45 spektaklius, kurie atliekami apie 300 kartų, o viso renginių kiekis, įskaitant diskusijas, parodas ir filmų peržiūras, siekia 400. Apie 80% pristatomų kūrinių yra pasaulinės premjeros. Programa atrenkama ir kuruojama meno vadovo ir jo komandos.

 

Mieste tuo pačiu metu vyksta ir Avinjono Off festivalis, kuriame pasirodyti gali trupės iš viso pasaulio, kurios gali sau leisti pasidengti išlaidas. 2023 m. Avinjono Off festivalyje dalyvavo 1400 trupės, iš kurių 125 – iš užsienio, buvo pristatyta 1500 spektaklių, kurie atlikti 25 000 kartų. Off festivalyje pastaraisiais metais prisistatė Artūros Areimos teatras bei Senasis teatras.

 

Šie du festivaliai koegzistuoja mieste nuo 1966 m., taip kurdami Avinjono, kaip pasaulio teatro sostinės, įvaizdį ir svarbą. Būtent dėl to Avinjonas kasmet liepą tampa ir teatro srities profesionalų suvažiavimo vieta, kur įvyksta svarbiausi metų susitarimai, susitikimai, diskusijos, kone visą parą veikia festivalio tinklaveikos renginiai ir klubas.

 

 

Apie rezidenciją

 

Antrus metus Avinjono festivaliui vadovauja Portugalijos režisierius Tiago Rodrigues. Šiemet jis inicijuoja svarbią tarptautinę rezidencijų programą, skirtą jauniesiems scenos menų kūrėjams iš viso pasaulio. Transsmission Impossible – tai jaunųjų scenos meno menininkų įsitraukimo, mainų ir tyrimų projektas, vyksiantis Avinjono festivalio metu ir sieksiantis sukurti mokymosi ir meninių eksperimentų erdvę dviem tarptautinėms jaunųjų kūrėjų grupėms po 25 asmenis, kurių kiekvienoje bus atrinkta ir po vieną kūrėją iš Lietuvos.

 

Ši rezidencija – tai galimybė kūrėjams pamatyti dalį festivalio programos ir ją analizuoti kartu su kolegomis iš kitų šalių, taip pat dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, susitikimuose su garsiais scenos meno kūrėjais,

 

Kasmet rezidenciją kuruos vis kitas kūrėjas, pagrindinė šių metų kuratorė – Mathilde Monnier, viena iš svarbiausių Prancūzijos šiuolaikinio šokio asmenybių. Kartu su ja rezidencijoje užsiėmimus ves rašytoja ir choreografė Cristina Morales, filmų režisierius Patric Chiha ir dramaturgas Stéphane Bouquet. Daugiau informacijos apie rezidenciją ir joje numatomas veiklas galima rasti nuorodoje:  https://festival-avignon.com/fr/transmission-impossible-349066

 

Išsami informacija apie rezidenciją ir paraiškų teikimą:

https://www.lithuaniantheatre.com/transmission-impossible/

Paraiškos priimamos iki gegužės 10 d.

 

 

Pranešima parengė Lietuvos teatro informacijos centras

 

Daugiau informacijos: Vidas Bizunevičius, [email protected]

 

Teatro informacijos centras

www.lithuaniantheatre.com

https://www.facebook.com/LtTic

Žymos:
TIC inf.,
Avinjono festivalio (Festival d'Avignon) nuotr.
Avinjono festivalio (Festival d'Avignon) nuotr.