7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Europos dienai skirtas koncertas ukrainiečių vienuolių bažnyčioje Vilniuje

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1510), 2024-05-03
Muzika Anonsai

Švenčiant gegužės 9 dieną minimą Europos dieną, trys skirtingų sričių muzikantai – senosios muzikos dainininkė Renata Dubinskaitė, klasikinės gitaros atlikėjas Chris Ruebens (Belgija/Lietuva) ir džiazo muzikantas Remis Rančys –  kviečia Vilniaus klausytojus pasidžiaugti Europos muzikos paveldu koncerte „Karaliaus dukters sapnas: Senosios Europos tautų melodijos“. Nemokamas koncertas vyks gegužės 9 dieną 19 valandą Vilniaus Bazilijonų bažnyčioje (Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje).

 

„Gegužės 9 d. minima Europos vienybės ir taikos diena, kurią dabar turėtume švęsti labiau nei bet kada anksčiau, nes siaubingo karo Ukrainoje akivaizdoje Europos taika nebeatrodo kaip savaime suprantamas dalykas – tai kažkas, ką visi kartu turime labai branginti ir puoselėti,“ – teigia dainininkė R. Dubinskaitė. Jos sumanymu šis koncertas Europos dieną bus surengtas Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčioje, kitaip vadinamoje bazilijonų bažnyčioje, kur įsikūrę broliai vienuoliai unitai iš Ukrainos. Šioje vietoje unitų bažnyčia, vienijanti krikščionius katalikus ir stačiatikius, buvo įkurta dar XVI amžiuje ir mini tuos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus, kurie išsiskyrė ypatinga religine tolerancija, gebėjimu suvienyti skirtingas tautas ir tradicijas. Rengiant Europos dienai skirtą koncertą būtent šioje bažnyčioje, susirinkę klausytojai kviečiami palaikyti Ukrainą jos kovoje už laisvę ir siekį tapti Europos Sąjungos nare. 

 

Šiai muzikinei programai jos autorė R. Dubinskaitė surinko gražiausias Europos liaudies dainas arba nežinomų autorių melodijas, užrašytas dar viduramžių, Renesanso ar Baroko epochose – ispanų, portugalų, sefardų (Ispanijos žydų), prancūzų, italų, rumunų, bulgarų, ukrainiečių, lietuvių, vokiečių, norvegų, anglų, airių ir kitų tautų kūrinius, atliekamus net keturiolika skirtingų kalbų ir dialektų. Juose atsiskleidžia skirtingoms Europos šalims būdingų melodijų, harmonijos, ritmikos savitumas, tačiau tuo pačiu – ir visose tautose panašūs pasakojimai apie meilę ir karą, tikėjimą, gyvenimo džiaugsmus ir vargus. Dainoms aranžuotes ir pritarimą antru balsu sukūrė Ch. Ruebens, o džiazinėmis improvizacijomis ir skirtingų instrumentų tembrais jas puošia R. Rančys, grojantis saksofonu, fleita, melodionu ir perkusiniais instrumentais. Tai jaudinanti muzikinė kelionė po senąjį Europos žemyną, siunčianti mums iš lūpų į lūpų perduotas arba natų rankraščiuose išsaugotas žinutes apie tai, kas žmogaus gyvenime svarbiausia.

 

Koncertą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Organizatorius: VšĮ „Tempo primo“

Nuoroda pasiklausyti koncerto fragmentų: https://www.youtube.com/watch?v=DEl-7ZGM7Gk

Žymos:
Rengėjų inf.,