7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Vilnius Spring Festival“ atidarymo koncerte – simfoninis džiazas

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Kultūra Anonsai
„Vilnius JJAZZ Ensemble“. D. Rimeikos nuotr.
„Vilnius JJAZZ Ensemble“. D. Rimeikos nuotr.

Gegužės 9 dieną, Vilniaus dešiniajame Neries krante startuoja naujas festivalis – „Vilnius Spring Festival“, kurį įspūdingai pradėti patikėta, šio festivalio sumanytojams – Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui bei Jievaro Jasinskio suburtam džiazo ansambliui „Vilnius JJAZZ Ensemble“! Atidarymo koncerte, koncertams vis dar neįprastoje vietoje – Nacionalinėje dailės galerijoje, griaudės specialiai šiam festivaliui sukurtos simfoninio džiazo kompozicijos!

„Vilnius JJAZZ Ensemble“ kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru gegužės 9 dieną atliks naują, išskirtinę programą. Du Vilniaus muzikiniai kolektyvai neria į kompozicines paieškas, kurių metu kamerinis orkestras ir bigbendas klausytojams pateiks dar negirdėtą skambesį. „Bendradarbiavimas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru - tai unikali galimybė sukurti novatorišką simfoninį/džiazinį skambesį rašant muziką bigbendui ir styginių orkestrui. Styginių orkestro skambesys ne tik praturtins džiazo kūrinių partitūras, bet ir suteiks naujų spalvų bei garsinių galimybių patiriant simfoninio džiazo skambesį“,- teigia „Vilnius JJAZZ Ensemble“ nariai.

 

„Vilniaus JJAZZ Ensemble“ kompozitoriai yra žinomi dėl savo eksperimentiškumo ir ryžto kūryboje žengti už įprastų džiazo ribų. Koncerto metu, kuris žada būti tikra garso švente, klausytojų laukia išskirtinė proga išgirsti, kaip bigbendas ir styginių orkestro išraiškingumas sujungiami „JJAZZ“ kompozitorių Jievaro Jasinskio, Karolio Šarkaus, Simono Šipavičiaus, Apolinario Dubausko, Gedimino Strupinsko, Domanto Razmaus ir Prano Kentros kūryboje. Būtent jų kūriniai skambės naujausioje „Vilnius JJAZZ Ensemble“ ir  Šv. Kristoforo kamerinio orkestro programoje.

 

„Esu įsitikinęs, kad scenoje galime tikėtis nepaprastos energijos. Abu kolektyvai intensyviai vienas kitą palaiko ir nekantriai laukia susitikimo, kuris atrodo, kad jau seniai turėjo įvykti. Tai jau yra didžiulis džiaugsmas, tas abipusis noras groti kartu. Šv. Kristoforo kamerinis orkestras man tikrai svarbus, – tiek dėl atlikėjų meistriškumo, tiek dėl nuoširdumo ir meilės muzikai. Orkestro muzikantus neretai matome savo koncertų publikoje, jaučiame iš jų didžiulį palaikymą ir šilumą, kurią labai vertiname. Manome, kad toks ryšys muzikai suteikia magišką elementą, laukia ypatinga premjera, pirma tokia. Valio! Klausau kolegų kūrinius ir esu labai įkvėptas ir pakylėtas. Džiaugiuosi, kad net septyni ansamblio kompozitoriai kuria muziką šiam pasirodymui! Itin laukiame bendrų repeticijų, kurios neabejotinai bus įkvepiančios ne tik produktyvumo, bet ir muzikinių pojūčių prasme“,- pasakoja kompozitorius Jievaras Jasinskis.

 

„Naujas ir išskirtinis festivalis „Vilnius Spring Festival“ suburs ryškiausius jaunosios kartos Vilniaus miesto kolektyvus bei atlikėjus. Jievaro Jasinskio suburtas džiazo ansamblis pristatys naujas kompozicijas, praturtintas Šv. Kristoforo kamerinio orkestro styginių grupės skambesiu. O šis koncertas ypatingu taps ne tik dėl įspūdingos festivalio įžangos, bet ir tuo, kad skirtas kilniai misijai – Europos dieną, minėsime ES ir NATO dvidešimtmečio sukaktis“,- savo mintimis dalinasi Šv. Kristoforo kamerinio orkestro dirigentas Modestas Barkauskas.

 

Ambicingas festivalis „Vilnius Spring Festival“ vilniečius bei miesto svečius kvies į netikėtas lietuvių kūrėjų premjeras, tarp kurių gegužės 16-ąją kompozitorės Ramintos Naujanytės – Bjelle koncertas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, kviestiniais svečiais ir  „MiMu Gloves“ sensorinėmis pirštinėmis, gegužės 23-ąją laukia Leon Somov ir violončelių dueto baroko ir elektroninės muzikos premjera, o gegužės 30-ąją Šv. Kristoforo orkestras ir choras „Liepaitės“ atliks kompozitorės Griedrės Pauliukevičiūtės oratoriją.

 

Pavasaris ateis greičiau su „Vilnius Spring Festival“!

Daugiau informacijos ir visa festivalio programa – springfestival.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Vilnius JJAZZ Ensemble“. D. Rimeikos nuotr.
„Vilnius JJAZZ Ensemble“. D. Rimeikos nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Orkestro archyvo nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Orkestro archyvo nuotr.