7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Manto Daujoto paroda Dūmų fabrike

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Kultūra Anonsai
Manto Daujoto paroda „Iškvėpti“. Organizatorių nuotr.
Manto Daujoto paroda „Iškvėpti“. Organizatorių nuotr.

Maloniai kviečiame į Manto Daujoto parodos „Iškvėpti“ atidarymą, kuris vyks gegužės 8 d. 19 val. Dūmų fabrike (Dūmų g. 5, Vilnius).

Autorius apie parodą kalba taip:

„Gamta kvėpuoja. Laiko tėkmė žymima ciklais - potvyniai ir atoslūgiai, žydėjimas ir puvimas, vandens cirkuliavimas į orą ir atgal į žemę. Aš, kaip gamtos dalis, irgi kvėpuoju. Ir ne tik orą plaučiais – kvėpuoju kurdamas. Pirma įsiurbiu, tai ką matau, kas mane jaudina ir man rūpi – įkvepiu – vėliau tą pamatytą vaizdą perleidęs per savo pajautos plaučius, išleidžiu tai ant drobės – iškvepiu.

Tai būtina cirkuliacija mano kūrybinei ekosistemai palaikyti. Kad galėčiau įkvėpti naujo gūsio, turiu atsisveikinti su senuoju.

Iškvėpti taip pat yra ir mano motyvai. Juos iškvėpiau ir savo ekocirkuliacijos metu, bet jie iškvėpti dar ir tuo, kad iš pažiūros nebėra gajūs, juos tarsi apleidęs gyvybingas kvėpavimas. Kartais tai tiesioginis apleistumas, kai žmogaus sukurta infrastruktūra yra nebenaudojama, bet kartais tai labiau metaforinis apleistumas, nes vaizduoju vietas, dalykus ir kampus, kurių dažniausiai neapdovanojame žvilgsnio rūpesčiu. Šie motyvai tarsi paleisti žmonijos atodūsiai, kurie jau nebereikalingi.“

 

Manto Daujotas (1993m.) – tapytojas ir muzikantas, kuriantis ir gyvenantis Vilniuje. Pasitelkdamas tradicinę aliejinės tapybos techniką, Mantas tapo paveikslus, alsuojančius šiuolaikiška estetika bei spartaus nūdienos tempo išprovokuotu nerimu, tvyrančiu neįvardijamose detalėse. Tai yra septintoji asmeninė Daujoto tapybos paroda.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Manto Daujoto paroda „Iškvėpti“. Organizatorių nuotr.
Manto Daujoto paroda „Iškvėpti“. Organizatorių nuotr.