7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Archimedas iš Atėnų: Vilniuje – interaktyvi paroda apie aukštąsias senovės graikų technologijas

ETM inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Kultūra Anonsai
Paroda „Archimedas ir jo laikas“. Organizatorių nuotr.
Paroda „Archimedas ir jo laikas“. Organizatorių nuotr.

Į Vilnių iš Atėnų atvyko interaktyvi keliaujanti paroda „Archimedas ir jo laikas“. Eksponatai parodai Energetikos ir technikos muziejuje surinkti iš Kosto Kotsano senovės Graikijos technikos muziejaus, veikiančio Atėnuose, Heraklione, Olimpijoje ir Katakolo uoste. Lietuvoje vieši rekonstrukcijų autorius, muziejaus įkūrėjas Konstantinos Kotsanas.

Gegužės 2 d. nemokamoje ekskursijoje aukštąsias senovės graikų technologijas pristatys jo sūnus Panagiotis Kotsanas. Viso keturiuose technologijos muziejuose atkurta 350 senovės išradimų ir jų interaktyvios kopijos – nuo robotų, pirmojo kino, analoginio kompiuterio, pirmosios pardavimo mašinos, kuri pirkėjams įpildavo... šventinto vandens bažnyčios nedarbo laiku, iki karo inžinerijos, atstumų tarp dangaus kūnų matavimo, kriptografijos metodų, mokslo iliuzijų, sporto, žaidimų ir daugelio kitų.

Atėnai Vilniuje

Paroda siekiama parodyti, kad senovės graikų technologijos buvo stulbinančiai panašios į mūsų šiuolaikinių technologijų pradžią. Mechanikos inžinierius K. Kotsanas savo gyvenimą paskyrė technologijų tyrinėjimui. Savo lėšomis jis įkūrė Senovės Graikijos technikos muziejų ir pats sukonstravo eksponatus, ilgai ir intensyviai studijavęs senovės graikų, lotynų ir arabų literatūrą, vazų tapybą ir net mažiausius aktualius archeologinius radinius. Visi muziejai pritraukia daug vietos ir užsienio lankytojų.

„Kuriantis civilizacijoms technologijų reikšmė negali būti pervertinta, o senovės Graikija yra to įrodymas. Parodoje nagrinėjami istorinių asmenybių, kaip Archimedo, išradimai, kurie ir po šimtmečių kelia pagarbią baimę bei susižavėjimą. Nuo Antikiteros skaičiavimo mechanizmo iki automatinės Filono tarnaitės – senovės Graikijos technologijos palikimas yra įaustas į žmonijos istorijos audinį, - kalbėjo Vilniuje viešintis P. Kotsanas. – Įdomu matyti paraleles tarp senovės Graikijos technologijų ir mūsų šiuolaikinių naujovių. Paroda siekiame įveikti atotrūkį tarp praeities ir dabarties, parodyti ilgalaikį senovės graikų išradingumo aktualumą.“

„Archimedas ir jo laikas“ sulaukė pripažinimo prestižiniuose mokslo centruose ir muziejuose Azijoje, Europoje ir Amerikoje. Archimedo atvykimas į Vilnių sužavės publiką interaktyviomis ekspozicijomis, edukacine medžiaga ir leis pažvelgti į senovės Graikijos inžinerijos pasiekimus.

10 kg smėlio ir 40 l vandens

Nuo praėjusių metų rudens Energetikos ir technikos muziejuje buvo eksponuojama paroda apie Leonardą da Vinčį, jo kūrybą ir išradimus, kurių eskizai išlikę iki mūsų dienų. „Po šios parodos būtinai norėjome pristatyti Archimedą. Jo novatoriškas indėlis įvairiose mokslo srityse, įskaitant matematiką, fiziką, inžineriją ir astronomiją, yra milžiniškas – jo darbai paveikė vėlesnius matematikus, tokius kaip Niutonas ar Leibnicas, jo principus bei išradimus toliau tiria ir taiko inžinieriai ir mokslininkai visame pasaulyje“, - kalbėjo Energetikos ir technikos muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas.

Paroda aktuali ne tik inžinieriams, mat senovės atradimai ir toliau daro įtaką ir gerina žmonijos gyvenimo kokybę. Viso per parodos rodymo laikotarpį interaktyviuose eksponatuose bus naudojama 10 kilogramų smėlio ir 40 litrų vandens. Praktiniai eksperimentai pritaikyti įvairiai auditorija, įskaitant moksleivius nuo 5 kl.

„Muziejuje jau pasakojame apie elektros bei magnetinės spinduliuotės tėvą, taigi privalome papasakoti ir apie žemiškesnius išradimus, kurie nepakito per tūkstančius metų. Tokiu būdu norime prisidėti prie formaliojo švietimo ir palengvinti mokytojų darbą, skatinti moksleivius domėtis mokslu bei jo praktiniu integravimu“, - teigė M. Bistrickas.

Archimedas Vilniuje viešės iki lapkričio 24 d.

 

Žymos:
ETM inf.,
Paroda „Archimedas ir jo laikas“. Organizatorių nuotr.
Paroda „Archimedas ir jo laikas“. Organizatorių nuotr.