7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Jūratė ir Kastytis“ Stalo teatre: nevaržomas paauglių pasaulis

Stalo teatro inf.
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Teatras Anonsai

Pirmoji 18-ojo „Stalo teatro“ sezono premjera – muzikinis objektų spektaklis pagal Maironio baladę „Jūratė ir Kastytis“. Sezono pradžią paskyręs įsitvirtinimui naujoje erdvėje – Antakalnyje, Vileišio 18 ir, dar visai neseniai, spalio 19 d. atšventęs savo 18-ąjį gimtadienį, teatras kviečia spalio 28 d. 19 val. susitikti Dūmų fabrike, kur bus pristatytas Saulės Degutytės režisuotas spektaklis „J+K=M“ (N14). Spektaklyje vaidins – Paulina Simutytė, Balys Ivanauskas, spektaklio scenografė – Saulė Degutytė, kostiumų dailininkė – Paulina Simutytė, kompozitorius – Mantvydas Leonas Pranulis, muzikos bendraautorė ir atlikėja – Jausmė Elena Stonkutė, šviesų dailininkas – Tadas Juozapaitis, video transliacija – Kornelijus Jaroševičius, Vytenis Tarvydas.

 

Prieš 102 metus Maironio sukurtą lietuviškąją meilės legendą „Jūratė ir Kastytis“ spektaklio kūrėjai vaizduoja per paauglių kazdienybės prizmę: per jausmų tyrinėjimo, originalių sprendimų, laisvės troškimų ir nevaldomų būsenų kaleidoskopą. Pasak Saulės Degutytės: „Pagrindinės mano vaikystės istorijos, kurias man skaitydavo mama, yra „Eglė Žalčių karalienė“ bei „Jūratė ir Kastytis“. Tad jų per savo gyvenimą esu sukūrusi tikrai nemažai... Šį kartą, per Maironio baladę, kartu su kūrybine spektaklio komanda norėjome patyrinėti šiuolaikinių paauglių gyvenimą. Jis visai kitoks, tarytum laisvesnis, nei būdavo mano laikais. Tai, kas mums būdavo didžiuliai dalykai, dabar jiems atrodo visai kasdieniškai. Be to, vaikai dabar daug greičiau keičiasi, auga: tarkim visokiausi įsimylėjimai mano laikais prasidėdavo 18-os metų, o dabar prasideda 14-os. Statydama šį spektaklį nemažai konsultavausi ir su sau artimais paaugliais. Stengiausi perprasti jų požiūrį į įvairius dalykus, į tai, kaip atrodo gyvenimas, viską tuo pat metu filtruojant telefone.“

 

„J+K=M” tai dviejų, labai skirtingų pasaulių susidūrimas. Jūratės, kuriame karaliauja nudailintas, filtrais ir kosmetika pagražintas, į išorę koncentruotas gyvenimas ir Kastyčio – paslaptingųjų marių ir popierinių laivelių, kurie, priešingai negu barbės, nepajėgūs būti po vandeniu, derinys... Jūratę ir Kastytį įkūnysiantys aktoriai – Paulina Simutytė ir Balys Ivanauskas – Stalo teatro žiūrovų jau pamėgtas talentingų jaunų aktorių duetas, sėkmingai kartu vaidinantis spektaklyje „Muilo opera: Burbuliuko meilė“, kuris šiais metais buvo įvertintas „Auksinio scenos kryžiaus“ nominacija.

 

Pasak P. Simutytės: „Meilės legenda, kuri man visada asocijavosi su gintaro rūmais ir vandeniu, leidžia būti savo stichijoje, tačiau kiek kitaip. Įdomu tyrinėti šiuolaikinės Jūratės dieviškumą, kas slepiasi už jo - 86 proc. apklaustų paauglių svajoja tapti nuomonės formuotojais.” Tuo tarpu aktorius B. Ivanauskas džiaugiasi puikia spektaklio kūrybine komanda: „Tai man jau trečiasis spektaklis Stalo teatre, bet vis dar atrandu kažką naujo ir netikėto. Tai mane labai džiugina. Labai gera dirbti su žmonėmis, kurie nebijo netikėtų posūkių ir nestokoja išradingumo. Tikiuosi spektaklį stebintys žiūrovai galės tuo įsitikinti.”

 

„J+K=M” pasitelkiamos šiuolaikinės išraiškos priemonės: video srautas, gyvai kanklėmis ir balsu atliekama minimalistinė muzika. Kaip Stalo teatrui ir būdinga, spektaklyje veiks dideli ir maži objektai, kurie pasirodys žiūrovams netikėtais rakursais gyvai ir ekrane. Kaip teigia spektaklio muzikos atlikėja ir bendraautorė Jausmė Elena Stonkutė: „Šiame spektaklyje ypač daug ieškojimų, metaforų, bandymų suvokti, kaip šiais technologijų laikais užsimezga ryšys, santykis. Labai džiaugiuosi, kad turiu daug laisvės ir erdvės kurti atmosferą, improvizuoti, o ne tik groti iš natų. Vaizdinių įgarsinimas tarpdisciplininio meno kontekste man - labai įdomus ir svarbus. Žiūrovams linkiu ateiti į spektaklį atvira širdim, nesusikurti lūkesčių, nes tai tikrai nebus ta standartinė Jūratės ir Kastyčio istorija. Čia bus absurdo, juoko, jausmo, netikėtumų ir kanklės, skambančios kitaip.”

 

Spektaklio rėmėjai: Lietuvos Kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, MB Baltas dažnis