7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tikslai ir uždaviniai“: spektaklis-skaitymas apie neišsipildžiusias svajones

Edvinas Kučinskas
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Teatras Anonsai
Spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“. Rengėjų nuotr.
Spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“. Rengėjų nuotr.

Šių metų spalio 14 dieną sugrįžta dramaturgės Kristinos Marijos Kulinič sukurtas komiškas bei autoironiškas spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“. Dar po pirmo karantino išėjusi ir didžiulio žiūrovų palaikymo sulaukusi pjesė paskatino dramaturgę bei šešių aktorių kūrybinę komandą darbą tęsti ir, atsiradus galimybei pasirodyti gyvai, grąžinti spektaklį į teatrų sales.

 

„Prieš pirmąjį karantiną sėdėjome su draugu bare, šalimais šventė didelė visiškai girtų jaunuolių kompanija ir įnirtingai šnekėjo apie gyvenimo prasmę. Buvo labai juokinga, nes ypač nerišlu, tačiau ir liūdna“, – apie pjesės gimimo idėją pasakoja autorė K. M. Kulinič.

 

Išgirdusi šį pokalbį menininkė nusprendė jį įrašyti ir taip atsirado idėja sukurti pjesę apie šešis suaugusius, gana skirtingų pažiūrų žmones, gyvenančius viename bute, neuždirbančius pakankamai pinigų, kad galėtų išgyventi savarankiškai: „Tai jauni žmonės, ką tik baigę universitetus, tarytum įstrigę individualumo paieškose, tačiau labai nesėkmingi“.

 

Pasitelkdama lengvą humorą autorė nagrinėja „neišsipildymo“ ir „niekaip nesibaigiančios vėlyvosios paauglystės“ būsenas, su kuriomis susiduria dažnas žmogus.

 

„Kambariokai sužino, kad turi išsikraustyti iš buto, namas yra parduodamas – tuomet kiekvieną ištinka vidinė krizė, dėl kurios atsiskleidžia personažų individualumas, beviltiškas noras išbristi iš tam tikro užsisukusio nepalankių įpročių rato“, – siužeto linija dalijasi menininkė. Pasak jos, spektaklyje galima išvysti stereotipiškus tipažus, kuriuos vienija paprastumas, bei karantino kontekste aktualus užsidarymas vienoje erdvėje.

 

Maroziukas landšafto dizaineris, ateities teorijomis besidomintis programuotojas, aktorė, niekada negaunanti vaidmenų, muzikantas, niekaip nesukuriantis dainos, vadovauti mėgstanti fyfa, žaliukė veganė, kuriai niekaip nepavyksta gyventi ekologiškai – visi jie įstrigę savo mintyse, tačiau yra priversti bendrauti bei toleruoti skirtumus“, – apie veikėjų savitumą pasakoja K. M. Kulinič.

 

Menininkės teigimu, spektaklį išvysti privalo visi, kuriems yra nuo 18-os iki 30-ies metų: „Dažnas nenorėtų tapatintis su šiais personažais, tačiau netikėtai atranda save“.

 

Spektaklio dramaturgė ir režisierė Kristina Marija Kulinič.

 

Vaidina: Laurynas Jurgelis, Raimondas Klezys, Milda Vyšniauskaitė, Modesta Jakeliūnaitė, Milda Naudžiūnaitė, Andrius Mockus.

 

Spektaklį-skaitymą „Tikslai ir uždaviniai“ po pusmečio pertraukos bus galima išvysti spalio 14 ir lapkričio 16 dienomis Kauno miesto kameriniame teatre. Taikomas amžiaus cenzas N-18.

Spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“. Rengėjų nuotr.
Spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“. Rengėjų nuotr.