7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus „Lėlė“ atveria atnaujinto „Gyvojo lėlių muziejaus“ duris ir gausina edukacinę veiklą

Vilniaus teatras „Lėlė“
Nr. 34 (1355), 2020-10-09
Teatras Anonsai
„Gyvasis lėlių muziejus“. Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.
„Gyvasis lėlių muziejus“. Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.

Spalio 13 d. 18.30 val. Vilniaus teatre „Lėlė“ po dviejų metų pertraukos lankytojams vėl bus atvertos „Gyvojo lėlių muziejaus“ durys. 2006 m. įkurto teatro muziejaus ekspozicija ir vėl bus jaukiai apgyvendinta rūsyje greta Mažosios salės. Čia, kaip ir anksčiau, žiūrovus pasitiks daugybė lėlių, kaukių ir scenografijos elementų iš jau neberodomų spektaklių. Džiugu, kad muziejus, įkurdintas gegužės mėnesį minint profesionalaus Lietuvos lėlių teatro 60-metį (kuomet mūsų patriarchas Stasys Ušinskas 1936 m. gegužės 6 d. įsteigė Kauno „Marionečių teatrą“), lankytojams ir vėl atveriamas per gražią sukaktį – šie metai minimi kaip 115-ieji Stasio Ušinsko gimimo metai.

 

Kai dėl remonto darbų teatre 2018 m. muziejui teko sustabdyti savo veiklą, jo eksponatai neliko vienumoje: 60-to „Lėlės“ jubiliejaus proga buvo atidaryta milžiniška paroda „Arkos“ galerijoje, po kurios eksponatai iškeliavo toliau - į Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejų, kuriame buvo surengtos dar penkios parodos. Dabar, kai lankytojus vėl galima pakviesti į „Gyvąjį lėlių muziejų“, jame apgyvendinta visiškai nauja, žiūrovams dar nematyta ekspozicija. Pasak teatro muziejininko ir visų minėtų parodų kuratoriaus Rimo Driežio: „Anksčiau muziejuje dėliodamas ekspozicijas stengiausi sukurti tokią atmosferą, lyg lankytojas būtų atsidūręs teatro sandėly, kur lėlės laikomos tarp spektaklių. Šią ekspoziciją jau lipdau remdamasis edukacinėm idėjom - noriu pristatyti lėlių teatro įvairovę. Per daugiau nei šešiasdešimt metų mūsų teatre buvo kuriami įvairiausių formų spektakliai, kuriuose vaidino įvairiausių rūšių lėlės...“ 

 

Šį sezoną teatras „Lėlė“ ne tik atveria atsinaujinusio „Gyvojo lėlių muziejaus“ duris - beje, čia vėl vyks  įvairios ekskursijos, kurių metu bus galima sužinoti daug informacijos apie lėlių teatro istoriją, įvairias šio reiškinio formas bei tipus - bet ir apskritai plečia savo edukacinę veiklą. Teatro aktoriai ir meistrai lankytojams rengia įvairaus pobūdžio dirbtuves, kurių metu jie gali išmokti pasigaminti skirtingų tipų lėles bei įvairias teatro priemones ir taip paįvairinti savo namų kasdienybę. Šiuo metu lėlėje yra rengiamos šešėlių, šėpos, juokdarių, kino ir kt. teatro dirbtuvės. Beje, žiūrovai pratinami ir prie naujo, Lietuvoje šeimos renginiams neįprasto, bet Lenkijos ar Latvijos didmiesčiuose itin pasitvirtinančio vakarinio laiko ir yra laukiami įvairiomis savaitės dienomis 18.30 val.

„Gyvasis lėlių muziejus“. Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.
„Gyvasis lėlių muziejus“. Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.