7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinis teatro festivalis „LABAS!“ kviečia kurti bendruomenę

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1352), 2020-09-18
Teatras Anonsai
Tarptautinio teatro festivalio „LABAS!“ nuotr.
Tarptautinio teatro festivalio „LABAS!“ nuotr.

„Esame bendruomenė. Patys ją kuriame“, – su tokiu šūkiu, nepabūgęs pandemijos gniaužtų, šiemet į savo renginius kviečia tarptautinis teatro festivalis patiems mažiausiems „LABAS!“. Rugsėjo 20–27 d. vyksiantį festivalį jau šeštus metus rengia Dalios Mikoliūnaitės ir Žilvino Ramanausko vadovaujamas „Teatriukas“, bendradarbiaujantis su Airijoje įsikūrusia Cliodhnos Noonan kompanija „Acting Up!“

Šiemet festivalyje „LABAS!“ – renginiai Vilniuje, Druskininkuose ir kituose Lietuvos regionuose, dalis programos vyks nuotoliniu būdu. Kaip ir kiekvienais metais, vaikams bus sudaroma galimybė susipažinti su profesionaliu scenos menu ne teatro erdvėse, dažnai jų įprastoje aplinkoje – darželyje ar pradinėje mokykloje. Taip festivalis įgyvendina savo misiją pasiekti kuo platesnę ir įvairesnę mažųjų žiūrovų auditoriją.

Šiais metais menininkai iš Lietuvos, Airijos, Italijos, Rumunijos, Flandrijos, Vokietijos, Kroatijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės ir net Indijos vaidins spektaklius, ves įvairias kūrybines laboratorijas ir dalyvaus diskusijoje apie įtraukųjį meną vaikams su negalia. Anot festivalio meno vadovės Dalios Mikoliūnaitės, šiemet, nepaisant ekstremalių sąlygų, pavyko sudaryti išties solidžią tarptautinę programą, apimančią net devynias užsienio šalis. „Teatriuko“ tarptautinių kontaktų tinklas itin platus, ir visame pasaulyje teatrą patiems mažiausiems kuriantys menininkai noriai sutinka festivalyje pristatyti savo kūrybą ir pasidalinti patirtimi.

Šiemet festivalio „LABAS!“ programa aprėpia daug skirtingų veiklos formų. Jau šį sekmadienį, rugsėjo 20-ąją, 16 val. festivalį savo studijoje, esančioje Aukštaičių gatvėje, pradės festivalio šeimininkai: „Teatriukas“ pakvies į spektaklį-teatralizuotą koncertą „Pasaka“, skirtą vaikams nuo 3 metų. Žilvino Ramanausko pagal lietuvių liaudies daineles apie gyvūnus sukurtame spektaklyje aktoriai ne tik gyvai dainuoja ir groja įvairiais instrumentais, bet į veiksmą įtraukia ir vaikus: šie taip pat muzikuoja, mena mįsles ir eina kartu vaduoti saulės.

Taip pat vaidinamą gyvai bus galima išvysti Justino Narvido ir Joanos Čižauskaitės-Narvidės spektaklį „Ant visų Meškutė pyko“, padedantį vaikams susidraugauti su kartais neišvengiamai kylančiu pykčiu. O „Labaiteatro“ improvizuota edukacinė kelionė po skirtingas šalis ir kultūras „Aplink pasaulį 2“, įvyksianti rugsėjo 27 d. 12 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, uždarys festivalį. Be to, vieno spektaklio tiesioginę transliaciją virtualiai stebės Vilniaus mokyklų vaikai: tai vokiečių trupės „Theaterhaus Ensemble“ interaktyvus vaidinimas „Minimal Animal“. Prieš jį aktoriai iš Frankfurto su technologijų pagalba pabendraus su vaikais Lietuvoje.

Lietuviškoje programos dalyje – dar du edukaciniai projektai. Tai „Pojūčių teatro“ kūrybinė laboratorija vaikams ir tėvams „Penkių pojūčių namai“, supažindinsianti su sensoriniais pratimais, bendravimu per lytėjimą bei vaizduotės išlaisvinimo technikomis, ir Žilvino Ramanausko „Kūrybiški skaitymai“ – smagiai pateiktas vadovas, padedantis įveikti skaitymo sunkumus.

Šįmet „LABAS!“ programa dosni kūrybinių dirbtuvių ir laboratorijų, kurias ves patyrę savo sričių meistrai iš užsienio: Aisling Byrne, Andra Burca, Cliodhna Noonan, Joeri Wens, Helen Barry ir Nishna Mehta. Šios nuotoliniu būdu vyksiančios laboratorijos skirtos skirtingoms teatro vaikams ir kūdikiams formoms: šokio, story telling‘o, vizualaus meno, muzikos ir garsų, taip pat, teatro, pritaikyto specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Kaip sako viena iš „LABAS!“ organizatorių Cliodhna Noonan, nors šiemet surengti festivalį buvo tikrai nelengva, jo tikslams pasiekti virtualios bendravimo formos nesutrukdys. Netgi priešingai – paskatins tobulėti, mokantis technologijų kalbos, su kuria auga ateinanti karta, bet sykiu siekiant išsaugoti gyvą ryšį. Anot Cliodhnos Noonan, sunkumai tik dar labiau sutelkė tarptautinę bendruomenę ir sustiprino ryšius tarp tų, kurie įgyvendina labai svarbią misiją – per teatrą padėti pažinti pasaulį patiems mažiausiems visuomenės nariams.

Festivalio rengėjai už paramą dėkoja Lietuvos kultūros tarybai, Airijos ambasadai, Generalinei Flandrijos vyriausybės atstovybei prie Belgijos ambasados, taip pat partneriams Druskininkų ir Vilniaus savivaldybėms bei ugdymo įstaigoms Druskininkuose, Vilniuje, Leipalingyje, Anykščiuose, Žagarėje ir Kijėliuose, Molėtų raj.

 

Visą festivalio programą galima rasti čia: http://www.teatriukas.lt/LABAS

Žymos:
Rengėjų inf.,
Tarptautinio teatro festivalio „LABAS!“ nuotr.
Tarptautinio teatro festivalio „LABAS!“ nuotr.