7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vizualinių eksperimentų teatras „KOSMOS THEATRE“ pradeda pirmąjį sezoną – „Zugzwang“

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1351), 2020-09-11
Teatras Anonsai
„Kosmos Theatre“. D. Stankevičiaus nuotr.
„Kosmos Theatre“. D. Stankevičiaus nuotr.

,,KOSMOS THEATRE“ – 2020 metų kovą gimęs vizualinių eksperimentų teatras, subūręs jaunus teatro, garso, video ir vaizdo menininkus, programuotojus, filosofus bei įvairių sričių mokslininkus tam, kad vystytų eksperimentinio vizualinio teatro sklaidą Lietuvoje. Karantino metu teatras pagarsėjo pristatydamas pirmąjį Lietuvoje internetinį karantininį spektaklį vaidinamą iš aktorių namų #PROTESTAS. Pirmojo teatro sezono kodinis pavadinimas ,,Zugzwang“. Tai situacija šachmatuose, kai vienintelis naudingas ėjimas – nedaryti jokio ėjimo. Šiuo kodiniu pavadinimu teatras reflektuos karantininę situaciją, užsidarymą ir atkreips žiūrovų dėmesį į šioje stagnacijoje prasiveriantį vaizduotės plyšį. Tyrinėdami sapniškumo, užsidarymo, socialinės distancijos ir joje suvešėjusios vaizduotės temas kūrėjai rinksis netikėtus spektaklių formatus pritaikytus karantino paveiktam pasauliui, rengs tarptautines vizualinio teatro dirbtuves, atsigręš į gatvės teatrą, teatrą internete, virtualią realybę, vizualinius eksperimentus scenoje bei garsinį teatrą jūsų telefone.

 

„Kosmos Theatre“ pavadinimas kilo iš sen. graik. žodžio κόσμος reiškiančio aplink egzistuojančią neregimą harmoningą tvarką esančią virš mūsų suvokimo ribų. ,,Kosmos Theatre“ vadovaujasi savo veiklos manifeste išskirtais veiklos prioritetais. Pirmiausia, tai nedaiktiškos tikrovės, sapnų, vizijų bei įvairių pseudo-realybių (virtuali, internetinė ir kt.) tyrinėjimas. Taip pat mokslo ir meno sąjunga turinyje ir formoje- teatras bendradarbiauja su įvairių sričių mokslininkais, konsultuojasi dėl pasirenkamų temų, ieško naujų meninės kalbos formatų bei pateikimo būdų. Paskutinis teatro prioritetas - teatras už teatro ribų. Tam bus rengiamos gatvės teatro dirbtuvės bei pristatoma mobili programėlė Kosmos APP.

Pirmojo ,,Kosmos Theatre“ sezono pristatymas įvyko Kauno Santakoje, kur viena į kitą suteka dvi didžiausios Lietuvos upės jungiančios du didžiausius Lietuvos miestus. Nuotraukose pagrindiniai ateinančio teatro sezono kūrėjai ir personažai įstrigę ,,Zugzwang“ situacijoje, įklampinti į nežinomybę, laukiantys ką atneš srovė, užstrigę tarp Vilniaus ir Kauno, interneto ir gyvo santykio, scenos ir gatvės, tarp virtualios ir garsinės realybių. Teatras kviečia savo žiūrovus kartu nerti į naujo ,,Zugzwang“ sezono patirtys, kurių šiemet bus daug ir įvairių.

,,Sezono kodas lyg apjungia visas mūsų šio sezono veiklas į bendrą pasaulį inspiruotą šiandienos. Naujausiame spektaklyje „Kafka Insomnia“ atsisakę teksto vaizdais tyrinėjame rašytojo F. Kafkos vidinį pasaulį. Kafka nesukūrė šeimos, jo išorinio pasaulio biografija gan skurdi, o vaizduotė – beribė. Jis tarsi specialiai įsikalino vidinių įvykių biografijoje taip išsilaisvindamas nuo išorinių. Kompozitoriaus Mantvydo Leono Pranulio kosmologinė opera ,,Sanatomia | Ženklai” primena, jog, nepaisant žemėje nuspaustos pauzės, kosmose viskas nuolat juda ir mes net ir namuose esame šio gigantiškos šokio dalyviai. Mūsų teatras daug dėmesio skiria naujiems formatams. Kosmos APP imersiniai audiospektakliai leis pasivaikščioti konkrečioje fizinėje erdvėje, kurioje garsiškai atgis akimis nematomi, bet tų vietų atmintyje dar skambantys įvykiai. Imersiniai virtualios realybės filmai ,,Nepažįstamoji” ir ,,Your Dream” leis persikelti į kitomis taisyklėmis veikiantį vaizduotės pasaulį, pačiam nulemti filmo eigą. Kasmetinės tarptautinės vizualinio teatro dirbtuvės ir eksperimentinių spektaklių eskizų vitrina ,,Kosmos Theatre LAB’20” taip pat prisitaiko prie SAM rekomendacijų ir keliasi į Vilniaus gatves ir analizuoja teatrinės vaizduotės bei daiktiškos ir socialinės tikrovių ryšius. Tarsi visi šio sezono darbai skirtingomis kalbomis ir formatais klaustų to paties klausimo: ar sustojus ir įdėmiai įsižiūrėjus į sustojusį pasaulį, save, savo artimuosius, savo atminties kambarius ir sapnus mes staiga nepastebime kažko, ko neįmanoma pastebėti ėmus viskam judėti? Šį stagnacijoje prasiveriantį vaizduotės, savęs ir aplinkinių suvokimo galimybės plyšį mes ir nagrinėsime bandydami rinktis teatrinę kalbą ir formatus galinčius padėti pasiekti ne tik tradicinę teatro auditoriją, bet ir kažką visiškai netikėto.” – sako teatro meno vadovas, režisierius Ž. Vingelis.

 

Scena teatre ir internete

Teatro vizitine kortele tampa šiuolaikinių menų festivalyje ,,ConTempo“ vasarą debiutavęs vizualinis muzikinis spektaklis paaugliams ir suaugusiems ,,Kafka Insomnia“ vaizdų ir gyvos muzikos pagalba panardinantis žiūrovą į žinomo čekų rašytojo F. Kafkos gyvenimu bei kūryba grįstą mistinį vienos nemigos nakties detektyvą. Kuris iš dviejų Kafkų tikrasis? Nemiga - liga ar kafkiško pasaulio genialumo sąlyga? Spektaklio iniciatorius ir kompozitorius A. Šiurys, šiemet Kompozitorių sąjungos įvertintas Jaunojo kompozitoriaus prizu, apie spektaklį teigia: ,,Veiksmai, objektai ir žodžiai šiame spektaklyje tiesiog garsiškai įelektrinti. Tai neabejotinai reikšmingiausias mano muzikinis darbas teatre“. Spektaklio rež. Ž. Vingelis, dail. P. Simutytė, videoprojekcijų dail. K. Jaroševičius, vaidina G. Laskovas, B. Ivanauskas, P. Simutytė, gyvai groja D. Pancerovas ir J. Žilys. Artimiausias spektaklio rodymas laukia Kauno miesto kamerinio teatro festivalyje jaunimui ,,Išeities Taškas“ rugsėjo 22d. 18:30

    Nauja teatro premjera – kosmologinė opera ,,Sanatomia | Ženklai“. Operos autorius ir kompozitorius Mantvydas Leonas Pranulis, šiemet įvertintas pirmąja M. K. Čiurlionio vardine stipendija, teigia, jog spektaklis netelpa į vieno konkretaus žanro rėmus: ,,Tai 12-kos dalių kelionė, spektaklis, opera, meditacija, patyrimas, ritualas, instaliacija – veiksmas neužfiksuojamas vienoje formoje. Kūrinio metu, pagal ,,NASA“ užfiksuotas spektogramas, atkuriame kosminių kūnų judėjimo garsus. Šie kosmogarsai, kartu su vokalistais, gongu, šviesų instaliacija ir lydinčiuoju aktoriumi-naratoriumi ves per žmonijos santykio su savimi, savo kultūra ir kosmosu refleksiją.“ Operos autorius M. L. Pranulis, scenografė B. Šulniūtė.  Šiuolaikinės operos premjera įvyks lapkričio 11d., 12d. Kauno miesto kameriniame teatre.

Savo kelionę tęs ir karantino metu sukurta iš aktorių namų tiesiogiai vaidinama internetinė antiutopija #PROTESTAS (dramaturgė G. Simonaitytė). Ateities Monaksijos pasaulyje žmonės gyvena didžiulėje atskirtyje: laikosi distancijos, vengia fizinio kontakto bei emocinio ryšio. Tai paskatina technologinio progreso pažangą ir ilgainiui visomis gyvenimo sritimis ima rūpintis Motina Monaksija. Penki žmonės ir dirbtinis intelektas vieną dieną nelegaliai susitinka internete tam, kad pradėtų iš naujo mokytis prarastų žmogiškų emocijų. Ilgainiui tarp jų ima bręsti ilgą laiką pamiršta protesto idėja. Tęsiantis neramumams Baltarusijoje, spektaklio kūrėjai visus rodymus dedikuoja protestuojantiems už savo šalies demokratiją. Spektaklio rež. Ž. Vingelis, komp. A. Šiurys, transliacijos rež. dail. K. Jaroševičius, dail. D. Gecaitė, vaidina G. Laskovas, K. Lebedytė, V. Raubaitė, D. Breivė, S. Sakalauskaitė, Š. Banevičius. Spektaklis iki naujųjų metų internetinėje erdvėje bus parodytas dar 12 kartų. Daugiau informacijos www.kosmostheatre.com.

 

Garsinė realybė ir spektakliai jūsų telefone

Siekdami plėsti teatro raiškos galimybes ,,Kosmos Theatre“ pristato viešąsias erdves galinčią prakalbinti mobilią programėlę Kosmos APP. Mobili programėlė, naudojantį jūsų telefono GPS signalą, leis fiziškai pasivaikščioti po garsų geografiją, sužinoti lankomos vietos saugomas istorijas ir interaktyviai, savo judėjimo pagalba, pakeisti garsinio spektaklio eigą. Iki naujų metų bus pristatyti net trys skirtingose Kauno vietose patiriami interaktyvūs garsiniai Kosmos APP programėlės audiospektakliai.

2019 metais sukurtas, Kauno ,,Istorijų festivalyje“ pristatytas, interaktyvus audiospektaklis „Keturių konfesijų sankryža“ vėl pakvies pasivaikščioti po Ramybės parku virtusias Senąsias Kauno kapines, pakeliauti laiku, išgirsti ten saugomų pastatų ir paminklų istoriją, sudalyvauti kovose už Lietuvos laisvę bei iš arčiau susipažinti su keturiomis skirtingomis šiame parke sutarančiomis konfesijomis. Spektaklio idėjos autorius D. Vizbaras, rež. Ž. Vingelis, komp. M. Natalevičius, dramaturgai G. Simonaitytė ir Ž. Vingelis, dail. D. Gecaitė, programuotojas V. Matusevičius.

Nuo spalio mėnesio iki naujųjų metų aplikacija bus papildyta dar dviem spektakliais. Pirmasis jų - ,,Brolių Minkovskių santaka“. Audiospektaklis veiks brolių Hermano ir Oskaro Minkovskių XIX a. antroje pusėje pramintais takais nuo Aleksoto iki Kauno Santakos ir leis iš arčiau susipažinti su kadaise Kaune gyvenusiais pasaulinio garso mokslininkais - matematiku, fiziku ir būsimuoju garsiojo A. Einšteino mokytoju bei pasaulinio lygio terapeutu prisidėjusiu prie insulino išradimo. Rež. Ž. Vingelis, komp. A. Šiurys, dail. D. Gecaitė.

Antroji Kosmos APP premjera ,,Susitaikymas“ bus pristatyta IX forto muziejaus memorialiniame komplekse. Ši garsinė patirtis leis naujai permąstyti istoriškai ypatingą vietą ir leis pakeliauti po kraupius antrojo pasaulinio karo įvykius, pamatyti jų metu išsaugotą žmogiškumą, taip pat persikelti į Lietuvos okupacijos metus ir pajausti į jų metu išsaugotą tikėjimą laisve. Grįžę į šiandieną paklausite savęs - ar pakankamai vertiname tai, ką turime? Rež. Ž. Vingelis, komp. A. Šiurys ir M. Natalevičius, dail. D. Gecaitė.

 

Virtuali Realybė

„Kosmos Theatre“ aktyviai bendradarbiauja su virtualios realybės lyderiais Baltijos šalyse „Gluk Media“ ir ruošia dviejų virtualios realybės filmų premjeras. Šiuo metu kuriamas imersinis virtualios realybės filmas ,,Nepažįstamoji“ apie dailininkę Marianą Veriovkiną, vieną iš Miuncheno „Mėlynojo raitelio“ ekspresionistų dailininkų grupuotės įkūrėjų, kuri savo vaikystę leido dvare Utenos rajone. Tai poetinė istorija apie meno idėją, kuri stipresnę už laiką, prigimtį, statusą ir tuometines tendencijas. Apie žmogaus gilumą, meilę supančiam pasauliui ir dailininko pašaukimą. Numatoma, kad žiūrovai šį filmą galės išvysti šių metų pabaigoje. Pagrindiniai aktoriai V. Raubaitė, A. Kazanavičius, P. Simutytė ir R. Cicėnas. Scenarijaus aut. ir rež. Ž, Vingelis, komp. M. Natalevičius, dail. D. Gecaitė.

Taip pat, šiais metais prasideda paruošiamieji filmo ,,Your Dream“ darbai, kuriems teatras šiemet gavo Lietuvos kino centro finansavimą. Tai, kol kas, didžiausias ,,Kosmos Theatre“ projektas, kurio idėja pradėta vystyti dar 2018 metais, o dabartinis scenarijus kurtas remiantis du metus trukusio meninio tyrimo rezultatais (scenarijaus autorė M. Judzentavičiūtė). Filmu bus siekiama sukurti vizualiai turtingą ir kiekvienam asmeniškai pritaikomą sapno simuliaciją atkuriant pagrindines sapno charakteristikas. Bus klausiamas klausimas, kuris gali išgąsdinti - kas Tu esi, kai sapnuoji? Interaktyvų psichoterapinį filmą žiūrovai turėtų išvysti 2021-2022 m. sezone. Filmo rež. Ž. Vingelis, dramaturgė M. Judzentavičiūtė, komp. A. Šiurys, dail. D. Gecaitė. Filmo koprodiuseriai ,,Gluk Media“.  

 

Tarptautinės vizualinio teatro dirbtuvės

Siekiant vystyti vizualinio teatro sklaidą ir populiarumą Lietuvoje rengiamas kasmetinis projektas – vizualinio teatro dirbtuvės ,,Kosmos Theatre LAB‘20“. Jau rugpjūčio pabaigoje 15 profesionalių Lietuvos aktorių, šokėjų ir režisierių pradėjo savo pusantro mėnesio kelionę su skirtingų sričių teatro meistrais iš Italijos, Ispanijos ir Lietuvos. Atsižvelgiant į SAM rekomendacijas ir sezono kodinį pavadinimą ,,Zugzwang“ dirbtuvės persikelia į gatves ir nagrinėja temą ,,Realybė ir fikcija: išgalvotų vaizdinių dramaturgija socialinio gyvenimo kontekste“. Meistriškumo kursuose commedia dell‘arte stiliaus vaidybą šiuo metu dalyviams dėsto režisierius ir pedagogas iš Italijos Matteo Spiazzi, visame pasaulyje dirbantis ispanų režisierius ir aktorius Adrian Schvarzstein ves gatvės teatro ir šiuolaikinio cirko dirbtuves, o legendinio prancūzų̨ klounados pedagogo Philippe Gaulier dirbtuves ves lietuvių aktorė, režisierė, ,,RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ meno vadovė Marija Baranauskaitė. Pasibaigus lektorių paskaitoms dirbtuvių dalyviai individualiai kurs gatvės teatro pasirodymus dirbtuvių tema (pasirodymų mentorius A. Schvarzstein) ir pristatys juos Lietuvos teatro publikai bei atsitiktiniams praeiviams gatvėje renginio ,,Kosmos Theatre LAB Showcase“ metu. Pasirodymai vyks viešose Vilniaus erdvėse spalio 3 d. nemokamai.

 

„Teatras nėra ir turbūt niekada netaps pirmenybinės svarbos klausimu valstybėje, tačiau teatras gali tapti mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, simboliu primenančiu mums apie mus pačius, skatinančiu demokratiškas ir laisvės vertybes, vienas kito supratimą. Su ,,Kosmos Theatre“ ieškome teatrą užmiršusių ir juo nusivylusių žiūrovų, naujų teatrinės minties pateikimo būdų bei santykio, kuris mažintų atotrūkį tarp teatro ir šiuolaikinių technologijų bei šiuolaikinio žmogaus. Džiugu, kad mūsų siekį ieškoti, bandyti ir eksperimentuoti noriai palaiko kultūros įstaigos, mūsų partneriai, verslai, jauni ir talentingi kartu norintys kurti kūrėjai ir, svarbiausia, auganti teatro publika.“ - teigia teatro vadovas Darius Vizbaras.

 

Teatro įkūrėjai režisierius ir meno vadovas Žilvinas Vingelis, prodiuseris ir direktorius Darius Vizbaras, dailininkė Dovilė Gecaitė ir kompozitorius Andrius Šiurys,

 

„Kosmos Theatre“ kviečia sekti teatro veiklą socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Instagram“, „Youtube“ ir internetiniame puslapyje www.kosmostheatre.com


 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Kosmos Theatre“. D. Stankevičiaus nuotr.
„Kosmos Theatre“. D. Stankevičiaus nuotr.