7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Naujasis Baltijos šokis“ dovanoja vasaros šokio programą Lietuvoje

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Šokis Teatras Anonsai
„Atstumo mechanika“. Rengėjų nuotr.
„Atstumo mechanika“. Rengėjų nuotr.

Lietuvą ir pasaulį užklupusi koronaviruso pandemija ir šalis sukaustęs karantinas palietė ne vieną kultūros renginį. Daugelio pamėgtą ir jau daugiau kaip du dešimtmečius gyvuojantį tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį „Naujasis Baltijos šokis“ teko nukelti į rudenį, o jo lauko programą – į kitų metų pavasarį. Tačiau laisvėjant reikalavimams festivalio rengėjai nutarė nelaukti kito pavasario ir ryžosi priimti džiuginantį sprendimą – pirmą kartą festivalio istorijoje surengti vasaros šokio programą ir ją padovanoti savo ištikimiems gerbėjams.

 

„Per karantiną „Naujojo Baltijos šokio“ pristatymą teko permąstyti ne kartą. Iš pradžių festivalio lauko programą buvo nuspręsta perkelti į 2021 m. pavasarį, o prieš keletą savaičių, atsižvelgdami į sparčiai laisvėjančius reikalavimus ir aktyvėjantį viešąjį gyvenimą, nusprendėme surizikuoti ir pirmą kartą festivalio istorijoje surengti vasaros šokio programą. Tikimės, kad ši programa, kuri dar gali būti papildyta, bus šventė ne tik mums, bet ir visiems žiūrovams“, – sakė festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

 

Taigi šią vasarą Vilniuje, Kaune ir Kauno rajone gana neįprastose vietose bus pristatyta tarptautinė „Aerowaves“ programa, kuriai atstovauja du išskirtiniai šiuolaikinio šokio spektakliai, G. Masteikaitės teigimu, puikiai tinkantys pokarantininei situacijai.

 

Liepos 18–22 d. net keturis kartus po atviru dangumi Vilniuje (prezidentūros kieme) ir Kauno rajone (Raudondvario dvaro kieme, „Kaimynystės“ parke) bus pristatytas jaunojo čekų menininko Viktoro Černický darbas „Pli“.

 

„Spektaklio struktūra ir naudojami įvaizdžiai idealiai dera su dabartine situacija, kurioje yra ne tik scenos menai, bet ir žiūrovai, vienas atlikėjas ir 22 kėdės. Puikus humoras, po truputį mažinamas fizinis atstumas tarp žmonių ir tarsi iš naujo kuriamas gyvas ryšys tarp atlikėjo ir auditorijos“, – spektaklį apibūdino festivalio vadovė ir pridūrė, kad šis pasirodymas skirtas visoms amžiaus grupėms ir skirtingų patirčių auditorijoms.

 

Nors vis dar sprendžiami kelionių lėktuvais iššūkiai, festivalio rengėjai sako neabejojantys, kad rugpjūčio 10–13 d. net tris kartus Lietuvos publika išvys vengrų choreografo Máté Mészároso dinamišką, atstumus tarp kūnų tyrinėjantį darbą „Atstumo mechanika“.

 

„Šis pasirodymas – tai trims šokėjams ir muzikantui skirta choreografija, kas kartą pritaikoma konkrečiai vietai ir erdvei – ar tai būtų parodų salė, vestibiulis, ar muziejaus laiptai. Mes jam parinkome dvi ypatingas erdves, kuriose, tikiu, šis šokio spektaklis įgaus naujų spalvų ir formų, tai – MO muziejaus laiptai Vilniuje ir Mykolo Žilinsko dailės galerijos laiptai Kaune. Spektaklyje susijungia skirtingos šokėjų patirtys, muzika ir žiūrovų įsitraukimas tiek, kiek jiems patiems norisi“, – apie vengrų šokio spektaklį kalbėjo G. Masteikaitė.

 

Visi V. Černický ir M. Mészároso šokio spektakliai – nemokami. Kaip teigia „Naujojo Baltijos šokio“ rengėjai, tai jų dovana ištikiems festivalio žiūrovams ir tiems, kurie galbūt tik dabar leisis į pažintį su šokiu. Pasirodymai vyks lauke, abu spektakliai adaptuoti skirtingoms vietoms, siekiant sukurti unikalią patirtį žiūrovams.

 

G. Masteikaitės teigimu, vasaros programą planuojama išplėsti, joje pristatant ir Lietuvos kūrėjų naujausių darbų ištraukas.

 

Daugiau informacijos apie „Naujojo Baltijos šokio“ vasaros programą rasite newbalticdance.lt. Festivalį rengia Lietuvos šokio informacijos centras ir „Vilniaus festivaliai“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Atstumo mechanika“. Rengėjų nuotr.
„Atstumo mechanika“. Rengėjų nuotr.