7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pažvelgti į beribes žmogaus galimybes kviečia neįgaliųjų teatro festivalis „Repriza 2019“

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Teatras Anonsai
Neįgaliųjų teatro festivalis „Repriza 2019“. Rengėjų nuotr.
Neįgaliųjų teatro festivalis „Repriza 2019“. Rengėjų nuotr.

Jau ketvirtus metus vykstantis neįgaliųjų žmonių teatro festivalis REPRIZA, lapkričio 29 d. 12:00 val. kviečia žiūrovus pažvelgti į beribes žmogaus galimybes. Festivalyje šiemet dalyvauja 7 neįgaliuosius atstovaujančios organizacijos iš Kauno, Vilniaus, Molėtų, Raseinių ir Lavėnų kaimo Pasvalio rajone.

 

Ketvirtus metus festivalį organizuoja idėjinis jo autorius ir pantomimos aktorius Virgilijus Bortkevičius. Šiemet prie festivalio organizatorių prisijungė ir Kauno miesto kamerinis teatras, Lietuvos aklųjų ir siplnaregių sąjungos Pietvakarių centras bei Nacionalinis Kauno dramos teatras.

 

Viešoji įstaiga LASS pietvakarių centras festivalyje pristato Ernestos Žemaitytės solo pantomimos pasirodymą  „Vonioje“. E. Žemaitytė yra laimėjusi Grand Prix apdovanojimą, su pantomimos teatru apkeliavusi ne vieną pasaulio šalį, taip pat vaidina Kauno miesto kamerinio teatro ir režisierės Karolinos Žernytės spektaklyje „Supergalios“. Kaip teigia Ernesta, jos didžiausia galia yra nepasidavimas negaliai: „Nepaisant sunkios cerebrinio paralyžiaus diagnozės esu beveik savarankiška. Esu ir šokėja. Laipiotoja dirbtinėmis sienomis, esu išbandžius net lipimą į tikras uolas. Būna žmonių, kuriems atrodo, kad aš turėčiau būti apčiučiuota, bet aš tiesiog nebekreipiu dėmesio ir einu link savo užsibrėžtų tikslų. Tyliai, bet tikrai žinodama ko noriu. Su tikėjimu galima tikrai be galo daug!“

 

Festivalyje teatrinius pasirodymus pristatys net keletas organizacijų. Vilniaus dienos Centras „ŠVIESA“ žiūrovams rodys spektaklį pagal Marlo Morgan knygą „Dykumos balsai“. Tai dėmesį prikaustantis pasakojimas apie drąsios moters keturių mėnesių dvasinių ieškojimų ir atradimų kelionę po Australijos dykumą su klajokliais aborigenais. Tyrinėdama jų gyvenimo vertybes bei išmintį, ji supranta kad dar ne vėlu išgelbėti mūsų pasaulį nuo visiško sunaikinimo, jei tik mes išmoksime gerbti visas gyvas būtybes ir gyveni harmoningai su žeme. Lavėnų socialiniai globos namai pristatys pagal Vytauto V. Landsbergio pjesę pastatytą spektaklį „Bunkeris“. Tai pasakojimas, paremtas Lietuvos partizanų vadų dienoraščiais ir laiškais, bei poeto Kosto Kubilinsko autobiografijos ištraukomis ir eilėraščiais. Raseinių dienos centras ,,Vilties takas‘‘ pristatys kūrinį pavadinimu ,,Metų ratas‘‘, kuriame vaizduos metų cikliškumą ir mūsų santykį su metų laikais. Žiūrovus juokins Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos humoro grupė „Molėtuvka“ su savo pasirodymu „Iškritę iš nepradėtos knygos“.

 

Netrūks ir muzikinių pasirodymų. Vilniaus krašto žmonių su negalia sąjungos teatro kolektyvas „Lašai“ pristatys poetinę-muzikinę kompoziciją „Himnas meilei“ pagal S. Gedos, V. Mačernio ir S.Neries eiles. Neoklasikinio šokio teatras „Releve“ iš Kauno pristatys savo pasirodymą, su gyvai Luko Gedvilos atliekama muzika, o festivalio garbės svečias – menų ir specialioji pedagogė Ilona Papečkytė, žiūrovams pristatys savo muzikinę programą.

 

Festivalis vyks lapkričio 29 d. 12:00 val. Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Rūtos salėje, Laisvės al. 71

 

Projektą remia kavinė „Kultūra“ ir restoranas „Holas“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Neįgaliųjų teatro festivalis „Repriza 2019“. Rengėjų nuotr.
Neįgaliųjų teatro festivalis „Repriza 2019“. Rengėjų nuotr.