7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje duris atvėrė „Žymiausių pasaulio lėlių kopijų muziejus“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Teatras Anonsai

Teatro Sala pristato naujieną – unikalų Lietuvoje „Žymiausių pasaulio lėlių kopijų muziejų“, kuris įsikūrė Vilniuje, S. Stanevičiaus g. 24. Jo tikslas – visuomenei pristatyti paslaptingą ir neįtikėtiną įvairių Lietuvos ir užsienio teatro lėlių istoriją, tradicijas bei sąlytį su dabartimi.

 

Kiekviena tauta turi savo lėles, kurios keitėsi metų metus ir kurių tradicijos susiformavo per šimtmečius. Per visą žmonijos istoriją lėlės išgyveno ilgą ir sudėtingą likimą, iškentėjo pasaulio karus, patyrė daug nusivylimų ir bausmių, tačiau išliko nemirtingos! Tai paskatino šio muziejaus iniciatorius atkurti ir pristatyti  įvairių laikotarpių, tautų bei tipų lėles: pirštinines, marionetes, šešėlines, klasikines ir modernias.

 

Parodoje eksponuojamos Lietuvių dailininkų atkurtos lėlių kopijos, kurių originalai šiuo metu saugomi didžiuosiuose pasaulio muziejuose. Čia lankytojų laukia Antikos laikų lėlės-skulptūrėlės, Romos laikotarpio žymiausia lėlė Makus, anglų triukšmadarys, keistuolis ir išminčius Panča, tikras nacionalinis rusų didvyris Petruška, Petruškos vyresnysis brolis italas Pulčinelis, prancūzas Polišinelis, legendinio amerikiečių lėlininko Džimio Hensono XX amžiuje sukurtos lėlės mapetai ir kt.

 

 „Lėlės pamiršti negalima, nes ji turėjo labai didelę svarbą žmonijai. Istorinės lėlės yra tarsi pirmieji ruporai, teikę naujienas ir žinias apie tai, kas vyksta vienoje ar kitoje šalyje. Mes dabar naudojamės kompiuteriais, o tais laikais vienas iš svarbių informacijos šaltinių buvo lėlės. Prieš kelis šimtus metų karaliai joms kirto galvas, nes šios pasakydavo apie juos per daug.  – pasakoja parodos iniciatorė režisierė Rita Urbonavičiūtė. – Tad šio projekto idėja yra parodyti, kokią reikšmę lėlės vaidino įvairiais istoriniais periodais: nuo Antikos laikų iki XX amžiaus.“


Muziejuje veikianti paroda skirta visiems, mylintiems teatrą ir besidomintiems jo istorija. „Žymiausių pasaulio lėlių kopijų muziejus“ įsikūrė ir nuolat veikia Teatro Saloje, S. Stanevičiaus g. 24, Vilnius. Čia galima užsisakyti ir edukacines programas. Būtina išankstinė registracija tel. 8 670 97832.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,