7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujas „Teatro žurnalo“ numeris skirtas publikai – vieninteliam būtinam teatro elementui

„Teatro žurnalo“ inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Teatras Anonsai

Nuo šios savaitės prekybos vietose jau galima rasti naująjį „Teatro žurnalo“ numerį. Šį kartą jis skirtas publikos temai.

Kaip rašoma redakcijos skiltyje, šiandien nieko nebestebina išsitrynusios teatro ribos: „Teatras gali vykti bet kur, vaidinti gali bet kas, o meninio įvykio forma dažnai atrodo beprarandanti estetinį lygmenį ir vis labiau primena pokalbį, terapiją, kontempliaciją, žaidimą ar dar ką nors, tik ne „tradicinį“ spektaklį. Vis dėlto net ir tokios iki kraštutinumų redukuotos scenos meno formos negali apsieiti be „tradicinio“ elemento – publikos.“

Į publikos temą numerio autoriai žvelgia iš skirtingų perspektyvų ir dalijasi skirtingais požiūriais. Įdomių analitinių įžvalgų kupiname straipsnyje „Judantis taikinys: žiūrovas šiuolaikiniame teatre“ Jurgita Staniškytė klausia, ar ši ekstremaliai individualizuota auditorijos ir aktoriaus sąveika žvelgia į žiūrovą kaip į unikalų abipusės patirties bendraautorių, ar tiesiog siūlo jam dar neišbandytą nuotykį? Ar apsikabinus aktorių kyla didesnis noras keisti save ir pasaulį, nei kontempliuojant jo sakomo teksto prasmę? O gal rinktis nebereikia?

Aušra Kaminskaitė ir Daiva Šabasevičienė kalbina teatro kūrėjus – režisierius ir aktorius. Mintimis apie savo teatro žiūrovus dalijasi režisieriai Dalia Ibelhauptaitė, Artūras Areima, Agnija Šeiko, Agnius Jankevičius, Kirilas Glušajevas, Olga Lapina, Ieva Stundžytė ir Eglė Kižaitė. Apie užsienio šalių publiką svarsto su spektakliais „Didvyrių aikštė“, „Tartiufas“ ir kitais daug keliaujantys Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriai.

Monika Jašinskaitė ir Rima Jūraitė analizuoja šokio ir operos teatro publiką bei sceninės komunikacijos ypatybes šių žanrų spektakliuose. Ramunė Balevičiūtė domisi, ką apie savo auditoriją žino valstybinių teatrų vadovybė ir administracija.

Pokalbių skiltyje pristatomos trys ryškios asmenybės, kurių požiūris dar labiau praplečia publikos ir teatrinės komunikacijos sampratą. Monika Meilutytė kalbina teatro mokslininką Thomasą Rosendalį Nielseną, Ramunė Balevičiūtė – taikomojo teatro menininkę Kristiną Werner ir medicinos mokslų daktarą Alfonsą Vainorą.

„Apibendrinant skirtingus požiūrius, galima teigti, kad vis dėlto svarbiausias visų scenos meno procesų dalyvių siekis – susikalbėti, padaryti girdimą kiekvieną požiūrį bei poziciją ir galų gale – padaryti pasaulį bent šiek tiek geresnį“, – rašoma redakcijos skiltyje.

O numerio pabaigoje skaitytojai ras Asociacijos LATGA Dramos skyriaus vadovės Evelinos Brusokaitės parengtą atmintinę apie autorių teises teatre.

„Teatro žurnalą“ leidžia VšĮ „Teatro gatvė“, vyriausioji redaktorė - Ramunė Balevičiūtė. Žurnalą galima įsigyti „Vagos“ knygynuose, „Narvesen“ parduotuvėse ir prekybos centruose.