7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatras „Lėlė“ skelbia 61 sezono pabaigą

Vilniaus teatras „Lėlė“
Nr. 23 (1302), 2019-06-07
Teatras Anonsai

Vilniaus teatras „Lėlė“ birželio mėnesį baigia 61-ąjį sezoną. Paskutinį sezono spektaklį – A. Mikučio režisuotą muzikinį lėlių ir aktorių vaidinimą „Princesė ir kiauliaganys“, skirtą visai šeimai – teatro kūrėjai dar suvaidins birželio 15 d. 13 val. Medininkuose, Viduramžių šventės programoje. Naują – 62-ąjį – sezoną  teatras tradiciškai planuoja atidaryti rugpjūčio mėnesį.

61-asis sezonas teatrui buvo  ne tik kūrybiškai  intensyvus, bet ir sudėtingas dėl vykstančių rekonstrukcijos darbų. „Lėlės“ kolektyvas džiaugiasi, kad šį sezoną su nedidelėmis pertraukomis teatre vykę Didžiosios salės ir kitų patalpų remonto darbai nesutrukdė organizuoti veiklos, kad statybinės dulkės neatbaidė ištikimų žiūrovų.

2018 m. rudenį teatras sėkmingai paminėjo 60 metų jubliejų. Šia proga lapkričio – gruodžio mėnesiais „Arkos“ dailės galerijoje, bendradarbiaujant su įvairiais Lietuvos muziejais ir menininkais, „Lėlė“ surengė didelę lėlių teatro scenografijos parodą (solidžią ekspoziciją sudarė lėlininkas Rimas Driežis), kurią visą mėnesį lydėjo įvairūs edukaciniai ir švietėjiški renginiai (susitikimai su menininkais, parodos pristatymai ekskursijoms, edukacinės dirbtuvės vaikams). Jubiliejui ir parodai įprasminti teatras taip pat išleido atnaujintą „Gyvojo lėlių muziejaus“ katalogą. Kultūros savaitraščio „7 meno dienos“ 2018 m. įsimintiniausių teatro įvykių apžvalgoje  teatro kritikės Daiva Šabasevičienė ir Rasa Vasinauskaitė parodą „Dailė lėlių teatre“ įvardijo kaip išskirtinį įvykį. Galiausiai, šios parodos įdirbį perėmė Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, nuo 2019 m. autonomines ekspozicijų temas tęsiantis savo patalpose.

Iki naujų metų teatras išleido dvi premjeras suaugusiems. Spalio mėnesį naujai įrengtoje Palėpės salėje „Lėlė“ pristatė Gintarės Radvilavičiūtės režisuotą spektaklį „Doriano Grėjaus portretas“, pagal Oscaro Wilde‘o kūrinį (2019 m. spektaklis buvo nominuotas Auksiniui scenos kryžiui) ,o lapkritį Mažojoje salėje įvyko žymaus Europoje lėlininko, režisieriaus iš Nyderlandų  Nevile‘o Tranterio premjera – „Karalius Ubu“, pagal Alfredo Jarry absurdo pjesę. Po naujų metų, vasario mėnesį  „Lėlė“ taip pat  pristatė naujausią Rolando Kazlo režisūrinį darbą –  dramos spektaklį suaugusiems „Daktaras Glasas“ (pagal Hjalmaro Södenbergo romaną), o pavasarį mažuosius žiūrovus teatras pakvietė į lenkų režisierės Ewos Piotrowskos, kartu su lietuvių autoriais kurtą, Nijolės Indriūnaitės „Raudonosios knygos“ premjerą.

Kaip kasmet, šį sezoną „Lėlė“ aktyviai gastroliavo kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, dalyvavo įvairiuose šalies ir užsienio festivaliuose. Gegužės pabaigoje  teatro kūrėjai su spektakliu „Doriano Grėjaus portretas“ dalyvavo tarptautiniame lėlių teatro festivalyje „Materia Magica“ Klaipėdoje, o su „Smėlio žmogumi“  – tarptautiniame Talino teatro-muziejaus „NUKU“ organizuotame vizualinio teatro festivalyje „Nuq-Treff“. Gegužės paskutinę savaitę tradiciškai „Lėlė“ pabaigė Trakų pilyje, vaikams rodydama spektaklius „Pasaka apie vėžliuką“ ir „Raudonoji knyga“.

Nepaisant artėjančių atostogų, teatre šiuo metu kuriami nauji spektakliai vaikams, tęsiasi remonto darbai. Palėpės salėje Šarūnas Datenis režisuoja spektaklį pagal Danguolės Kondrotienės knygą „Spintos istorijos“, taip pat ruošiamasi naujo spektaklio „Antis, Mirtis ir tulpė“  (rež. Jūratė Trimakaitė) pastatymui rudenį.

Dėkojame žiūrovams ir teatro draugams už bendras 61-ojo sezono patirtis, linkime gražios vasaros ir laukiame visų sugrįžtančių rudenį!